makers

Mart van Berckel

Mart van Berckel

Regisseur

Vanuit een achtergrond in klassiek pianospelen koos Mart voor het muziektheater. In 2015 liep hij een regiestage bij Kameroperahuis en in 2016 studeerde hij af als regisseur aan de opleiding Muziektheater van ArtEZ, Arnhem. Zijn afstudeervoorstelling PLAY MAIDS won de publieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg. Deze voorstelling wordt dit seizoen op 29 mei hernomen in Theater aan de Rijn in Arnhem en is ook te zien op het OUTNOW! Festival in Bremen begin juni.

In zijn voorstellingen creëert Mart graag werelden met een eigen logica, geïnspireerd op onze onderbewuste angsten, dromen en fantasieën. De komende jaren hoopt hij zijn artistieke signatuur als muziektheaterregisseur verder te ontwikkelen en aan te scherpen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan met creatieve partners. Daarnaast wil hij graag meer inzicht krijgen in cultureel ondernemerschap en leren om dit vanuit de artistieke inhoud te benaderen.

Mart ontvangt een tweejarige subsidie via de nieuwe makers regeling van Fonds Podiumkunsten voor zijn ontwikkelingstraject bij Kameroperahuis en De Nieuwe Oost. Dit traject bestaat uit een stage, masterclasses en enkele door hem geregisseerde producties. Begin januari heeft hij in residentie bij De Nieuwe Oost gewerkt aan een visueel/auditief onderzoek vanuit het stuk De Blinden van Maeterlinck. Begin 2018 werkt hij deze residentie uit tot een voorstelling. In februari en maart liep hij een regieassistentie stage bij De Nationale Opera bij Lotte de Beer, oud maker van Kameroperahuis. Zijn regiedebuut Before I Die gaat tijdens de Operadagen Rotterdam in mei in première. Begin 2018 maakt hij bij De Nieuwe Oost een voorstelling.
 

In de pers:
“In een broeierig zaaltje speelden drie actrices de voorstelling Play Maids, losjes gebaseerd op De Meiden van Jean Genet. De twee dienstmeisjes (…) acteren gepast geëxalteerd en madame wordt gespeeld door Margreet Blanken: heerlijk over de top. Blanken is terug, en die Van Berckel is ook al een ontdekking.” (De Volkskrant ★★★★)

“In het Amsterdam Fringe Festival regisseert Mart van Berckel een ronduit schitterende versie van De Meiden. (…) De toeschouwers zitten in een kring rondom de speelvloer. Dat geeft een mooie vorm van intimiteit. Geleidelijk neemt de spanning toe, als de toeschouwer erachter komt dat de meiden moordlust in de zin hebben. (…) De voorstelling won de publieksprijs op het Körber Junge Regie Festival in Hamburg. En terecht. Macht, wraak en vernedering zijn gebed in een muzikale en visueel puntgave performance.” (Theaterkrant ★★★★★)

Foto: Victor Wennekes

bekijk huidige makers

Betrokken bij o.a.

De succesvolle afstudeervoorstelling van Mart van Berckel en performance duo Des Filles (Anne Freriks en Robin Kuiper) is terug! Deze zomer gaat PLAY MAIDS op een korte tournee langs een aantal Nederlandse theaters en het Duitse theaterfestival OUTNOW! in Bremen. 

In de zomer van 2017 reist een bijzondere en hartstochtelijke muziektheaterproductie van Kameroperahuis en I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp langs enkele Nederlandse festivals en door Vlaanderen Before I Die. In de voorstelling gaan aria's van Madama Butterfly en Norma - gearrangeerd voor een intieme kamermuzieksetting - een dialoog aan met een nieuw geschreven monoloog voor een man.

Collega's

bekijk alle makers
Dymph Boss

Dymph Boss

Antonis Pratsinakis

Antonis Pratsinakis

Anna Maria Versloot

Anna Maria Versloot

Sara van Gennip

Sara van Gennip

Sjoeke-Marije Wallendal

Sjoeke-Marije Wallendal

Lies Colman

Lies Colman