info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

Sprookjes, oermoeders en Spaanse overpeinzingen bij SPRUIT

| De vierde editie van de maakweek SPRUIT zit er weer op. Op vrijdag 8 maart sloten we de maakweek af met twee theaterroutes door het Perrontheater die vrij toegankelijk waren voor publiek. De theatermakers namen de bezoekers mee op ontdekkingstocht door het theater en het publiek zag zo zeer verschillende performances.

Twee volgeboekte theaterroutes in het Perrontheater
Ieder jaar vindt SPRUIT plaats op een andere locatie. Dit jaar konden we gebruik maken van het prachtige Perrontheater. Dit voormalige NS-gebouw – en tegenwoordig de thuisbasis van onze collega’s van Theatergroep De Jonge Honden – werd eind 19e eeuw gebouwd als postdepot vanwaar de paarden vertrokken met de post. Ook dit jaar wisten vele bezoekers ons te vinden en de beide routes waren dan ook al een paar dagen van tevoren volgeboekt.

Ongehoorde klanken en ontroering
Op de intieme zolder van het Perrontheater namen Tim Hammer en Roel Goedhart met subtiele gitaarmuziek van Eduardo Sainz de la Maza en een pop de bezoekers mee in een bewerking van het boek Platero I Io van de Spaanse dichter Juan Ramón Jiménez. Ook lichtte Tim Hammer nog een tipje van de sluier over zijn eerste voorstelling binnen het Nieuw-Makerstraject van Fonds Podiumkunsten: ‘The art of Walking’ die deze zomer in première zal gaan.

Van subtiele klanken naar een eclectische samenkomst van fluit, harp, slagwerk & elektronica. Stan Verberkt en Doriene Marselje gingen samen met gastmaker Felicia van den End op zoek naar nieuwe ongehoorde klanken en mixten klassieke muziek met elektronica. Regisseur Céline Hoex werkte aan iets wezenlijks anders: een preview van een nieuwe voorstelling in Drenthe. Een nieuw geschreven tekst door Wessel de Vries en muziek van componist Renán Zelada resulteerde in een monoloog gespeeld door gastspeler Marjan Penterman. In deze monoloog speelde ze een vrouw die gevlucht was uit een bejaardentehuis. Een ontroerende performance over eenzaamheid en het vinden van de kracht om nieuwe dingen te ontdekken. Ook ontroerend was de performance van Merlijn Runia, die met haar prachtige stem een radicale scene uit een opera uit het ijzeren repertoire bracht.

Vrouwen in de hoofdrol op Internationale vrouwendag
Vrijdag 8 maart was het tevens Internationale Vrouwendag en werd stil gestaan bij solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. De bezoekers van SPRUIT zagen – hoe toepasselijk - verschillende performances waarin het thema ‘vrouw zijn’ een belangrijke rol kreeg. Zo onderzochten Sara van Gennip en Eva Traa tijdens SPRUIT hoe het is jong en vrouw te zijn in een wereld vol tegenstellingen. Regisseur Kenza Koutchoukali en gastcomponist Anne-Maartje Lemereis werkten samen met Merlijn Runia aan de beginselen van hun nieuwe liedcyclus ‘This is not a fairy tale’, een rigoureuze bewerking van bestaande sprookjes. Want de manier waarop genderrollen in sprookjes worden uitgedragen is achterhaald en niet meer van deze tijd vinden ze.

Groot belang van plekken voor experiment
Plekken waar je als beginnende theatermaker vrij mag spelen en experimenteren zijn tegenwoordig erg schaars. Dit soort plekken zijn wel noodzakelijk en kunnen zelfs essentieel zijn voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie theatermakers. Daarom organiseert Kameroperahuis jaarlijks de maakweek SPRUIT voor de makers die bij Kameroperahuis zijn aangesloten. Artistiek leider Karin Netten over SPRUIT: “Dit is echt hún week. Er is al zo weinig ruimte om te falen. Hier mogen ze uit de bocht vliegen, even freewheelen. Aanklooien is van levensbelang voor creativiteit. En net zoals in de muziek de mooiste liedjes ontstaan door te pingelen in een garage, komen hier ook meesterwerken uit voort.” Bezoekers hebben tijdens de theaterroutes een inkijkje gekregen in dit kwetsbare onderdeel van het maakproces en waren zo getuigen van een aantal unieke pareltjes waarvan er een paar worden uitgewerkt tot een volwaardige voorstelling.

Wil je ons werk voor/met jong talent ondersteunen en er zo voor zorgen dat we SPRUIT ook volgend jaar weer kunnen organiseren? Word dan onze Kamergenoot voor €30,- per jaar. Als dank voor je betrokkenheid krijg je leuke extra’s. Klik hier voor meer info.

Deel