makers

Eleftheria Lavdaki

Eleftheria Lavdaki

Kostuumontwerper

Eleftheria Lavdaki komt oorspronkelijk uit Griekenland en studeerde in 2016 af aan de opleiding Fashion Design van ArtEZ, Arnhem. Meteen na haar afstuderen is ze de kostuumontwerp wereld ingedoken omdat ze veel dingen in de modewereld mistte. De samenwerking tussen verschillende disciplines vindt ze fascinerend en in de wereld van (muziek)theater heeft ze dat gevonden.

Na een stage bij Toneelgroep Amsterdam (nu Internationaal Theater Amsterdam) bij de productie 'De Dingen die Voorbijgaan' in regie van Ivo van Hove in augustus 2016, werd Eleftheria aangesteld als assistent kostuumontwerper bij verschillende grote producties van ITA en Theater Utrecht. Onder anderen bij 'De Meiden' van Jean Genet (regie Katie Mitchell), 'Hedda Gabler' van Henrik Ibsen (regie Thibaud Delpeut), 'Obsession' van Visconti (regie Ivo van Hove), 'Oedipus' (regie Robert Icke), 'De vallende Man' (regie Julien Gosselin) en 'Freud' (regie Ivo van Hove). Daarnaast heeft ze de kostuums en het decor ontworpen voor de jonge maker Milou Peters die in juni 2017 afstudeerde met de muziektheater voorstelling 'Sehnsucht'. Ze heeft ook met plezier gewerkt in de film, met haar debuut als kostuumontwerpster/styliste voor Aardbei, een korte film van Leendert Roosenbrand.

Eleftheria heeft bij KASKO (voorheen Kameroperahuis) voor verschillende producties de kostuums ontworpen, zo werkte mee aan o.a. 'Een Kersentuin', 'Welstaat' en 'Requiem voor de IJsselcentrale'. In 2020 zal ze de kostuums ontwerpen voor 'De Berg van de Angst', de nieuwe productie van Tim Hammer. Dit is overigens niet enige project dat voor Eleftheria op stapel staat: in februari 2020 gaat ze de kostuums ontwerpen voor 'M!NDF#CK jr.' bij ITA.

Door haar werk voor KASKO is Eleftheria in contact gekomen met verschillende middelbare scholen als gastdocent mode & kostuum, en geeft ze workshops aan scholieren waarmee ze uiteindelijk samen naar een eindpresentatie werken.

Eleftheria gebruikt haar mode-gerelateerde achtergrond tijdens het kostuumontwerpen, want ze vindt vakmanschap en techniek in kleding maken heel belangrijk. Het samengroeien van de regisseur, de performers, de vormgevers, de muziek en het licht vind ze het allerbelangrijkste tijdens het realiseren van een (muziek-)theater productie.

Eleftheria omschrijft haar stijl, die nog in ontwikkeling is, als tijdloos en sober, met elementen van deconstructie. Ze gebruikt graag bestaande kleding die door bewerkingen toch een ander gezicht krijgen, maar ze ontwerpt ook graag kleding from scratch. Eleftheria haalt haar inspiratie uit culturele, sociale en politieke actualiteiten, maar ook door het statische van architectuur ten opzichte van de beweging en het organische van natuurlijke elementen.

Bij KASKO wil ze graag haar eigen stijl verder ontwikkelen, veel experimenteren en samen met andere jonge makers werken aan interessante producties. 

bekijk huidige makers

Betrokken bij o.a.

Stel dat er een fysieke plek is tussen leven en dood. Een berg als bedevaartsoord, voor iedereen die iemand heeft verloren of het einde vreest. Een berg die je kunt beklimmen, bezoeken en weer verlaten. Geïnspireerd door deze berg onderzoekt theatermaker Tim Hammer zijn grootste angst: onze sterfelijkheid. In De Berg van de Angst volgen we een levensechte pop tijdens haar laatste reis op aarde. In samenspel met klassieke gitaar laten drie poppenspelers haar dansen alsof haar leven ervan afhangt. Het resultaat: een fysieke en muzikale voorstelling. Klim je mee? Naar de top van de berg, waar we de angst achterlaten?

Na het succes van de muzikale theaterroute Requiem voor de IJsselcentrale in de zomer van 2019, komt Bruisende Buren terug naar Zwolle-Zuid. Dit keer bundelen we onze krachten met Stichting Kringloop Zwolle in de voorstelling De Kringlopera. De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid en haar verhalen. We maken in het voorjaar van 2021 samen een voorstelling over de verhalen van de winkel, haar spullen, haar bezoekers en haar medewerkers. Doe je mee? 

Na het succes van de vorige coproductie tussen het Theaterschip en KASKO, Storm in mijn hoofd, volgt nu: Bokser. Deze voorstelling maakt deel uit van de Proeftuin Talent in Ontwikkeling.

Dies (16 jaar) is na een motorongeluk in het ziekenhuis beland, ze zal nooit meer kunnen lopen. In haar ziekenhuiskamer staat haar leven stil. Het ongeluk galmt nog na in de kale witte ruimte. Als ze op een dag van een oom uit Zwitserland een doos krijgt opgestuurd met een typemachine erin, begint ze als een bezetene met het opschrijven van haar verhaal. We zien hoe Dies via het schrijven een muzikale droomachtige wereld tot leven brengt in haar ziekenhuiskamer.

In Een Kersentuin, zien we Ljubov (Juul Vrijdag) in de laatste hallucinante momenten voor haar dood. Deze aan lager wal geraakte adellijke dame klampt zich vast aan alles wat er niet meer is. Langzaam verliest ze de grip op haar herinneringen. Hoogte- en dieptepunten flitsen als een grillig en muzikaal revue-requiem aan haar voorbij. Het onder ogen komen van haar eigen verval leidt tot een pijnlijke confrontatie met het verleden dat zij zo idealiseerde.

https://kasko.nl/producties/bokser-2021Zin in een nieuw project in het najaar? Bij de Proeftuin Talent in Ontwikkeling is er plek voor jongeren met interesse voor (het spelen of schrijven van) muziek, tekstschrijven, acteren, regisseren, kostuumontwerp of decorontwerp. Het is een project van KASKO en het Theaterschip, in samenwerking met Popschool Twenterand en met dank aan de Vuurvogel.

Samen met andere jongeren verdiep je je in 7 workshops in de, door jouw gekozen, discipline en het maakproces van een voorstelling. De workshops worden gegeven door de makers die verbonden zijn aan de muziektheatervoorstelling Bokser, er wordt dan ook gewerkt vanuit het thema van Bokser. Naast de maker die de lessen geeft is er een coach vanuit het Theaterschip en KASKO die je begeleidt in je leerproces.

1 -  2 -  volgende

Collega's

bekijk alle makers