Renán Zelada Cisneros studeerde compositie aan de Akademia Muzyczna im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów (Grazyna en Kiejstut Bacewicz Muziekacademie), Łódź en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Tegenwoordig volgt hij een Masteropleiding Filmmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn muziek werd o.a. gespeeld in de TivoliVredenburg in Utrecht en de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. In juni 2018 was de première van de opera La Tragedia di Claudio M. met een libretto van Johannes Boer. Binnen dit project werkte Renán samen met 4 andere componisten, waaronder zijn oud-leraar Cornelis de Bondt.
Werken met film en andere visuele media is echt zijn passie. Voor hem is het niet genoeg om abstract aan muziek te denken, hij heeft altijd een verhaal of een gevoel nodig om vorm te geven aan zijn muzikale ideeën. Daarom vindt hij opera, films en muziektheater zó interessant. Een andere passie zijn de kleurrijke geluiden van vintage synths, en manieren te vinden om hen samen te gebruiken met akoestische instrumenten. Bij KASKO wil Renán zich verder ontwikkelen als componist in de wereld van opera en muziektheater.
bekijk huidige makersWe zitten zoveel in ons hoofd, dat we onze benen soms vergeten. Toch zijn zij het die ons dragen en ons brengen waar we moeten zijn. Ze geven de pas aan, het ritme waarop we leven. In The Art of Walking komen uit hout gesneden benen met behulp van drie (zingende) spelers en een ingenieus bouwwerk tot leven. Samen met een taiko-speler brengen zij een muzikale ode aan onze benen. Het lopen – van slenter tot mars – bepaalt de maat waarop de benen worden bespeeld. Een speels ritueel op Japanse leest, waarin de tijd even stilstaat.
Zin in een nieuw project in het najaar? Bij de Proeftuin Talent in Ontwikkeling is er plek voor jongeren met interesse voor (het spelen of schrijven van) muziek, tekstschrijven, acteren, regisseren, kostuumontwerp of decorontwerp. Samen met andere jongeren verdiep je je in 7 workshops in de, door jouw gekozen, discipline en het maakproces van een voorstelling. De workshops worden gegeven door de makers die verbonden zijn aan de muziektheatervoorstelling Bokser, er wordt dan ook gewerkt vanuit het thema van Bokser. Naast de maker die de lessen geeft is er een coach vanuit het Theaterschip en KASKO die je begeleidt in je leerproces.
Over de grote ondraaglijkheid van de kleine dingen
Een man komt binnen in een kerk. Hij worstelt met zichzelf, zijn paraplu en zijn kleine maar ondraaglijke leed. Van kalknagels en hondenpoep tot altijd in de verkeerde rij staan – het houdt niet op. Zó ondraaglijk, radeloos is hij ervan. Wie luistert er? Waarom redt niemand hem? En wil hij eigenlijk wel gered worden?
Een klein leed is tragikomisch muziektheater over dooie mussen en halflege glazen. Een voorstelling van KASKO en Consensus Vocalis, in regie van Stijn Dijkema. Met een monoloog, een hoorn en een vrouwenkoor brengen ze een ode aan het leed dat leven heet.
Na het succes van Storm in mijn hoofd, de vorige coproductie van het Theaterschip en KASKO, volgt nu: Bokser. Een film over winnen en verliezen waarin we de hoofdpersoon, Dies, volgen.
In een wereld waarin presteren zo belangrijk is geworden zijn we allemaal bang om te verliezen. Bang om te moeten gaan met teleurstellingen en gebreken. Door te winnen worden we gezien en gewaardeerd. Het winnen en vervolgens het onafwendbare verliezen staat centraal, in welke vorm dan ook. In Bokser laten we dit zien door middel van topsport. Want als er iets tot de verbeelding spreekt is het wel de functie van sport in onze maatschappij.
Deze voorstelling gaat niet meer uitgevoerd worden
Als polarisatie je familie verscheurt
Een voorstelling over naastenliefde, polarisatie en het volgen van je idealen. Ga je voor je idealen? Voor je familie? En wat als je moet kiezen? In deze voorstelling zien we door de ogen van zus Sari (Rosa da Silva) het waargebeurde verhaal van haar broers, Wessel (Max Weisscher) en Koos (Krisjan Schellingerhout).