makers

Stijn Dijkema

Stijn Dijkema

Regisseur

Stijn Dijkema (1992) studeerde in 2021 af aan de regie opleiding in Amsterdam met een eigentijdse bewerking van het stuk Oedipus. Sinds zijn afstuderen heeft hij verschillende projecten geregisseerd, onder andere bij De Nationale Opera. Hier maakte hij In Nabijheid, een opera film waarin het koor van de De Nationale Opera het koor Black Harmony uit Amsterdam Zuid-Oost muzikaal ontmoet. Ook richtte Stijn tijdens de lockdown het platform “Acteur aan de Deur” op dat voorstellingen tot aan de voordeur brengt. Hij schreef en regisseerde hiervoor de voorstelling Een hart onder de riem. Met zijn guerrilla locatie theatergroep TG Vagebond realiseert hij intieme locatie voorstellingen op onconventionele locaties over grote wereldse thema’s zoals het klimaat.

Stijn zoekt altijd de maatschappelijk urgente thema’s op en vind radicale vormen om deze bespreekbaar te maken. Soms door een vinger op de zere plek te leggen en soms juist door een handreiking te doen. 

bekijk huidige makers

Betrokken bij o.a.

Over de grote ondraaglijkheid van de kleine dingen

Een man komt binnen in een kerk. Hij worstelt met zichzelf, zijn paraplu en zijn kleine maar ondraaglijke leed. Van kalknagels en hondenpoep tot altijd in de verkeerde rij staan – het houdt niet op. Zó ondraaglijk, radeloos is hij ervan. Wie luistert er? Waarom redt niemand hem? En wil hij eigenlijk wel gered worden? 

Een klein leed is tragikomisch muziektheater over dooie mussen en halflege glazen. Een voorstelling van KASKO en Consensus Vocalis, in regie van Stijn Dijkema. Met een monoloog, een hoorn en een vrouwenkoor brengen ze een ode aan het leed dat leven heet.

Van 30 september t/m 8 oktober gaan Emre Varlik (hedendaags troubadour, ba─člama speler en componist) en Stijn Dijkema (regisseur en maker bij KASKO) een week lang op onderzoek uit bij Orkest De Ereprijs. Samen zoeken ze naar de clash én ontmoeting tussen twee traditionele werelden: de klassieke instrumenten van het orkest en Turkse volksmuziek. Het resultaat ontdek je tijdens een presentatie op 8 oktober.

Wat gebeurt er als elf jonge muziektheatermakers de kans krijgen om één week vrijuit te experimenteren? Dat ontdek je bij SPRUIT! 

De makers van KASKO krijgen ook dit jaar een week de tijd om korte scènes en performances te maken. De resultaten komen samen tijdens SPRUIT. In een muzikale theaterroute door expositieruimte RAWSpace ontdek je als bezoeker de ene na de andere performance. Maak kennis met nieuwe én vertrouwde makers van KASKO in een avontuurlijk programma: een ode aan het experiment en het zelf maken. Laat je verrassen door wat onze jonge muziektheatermakers in huis hebben!

Collega's

bekijk alle makers