info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief

De Kerstvakantie van KASKO

| Het kantoor van KASKO is tijdens de kerstvakantie tijdelijk gesloten. Het kantoor gaat op 25 december 2023 dicht en gaat weer open vanaf 8 januari 2024. Wij wensen iedereen alvast een fijne kerstvakantie!

Deel

De aftermovie van SPRUIT!

| De SPRUIT week is inmiddels alweer twee weken geleden. Acht van onze makers gingen samen het experiment aan. Op maandag begonnen ze met losse ideeën. Op woensdag waren deze ideeën al uitgegroeid tot performances en op vrijdag kwam het allemaal samen in een muzikale theaterroute.

Elk jaar organiseren wij SPRUIT als een ode aan het experiment. Dit jaar hebben wij ook weer enorm kunnen genieten van de verrassende presentatie. Daarom blikken wij graag nog even terug met de aftermovie.

De aftermovie is gemaakt door Lancelot Video

Deel

PocketLAB #4 komt er aan!

| Het is bijna tijd voor de vierde editie van het PocketLAB met Orkest De Ereprijs en @kasko.muziektheater !⁠ ⁠ Marnix Vinkenborg (theatermaker en componist) en Ylva Rietman (actrice en theatermaker) gaan samen een week op onderzoek uit. Op 2 december presenteren zij samen met De Ereprijs hun bevindingen in het muziektheaterstuk “Talkshow De Tijd”.⁠

Omdat beide makers hun uiteenlopende ervaringen meenemen naar dit onderzoek, is de inspiratie achter de voorstelling even divers als fascinerend. Ze variëren van de invloed van The Beatles, Einstein en de filosofie van Mark Fisher tot Ylva's ervaring als alleengeboren tweeling en de mislukkingen van Marnix. “Talkshow De Tijd” biedt een meeslepende en betekenisvolle ervaring die je niet snel zult vergeten.⁠

 

Toegang is gratis! Er zijn maar 50 zitplaatsen dus wees er snel bij! Stuur daarvoor een mailtje naar info@ereprijs.nl

Deel

De Residentie Stadsgehoorzaal Kampen is begonnen!

| Onze makers blijven druk bezig. Vorige week waren ze al druk bezig met de SPRUIT-week. Na een enkel weekend beginnen Marlies Bosmans, Marnix Vinkenborg en Leila El Alaoui direct met de Residentie in Stadsgehoorzaal Kampen. Onder leiding van de KASKO-makers werken de studenten van 20 november t/m 24 november aan performances. 


Jaarlijks organiseert KASKO een residentie voor vierdejaars studenten van ArtEZ Muziektheater Arnhem, Codarts Rotterdam en HKU Muziek en Technologie. Zo zorgen we ervoor dat studenten van verschillende opleidingen elkaar ontmoeten en samenwerken. Ook leren ze hoe het is om vanuit een opdrachtgever te werken.

Deel

De negende editie van SPRUIT!

| Onze makers hebben een week lang geëxperimenteerd in Schouwburg Odeon en het Papenstraattheater. De resultaten van dit experiment zijn samengekomen in de presentatie van SPRUIT afgelopen vrijdag, 17 november 2023.

De presentatie van SPRUIT was een muzikale theaterroute. In deze theaterroute kregen bezoekers de kans om het werk van acht van onze makers te bewonderen. Uiteindelijk was ook de negende presentatie van SPRUIT weer een verrassende voorstelling.

Deel

Voorstellingen ‘Levenslang’ geannuleerd

| De voorstelling Levenslang die dit voorjaar in diverse schouwburgen zou spelen, is wegens omstandigheden helaas geannuleerd. Alle kaartkopers zijn inmiddels per mail op de hoogte gebracht. Heb je wel kaarten gekocht geen mail ontvangen? Neem dan op met afdeling kaartverkoop van het desbetreffende theater.

Deel

Terugblik: De Kringlopera Hoogeveen

| Wij hebben al eerder teruggeblikt op De Kringlopera Hoogeveen met foto’s. Nu zijn wij een maand verder en doen wij het gewoon nog een keer. Deze keer met de aftermovie!

In de aftermovie kun je mooi zien hoe de kringloopwinkel Het Goed voor twee avonden is veranderd in een muzikale theaterroute. De locatie sluit perfect aan bij het verhaal dat is verteld. Daarnaast was het een genot om de samenwerking tussen professionele theatermakers en de inwoners van Hoogeveen te zien.  

De aftermovie is gemaakt door Lancelot Video

Wil je nog meer lezen over bijvoorbeeld de publieksreacties? Of wil je graag de foto’s bekijken? Dat kan hier.

Deel

De Overijsselse première BENNO (2023)

| Vrijdag 15 september ging de jeugdopera BENNO (2023) in première in Friesland. BENNO is nu op tour langs verschillende locaties in Friesland, waaronder theaters, bibliotheken en scholen. De Overijsselse première van BENNO is op woensdag 25 oktober in schouwburg Odeon.

In deze jeugdopera worden kinderen uitgenodigd in de wondere wereld van de bodemdieren, waar rust, plezier en troost te vinden zijn. Kijken naar bodemdieren kan een tegengif zijn. Voor een druk thuis, een drukke wereld en een druk hoofd.

Een zangeres en slagwerker wekken met muziek de bodemdieren tot leven en nemen de kinderen mee in de bewogen binnenwereld van Taco en Mona. Regisseur Annelies van Wieringen maakt samen met KASKO makers Lisanne van Aert (tekst), Anne-Maartje Lemereis (compositie) en Juliëtte Mout (scenografie) het genre opera toegankelijk voor kinderen. Zij weten: opera biedt in al zijn bizarriteit juist de mogelijkheid voor ongebreidelde fantasie!

De voorstelling begint om 16:00 uur. Kaarten worden door Zwolse Theaters verkocht via deze link.

Deel

De première van Benno komt eraan!

| Op 15 september is de Friese première van Benno. Daarna zal Benno te zien zijn in verschillende scholen, theaters en bibliotheken.

In de jeugdopera Benno worden kinderen uitgenodigd in de wondere wereld van de bodemdieren, waar rust, plezier en troost te vinden zijn. Kijken naar bodemdieren kan een tegengif zijn. Voor een druk thuis, een drukke wereld en een druk hoofd.

Mona en Taco worstelen met deze drukte. Hun ouders maken veel en hard ruzie – de kinderen staan machteloos aan de zijlijn. Hun machteloosheid is voedingsbodem voor giftige gevoelens. Mona en Taco zijn geen onschuldige personages – ze doen veel waar ze niet trots op zijn. In Benno wordt ingezoomd op hun gevoelens.

Eind oktober komt Benno ook naar Overijssel. Blijf de kanalen van KASKO in de gaten houden voor meer informatie over de Overijsselse première!

 

Benno is een productie van Pier 21 in coproductie met KASKO en Maanlanders

Deel

Terugblikken op De Kringlopera

| De Kringlopera is alweer bijna een maand geleden. Daarom is dit een mooi moment om terug te kijken op alweer de derde editie van De Kringlopera. Deze derde editie was uitgevoerd op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli.

In januari 2023 zijn de repetities van start gegaan, zes maanden later was deze voorstelling eindelijk te zien de kringloopwinkel Het Goed. Deze muzikale theaterroute is gemaakt voor de inwoners van Hoogeveen, onder begeleiding van professionele theatermakers. 

In de kringloop zijn er natuurlijk genoeg verhalen te vinden. Het eenzame pepervaatje zonder zoutvaatje, dat nietszeggende bijzettafeltje of die heerlijke luie stoel…die hebben allemaal een eigen geschiedenis. Deze geschiedenis was terug te zien in De Kringlopera, tijdens de voorstelling kwamen de voorwerpen van de kringloop tot leven.

Tevreden kunnen wij vertellen dat beide voorstellingen helemaal uitverkocht waren. We zijn ook heel trots op het gemiddelde cijfer wat de bezoekers gaven, een 4.4 uit 5!

De Kringlopera is een buurtproject van KASKO i.s.m. De Tamboer en Het Goed met dank aan Podium Platteland provincie Drenthe, Gemeente Hoogeveen, VSB Fonds, DOEN en PBCF regionaal

Deel

KASKO gaat met vakantie!

| Het kantoor van KASKO is tijdens de zomervakantie tijdelijk gesloten. Het kantoor gaat op 31 juli 2023 dicht en wij zijn weer open vanaf 25 augustus 2023. Wij wensen iedereen alvast een fijne vakantie!

Deel

Nieuwe herneming Uitputting

| Op 19 mei 2023 zal de voorstelling "Uitputting" eenmalig worden opgevoerd tijdens het Maaiveld Festival in Apeldoorn.

Deze gelaagde en abstracte voorstelling draait om het (fysieke) uithoudingsvermogen van de mens en onderzoekt hoe ver mensen bereid zijn te gaan om hun ambities te verwezenlijken.

In "Uitputting" wordt de vraag gesteld wanneer rivaliteit omslaat in vijandigheid en wat er gebeurt als je fysiek niet meer verder kunt of de ander opgeeft. De voorstelling wordt opgevoerd door drie vrouwelijke koperblazers die op zoek gaan naar hun eigen grenzen, die van hun instrument en die van elkaar.

Met deze voorstelling belooft het Maaiveld Festival een bijzondere en uitdagende performance neer te zetten. "Uitputting" zal zeker een ervaring zijn die het publiek niet snel zal vergeten.

Uitputting wordt uitgevoerd door Beppie Schalken, Marinka Kluiver, Eva Beunk onder regie van Stijn Dijkeman

Deel

Doe mee met De Kringlopera in Hoogeveen

| Na twee succesvolle edities in Zwolle, komt muziektheaterroute De Kringlopera in 2023 naar Hoogeveen! Een buurtproject van KASKO i.s.m. De Tamboer en Het Goed. In De Kringlopera maken inwoners onder leiding van professionele theatermakers een voorstelling in en over de kringloopwinkel. Kortom: iedereen mag meedoen!

Doe je mee met de De Kringlopera Hoogeveen?

De kringloopwinkel zit vol verhalen. Het eenzame pepervaatje zonder zoutvaatje, dat nietszeggende bijzettafeltje of die heerlijke luie stoel…die hebben allemaal een eigen geschiedenis. Dat verhaal vertellen we in de muzikale theatervoorstelling De Kringlopera, samen met de inwoners van Hoogeveen.

Wij zoeken jou!

Vanaf januari 2023 zijn we druk bezig om samen met de inwoners van Hogeveen de voorstelling vorm te geven. Met theater en muziek brengen inwoners van Hoogeveen de spullen uit de kringloopwinkel tot leven, samen met de professionele theatermakers van KASKO. De voorstellingen vinden plaats op 30 juni, 1 en 2 juli 2023 in kringloopwarenhuis Het Goed in Hoogeveen.

Kun je toneelspelen, zingen of speel je een instrument? Geef je dan op voor één van de workshops en ontdek of meedoen iets voor jou is! Tijdens simpele en kleinschalige workshops ga je aan de slag met regisseuse Marlies met het schrijven van het script, of werk je met componiste Eva aan de muziek van de voorstelling. Ook kun je meedenken aan de vormgeving en kostuums. Samen met jou maken we de Kringlopera! Meld je gauw aan via de knop onderaan de pagina, of mail naar Esther Soppe via productie@kasko.nl. 

Planning 2023 (instappen kan altijd!)

Workshops Verhaal (inloop 19:00 / start 19:30)

  • 2 februari: 1e workshop Verhaal
  • 9 februari: 2e workshop Verhaal
  • 13 februari: 3e workshop Verhaal

Workshops Muziek en workshops Kostuum (inloop 19:00 / start 19:30)

  • 15 februari: 1e bijeenkomst Muziek (Eva) en Kostuum (Leila).
  • 20 februari: 2 bijeenkomst Muziek (Eva) en kostuum (Leila)
  • 6 maart: 3e bijeenkomst Muziek (Eva).
  • 13 maart: 3e bijeenkomst Kostuum (Leila).

Aanmelden voor één van de workshops, meespelen bij de voorstelling of een andere vorm van deelname kan via het aanmeldformulier (klik hier of op de knop onderaan de pagina). 

De Kringlopera is een productie van KASKO i.s.m. Theater de Tamboer en Kringloopwinkel Het Goed.

Vragen?
Voor vragen over de workshops, of andere zaken rondom de Kringlopera  Kringlopera kun je terecht bij projectleider Esther Soppe, via productie@kasko.nl.

Over KASKO
KASKO is een landelijke ontwikkelplek voor muziektheater, opererend vanuit Zwolle. Wij begeleiden jonge, professionele muziektheatermakers in een talentontwikkelingstraject. Zo vormt KASKO een brug tussen de opleiding en een zelfstandige beroepspraktijk. KASKO daagt makers uit hun talent zo breed mogelijk in te zetten in de samenleving: in theaters en op festivals, bij bedrijven, op scholen en in de wijk.

foto's: Erik Franssen

Deel

Residentie Nieuw Geluid #2 van start

| In november gaat editie #2 van muziektheaterlab Nieuw Geluid van start, een jaarlijks terugkerend project van Theater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, KASKO en ArtEZ Muziektheater. Uit de open call dit voorjaar is het concept van Joeri Heegstra gekozen.

Nieuw Geluid is een plek om te experimenteren met muziektheater en dat is wat Joeri gaat doen! Heavy metal in een jeugdtheatervoorstelling? Dit combineren met doomscrolling*? En dat voor 14+? Wij kunnen niet wachten!

Joeri Heegstra is theatermaker, geluidsontwerper en lid van de artistieke kern van theatercollectief Opening Statement. Hij houdt zich bezig met thema’s als de klimaatcrisis, sociaaleconomische klassenstrijd en extreemrechtse radicalisering. Zijn voorstellingen proberen met minimale, scherpe en toegankelijke middelen een grote impact te maken. Naast studenten van ArtEZ Muziektheater werkt Joeri samen met componist Harpo ’t Hart en hoornist Marinka Kluiver

Nieuw Geluid is een samenwerking van Theater Sonnevanck, Theater a/d Rijn, KASKO en ArtEZ Muziektheater. Nieuw Geluid biedt ruimte om muziektheater als genre te onderzoeken voor een jong publiek en eerste proeves te toetsen. Een plek voor spannende muzikale concepten, die nog niet van A tot Z zijn uitgewerkt, maar vernieuwend zijn en onderzoek behoeven. Nieuw Geluid is een jaarlijks terugkerend project, in november 2021 vond editie #1 plaats. 

*Doomscrolling is het mechanisme waarbij je van app naar app springend, maar blijft scrollen door het verschrikkelijke wat de wereld te bieden heeft.

Deel

Studenten op residentie bij Ikonenmuseum Kampen

| Jaarlijks organiseert KASKO een residentie voor vierdejaars studenten van ArtEZ Muziektheater Arnhem, Codarts Rotterdam en HKU Muziek en Technologie. Zo zorgen we voor een ontmoeting en samenwerking tussen studenten van verschillende kunstvakopleidingen én geven we ze de kans om te leren hoe het is om vanuit een opdrachtgever en op locatie te werken. Dit jaar is dat het Ikonenmuseum in Kampen!

Onder leiding van KASKO-makers Marlies Bosmans (regisseur), Marnix Vinkenborg (componist) en Leila El Alaoui (kostuumontwerper) werken de studenten van 24 oktober t/m 4 november aan een performance. De residentie staat in het teken van de expositie ICOONS 2.0, die vanaf 5 november in het museum te zien is. Deze nieuwe expositie is ontwikkeld samen met Cibap-studenten en vormt een brug tussen eeuwenoude en hedendaagse ikonen. 

Tijdens de kick-off in september kregen de studenten alvast een rondleiding door het museum en konden ze conservator Liesbeth van Es het hemd van het lijf vragen. Aan nieuwsgierigheid en inspiratie was er geen gebrek.

Presentatie op 4 november
Het resultaat van de residentie presenteren ze op vrijdag 4 november in het Ikonenmuseum, tijdens de opening van ICOONS 2.0. Daarna blijven de performances op schermen te zien als onderdeel van de expositie.

Wil je bij de presentatie op 4 november zijn? Er zijn voorstellingen om 11:00 en 12:00 uur. Je kunt je aanmelden door te mailen naar info@ikonenmuseum.nl.

ICOONS 2.0 is een samenwerking tussen het Ikonenmuseum Kampen, KASKO en CIBAP, vakschool voor vormgeving. Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBFonds.

Deel

Nieuwe editie PocketLAB van start

| Het is weer tijd voor een nieuwe editie van het PocketLAB met Orkest De Ereprijs en KASKO. Deze keer kijken muziektheatermakers Emre Varlik en Stijn Dijkema naar nieuwe manieren om traditionele Turkse muziek en klassieke instrumenten te combineren in een hedendaagse compositie.

Muziektheatermakers Emre Varlik (bağlama speler, troubadour en componist) en Stijn Dijkema (regisseur en maker bij KASKO) gaan een week lang met Orkest De Ereprijs op zoek naar deze onbekende wereld.

Ontmoeting of confrontatie?
De performance van Varlik is veelzijdig en iedere luisteraar zal deze op zijn eigen manier interpreteren. Is er raakvlak? Is er een grens tussen oost en west en is deze grens voor eenieder zichtbaar? Ontstaan er nieuwe klanken door deze fusie? Blijven de oosterse invloeden herkenbaar?

Dit is niet voor niets een laboratorium. Er zijn zowel doodlopende paden als vruchtbare pogingen! Het is ook een continue bevraging van wat Turkse muziek of hedendaagse muziek definieert, van de grenzen die de een aan de ander geeft.

Presentatie en aftertalk op 8 oktober
De opbrengst van deze zoektocht is een kleurrijke voorstelling, een uitnodiging om ongewone muzikale hoeken te betreden. Nieuwsgierig? De presentatie is op zaterdagavond 8 oktober, inloop 19:00 uur, op de thuisbasis van Orkest De Ereprijs, het ACEC-gebouw in Apeldoorn.

Je bent van harte welkom! Je kunt je van te voren aanmelden via info@ereprijs.nl.

Over PocketLAB
Het PocketLAB, opgezet door KASKO en Orkest de Ereprijs, is een laboratorium waar nieuwe formats worden ontwikkeld en nieuwe wegen in interdisciplinair werken worden ingeslagen. Met een kleine groep deelnemers (zowel professionals als studenten) uit verschillende disciplines gaan we in gesprek over het gewenste onderzoek. Twee keer per jaar vindt er een LAB-proces plaats in de vorm van een intensieve werkweek. De werkweek wordt afgesloten met een presentatie van het nieuwe werk en een ‘meet the artists conversation’.

Foto: Maarten Sprangh (gemaakt bij PocketLAB #2)

Deel

Kaartverkoop achtste editie SPRUIT gestart

| Wat gebeurt er als elf jonge muziektheatermakers de kans krijgen om één week vrijuit te experimenteren op een bijzondere locatie? Dat ontdek je bij de SPRUIT op vrijdag 23 september. De achtste editie van SPRUIT vindt plaats in RAW Space, de expositieruimte van Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis.

De makers van KASKO krijgen ook dit jaar een week de tijd om korte scènes en performances te maken. De resultaten komen samen tijdens SPRUIT. In een muzikale theaterroute door expositieruimte RAW Space ontdek je als bezoeker de ene na de andere performance. 

Maak kennis met nieuwe én vertrouwde makers van KASKO in een avontuurlijk programma: een ode aan het experiment en het zelf maken. Laat je verrassen door wat onze jonge muziektheatermakers in huis hebben!

Reserveer hier je gratis kaarten

Gratis toegang, reserveren noodzakelijk
SPRUIT 2022 is slechts twee keer te zien, op vrijdag 23 september. De theaterroute is gratis toegankelijk, reserveren is wel noodzakelijk. Achteraf vragen we je om een donatie naar draagkracht, die we gebruiken voor de volgende editie van SPRUIT.

Nagesprek met makers
Na de ronde van 15:30 uur kun je deelnemen aan een nagesprek met de makers, onder leiding van directeur Karin Netten. Na de ronde van 19:00 uur heb je de mogelijkheid om onder het genot van een drankje informeel na te praten.

Foto: Veenstra Visueel

Deel

Nieuwe voorstelling ‘Een klein leed’ in première tijdens Stadsfestival

| We staan dit jaar weer op het Stadsfestival! En wel met de nieuwe voorstelling Een klein leed: tragikomisch muziektheater over de grote ondraaglijkheid van de kleine dingen.

Een klein leed is het regiedebuut van Stijn Dijkema bij KASKO en een coproductie met Consensus Vocalis. Met muziek van Renán Zelada, teksten door Sara van Gennip én het speldebuut van nieuwe maker Marinka Kluiver bij KASKO.

De voorstelling Een klein leed is te zien op 3 en 4 september in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Kaarten zijn te koop via de website van het Stadsfestival!

Over de voorstelling
Een man komt binnen in een kerk. Hij worstelt met zichzelf, zijn paraplu en zijn kleine maar ondraaglijke leed. Van kalknagels en hondenpoep tot altijd in de verkeerde rij staan – het houdt niet op. Zó ondraaglijk, radeloos is hij ervan. Wie luistert er? Waarom redt niemand hem? En wil hij eigenlijk wel gered worden?

Een klein leed is tragikomisch muziektheater over dooie mussen en halflege glazen. Een voorstelling van KASKO en Consensus Vocalis, in regie van Stijn Dijkema. Met een monoloog, een hoorn en een vrouwenkoor brengen ze een ode aan het leed dat leven heet.

Cast & crew
Regie: Stijn Dijkema
Tekst: Sara van Gennip
Muziek: Renán Zelada
Kostuums:Raphael Jacobs
Artistieke coaching: Sanne van Rijn
Instudering koor: Béni Csillag
Spel: Krisjan Schellingerhout, Marinka Kluiver (hoorn), koor Consensus Vocalis
Coproductie: KASKO & Consensus Vocalis
Met dank aan: Provincie Overijssel en Gemeente Zwolle

Foto: Veenstra Visueel

Deel

Zomernieuws

| Ons kantoor is tijdens de zomervakantie gesloten van 19 juli tot 8 augustus. Daarna komen we zo snel mogelijk terug op eventuele vragen en berichten. Een fijne zomer!

foto: Erik Franssen

Deel

Tweede editie PocketLAB van start

| Van 24 juni t/m 1 juli gaan Marlies Bosmans en Ruud Roelofsen samen op onderzoek uit in het repertoire van Orkest De Ereprijs. Op vrijdag 1 juli presenteren ze in Apeldoorn hun bevindingen in All the darkness looks alive...

Val jij ook wel eens uit je slaap? Ken je het gevoel, vlak nadat je wakker schrikt dat je die oneindig diepe val maakt? Wat gebeurt er met je als je slaapt en droomt, maar geen controle hebt over hoe die droom verloopt? Waarom verzeil je soms in een romantisch rendez-vous en dan weer in een nachtmerrie?

In de presentatie 'All the darkness looks alive...' spelen Marlies en Ruud met wat zich bevindt tussen bewustzijn en onderbewustzijn door gebruik te maken van beeld, tekst, muziek en klank. Een ongewone ervaring: droomachtig, huiveringwekkend, verlammend, zinnenprikkelend. Je bent van harte uitgenodigd om dit beleven!

  • Wanneer: Vrijdag 1 juli 2022 om 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur)
  • Locatie: ACEC gebouw, 3e verdieping, Roggestraat 44 in Apeldoorn
  • Toegang gratis, aanmelden is noodzakelijk en kan via info@ereprijs.nl

Na afloop van de voorstelling bieden wij je graag een drankje aan en kun je kennismaken met de makers.

Over de makers
Marlies Bosmans
Marlies Bosmans (Vlaanderen, 1992) is regisseur en theatermaker, afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Ze is als jonge maker verbonden aan KASKO, waar ze een meerjarig talentontwikkelingstraject volgt. Daarnaast speelde ze bij o.a. Het Zuidelijk Toneel en Karavaan Festival, regisseert ze bij Het Gevolg en is onderdeel van collectief Club Kenau.

Ruud Roelofsen
Ruud Roelofsen Mmus (Rhenen, 1985) studeerde slagwerk aan de conservatoria van Arnhem, Münster en Brussel. Momenteel promoveert hij aan Northwestern University Bienen School of Music (Evanston, USA) voor een PhD in compositie en muziektechnologie. Zijn muziek wordt gespeeld door solisten en gezelschappen in binnen- en buitenland. Als componist is hij de laatste tijd o.a. geïnteresseerd in het componeren met concrete geluiden, geluiden van het lichaam en ASMR. 

Credits foto's: Mark Brants / Marije van den Berg

Deel

Repetities voor De Kringlopera in Zwolle-Zuid zijn begonnen

| We zijn weer van start! Vorige week kwamen we voor het eerst met alle deelnemers en vrijwilligers van De Kringlopera bij elkaar in de Kringloopwinkel. Hoe dat eraan toe ging? Onze projectleider Jantine Meijer schreef een blog over deze bijeenkomst.

“Op maandagavond 23 mei schalden de blaasinstrumenten door het magazijn van de Kringloopwinkel in Zwolle-Zuid. De Less is More Band mocht de repetitieperiode voor De Kringlopera aftrappen. De familie die deze band vormt was alvast super enthousiast!

Even later komen de eerste andere Zwolse deelnemers de winkel binnen. In de huishoek, op de meubels die daar te koop staan, ploffen ze neer met een kop koffie of thee en een koekje. Veel deelnemers kennen elkaar nog van vorig jaar en kletsen gezellig bij. De nieuwkomers worden gemakkelijk in de grote groep opgenomen en zo ontstaat er een gezellig huiskamer sfeertje. Als iedereen voorzien is van koffie en thee en iets lekkers starten we met een voorstelrondje; hoe heet je, hoe ben je gekomen en hoe ken je de projecten van de Bruisende Buren? Door een enorme stortbui moeten we even stil zijn omdat we elkaar niet kunnen verstaan, maar dit geeft ook weer een mooie kans om te oefenen met stemvolume. Want na De Kringlopera van vorig jaar waar vanwege de coronaregels ongeveer 15 bezoekers per voorstelling konden kijken, zullen de deelnemers nu gaan spelen voor meer dan het dubbele aantal! We bespreken een aantal praktische zaken en de regisseur, Céline, loodst ons nog eens door de voorstelling. De avond wordt afgesloten met een vragenrondje en dan gaat iedereen weer huiswaarts.

Samen met Bianca en Jeroen (van de winkel) en Céline (regisseur) sluit ik de avond af. We constateren dat we een super enthousiaste groep deelnemers hebben en dat we er allemaal heel veel zin in hebben. De komende drie weken zal er bijna dagelijks door kleine groepjes gerepeteerd worden en op 8 juni komt alles samen in de generale repetitie. En dan natuurlijk een weekend vol voorstellingen op 10, 11 en 12 juni!”

We zoeken nog vrijwilligers
Mocht je nog onderdeel willen maken van deze enthousiaste groep deelnemers, meld je dan aan als vrijwilliger achter de schermen. We kunnen nog hulp gebruiken bij de ontvangst van het publiek, de publieksbegeleiding en de catering. Je kunt dan mailen naar Jantine op: bruisendeburen@gmail.com.

Heb je nog geen kaartjes voor de voorstelling? Reserveer dan snel hier de (laatste!) kaarten. En dan zien we je graag op 10, 11 of 12 juni!

Deel

Auditieoproep: Friestalige zangeres met spelervaring voor nieuwe jeugdopera

| In 2023 maken KASKO, Maanlanders en Pier21 samen de nieuwe jeugdvoorstelling ‘Benno’, een doorgecomponeerde jeugdopera over bodemdieren. Hiervoor zoeken we een jonge, klassiek geschoolde zangeres met spelervaring die in het Fries haar zegje kan doen.

In de jeugdopera Benno komen Mona en Taco naar de klas. Met een missie. Ze willen namelijk het verhaal vertellen van Benno, een slak die veel te vroeg gestorven is. Ook vragen deze zus en broer zich af: waarom maken grote mensen altijd alles kapot?

Benno is de derde jeugdvoorstelling van theaterproducent Pier21, in een bijzondere coproductie met KASKO en Maanlanders. Pier21 maakte eerder de succesvolle schoolvoorstellingen Wat ’n Wad (over de swimway en de paling) en Kanoet (over de flyway en een wadvogeltje). Nu is er de wens om in de volgende schoolvoorstelling aandacht te besteden aan de grond en de dieren die hier in en dicht op leven.

Voor de jeugdopera Benno zijn KASKO, Maanlanders en Pier21 op zoek naar een:

Friestalige, klassiek geschoolde zangeres met spelervaring

Voor de rol van Mona zoeken we een jonge, klassiek geschoolde zangeres die binnen deze doorgecomponeerde jeugdopera in het Fries haar zegje kan doen tegen Taco en tegen de klas.

Criteria

  • Afgestudeerd aan het conservatorium afdeling klassiek of op andere wijzen aantoonbaar klassiek geschoolde zangstem;
  • Spelervaring;
  • 20-30 jaar oud;
  • Affiniteit met de doelgroep (basisschool, groep 5 t/m 8);
  • Hands on mentaliteit: Je bent samen met de slagwerker ben verantwoordelijk voor de op en afbouw van het decor. Je vormt samen tijdens de tour een volledig zelfstandig opererend team.

Artistiek team
Het concept van deze doorgecomponeerde opera over bodemdieren komt van componist Anne-Maartje Lemereis en librettist Lisanne van Aert. Zij zijn beiden als maker verbonden aan KASKO en trotse (voormalige) huisdiereigenaren van de Afrikaanse reuzenslak. De regie is in handen van Annelies van Wieringen, artistiek leider van Maanlanders. Benno is een coproductie van Pier21, KASKO en Maanlanders.

Planning
Repetities vinden plaats van 3 t/m 13 juli en 28 augustus t/m 7 september 2023 (maandag t/m donderdag). Benno zal gaan spelen vanaf september 2023 voor de bovenbouw van het basisonderwijs in speellokalen en gymzalen in Noord-Nederland, Overijssel en Gelderland.

Interesse?
Stuur vóór 6 juni je CV, portfolio en korte motivatiebrief aan info@kasko.nl. Audities vinden plaats op vrijdag 1 juli in Zwolle.

Als je wordt geselecteerd vragen we je voor de auditie een bestaand stuk naar keuze voor te bereiden (niet langer dan 3 minuten) en je ontvangt drie weken voorafgaand aan de auditie een in te studeren stuk van componist Anne-Maartje Lemereis. Tijdens de auditie zal er een pianist aanwezig zijn om je te begeleiden.

Over de producenten
Pier21
De Friese theaterproducent Pier21 laat zich inspireren door belangrijke maatschappelijke thema’s. Daarover maken wij theater dat de verbeelding prikkelt en het gesprek op gang brengt. Voorstellingen die we in nauwe samenwerking met onze partners overal in Nederland en daarbuiten spelen. Voor iedereen. Een van de vijf producties die Pier21 ieder jaar uitbrengt is een schoolvoorstelling voor het basisonderwijs. Uitgangspunt van deze voorstellingen zijn dat er een volwaardige voorstelling in scholen wordt gespeeld, in een regio waar theaterzalen vaak ver weg van de scholen zijn.

KASKO
KASKO (voorheen Kameroperahuis) vormt als ontwikkelplek voor jonge muziektheatermakers de brug tussen de opleiding en een zelfstandige beroepspraktijk. Sinds de oprichting in 2007 ondersteunt KASKO jonge professionals in het maken en uitvoeren van eigentijds muziektheater. We begeleiden jonge professionele schrijvers, componisten, regisseurs, musici en vormgevers. Binnen een talentontwikkelingstraject van gemiddeld drie jaar verdiepen de makers bij KASKO hun eigen signatuur en versterken ze hun positie als zelfstandig kunstenaar in verbinding met de maatschappij. In steeds wisselende samenstellingen werken zij aan eigentijdse producties en projecten. KASKO beweegt binnen vier pijlers: we spelen in theaters en op festivals #speelt, zetten onze creativiteit in bij organisaties en bedrijven #werkt, binnen scholen en opleidingen #leert en in de wijk #verbindt.

Maanlanders
Maanlanders Muziektheater is in 2020 opgericht door Annelies van Wieringen (artistiek leider), Thekla Wildekamp (educatie specialist) en Babsie van Aalderen (productieleider). Maanlanders wil jonge mensen uitdagen om zichzelf, de ander en de wereld te zien met een open blik. Door los te laten wat je al kent en beweging toe te staan, ontstaat er ruimte voor nieuwe ontmoetingen, nieuwe denkwijzen. Dit doet Maanlanders door het maken van voorstellingen waarin het publiek een actieve, wezenlijke rol speelt. Muziek en theater worden ingezet als kunstvorm waar je als toeschouwer van kunt genieten, maar ook als middel om de toeschouwer zelf in beweging te brengen en de interactie aan te gaan met de spelers en met elkaar.

foto: Lucas Kemper

Deel

Start kaartverkoop locatievoorstelling De Kringlopera

| De kaartverkoop voor De Kringlopera is gestart! Deze muziektheaterroute door de wereld van de kringloopwinkel is op 10, 11 en 12 juni opnieuw te zien in en om de Kringloopwinkel in Zwolle-Zuid. De voorstelling werd in 2021 al geschreven en opgevoerd, maar vanwege de toen geldende maatregelen kon er slechts een beperkt aantal bezoekers komen kijken.

Karin Netten, directeur van KASKO: “De kaarten waren vorig jaar binnen een paar dagen uitverkocht. We willen graag meer wijkbewoners, kringloopbezoekers en andere geïnteresseerden de kans geven deze aanstekelijke voorstelling te bezoeken. Het is een feest om samen met de wijkbewoners deze voorstelling opnieuw te spelen in de kringloopwinkel.”

De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid. Het publiek doorloopt samen met de spullen, het kringloopproces: van het inleveren van spullen tot het vinden van een nieuwe eigenaar. Want wat gebeurt er met die oude schemerlamp, pedaalemmer of dat bijzettafeltje als ze bij de winkel worden ingenomen?

Belangrijke rollen voor bewoners van Zwolle-Zuid
Met theater en muziek brengen de wijkbewoners van Zwolle-Zuid samen met de professionele theatermakers van KASKO de spullen uit de kringloopwinkel tot leven. Ook het Zwolse Vrouwenkoor Gioia en de Less is More Band zijn onderdeel van de voorstelling. Zowel de teksten (door Wessel de Vries) als de muziek (door Anne-Maartje Lemereis) zijn in 2021 geschreven in samenwerking met de wijkbewoners. De voorstelling wordt geregisseerd door Céline Hoex.

  • Speeldata: 10, 11 en 12 juni, op diverse tijden
  • Locatie: Kringloopwinkel in Zwolle-Zuid (Nieuwe Deventerweg 6)
  • Gratis kaarten zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl. Na afloop wordt gevraagd om een vrijwillige donatie naar draagkracht.

Over Bruisende Buren
Bruisende Buren is muziektheater voor, door en over de bewoners van Zwolle-Zuid. Sinds 2015 organiseert KASKO (voorheen Kameroperahuis) het project jaarlijks in de wijk. In 2019 was de theaterroute Requiem voor de IJsselcentrale, een hommage aan de (inmiddels gesloopte) Centrale Harculo, een enorm succes.

De Kringlopera wordt ondersteund door Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle, BuurtCultuurfonds Zwolle, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en BankGiro Loterij Fonds.

Foto: Erik Franssen

Deel

Deelnemers gezocht voor herneming succesvolle voorstelling De Kringlopera in Zwolle-Zuid

| De theaterroute De Kringlopera komt deze zomer terug naar Zwolle-Zuid! Om ook deze editie weer een groot succes te maken, zoeken we naar spelers én vrijwilligers achter de schermen. Doe je met ons mee?

Vorige zomer hebben de theatermakers van KASKO met buurtbewoners uit Zwolle-Zuid de muziektheatervoorstelling De Kringlopera gemaakt. De Kringlopera is onderdeel van het wijkproject Bruisende Buren, dat sinds 2015 jaarlijks neerstrijkt in Zwolle-Zuid. De Kringlopera was een groot succes, al konden door de maatregelen maar weinig mensen genieten van de voorstelling. We gunnen meer mensen een kijkje in de wereld van de Kringloopwinkel en de fantastische personages. Dat betekent dat we de voorstelling hernemen op 10, 11 en 12 juni 2022.

Meedoen?
Je kunt voor of achter de schermen meedoen. Lijkt het jou leuk om bijvoorbeeld de rol te spelen van een nepbloem, een luie stoel of een kaplaars? Of vind je het leuk om het publiek te begeleiden of de catering te verzorgen? Dan komen we graag in contact met jou! Stuur een e-mail naar bruisendeburen@gmail.com en dan kijken we samen welke rol of taak goed bij jou past.

Praktische informatie
Repetities vinden plaats in mei. De voorstelling gaat spelen op 10, 11 en 12 juni 2022 in de Kringloopwinkel Zwolle-Zuid.

Over De Kringlopera
De muzikale theaterroute De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid. Het publiek doorloopt, samen met de spullen, het kringloopproces: van het inleveren van spullen tot het vinden van een nieuwe eigenaar. Een uniek kijkje in de wereld van de kringloopwinkel! De kaartverkoop voor de theaterroute start in mei.

Foto: Erik Franssen (tijdens De Kringlopera in 2021)

Deel

Open Call ‘Nieuw Geluid’ (editie #2): Muziektheaterlab voor jong publiek

| Theater Sonnevanck, KASKO, De Nieuwe Oost en ArtEZ Muziektheater slaan opnieuw de handen ineen. De vier organisaties zoeken voor het muziektheaterlab Nieuw Geluid concepten van componisten, muzikanten en vanuit muziek denkende theatermakers. Plannen die vernieuwend zijn, nog niet ‘af’ en onderzoek behoeven. Gezocht wordt naar spannende, theatrale concepten waarin (live)muziek centraal staat en muziektheater als genre voor een jonge doelgroep wordt onderzocht.

Schrijf je voor 1 april 2022 in!
> Bekijk de voorwaarden voor aanmelden hier <

Muziektheaterlab

Nieuw Geluid is een jaarlijks terugkerend project, in 2022 wordt de 2de editie georganiseerd. Het is een plek om te experimenteren en eerste proeven te toetsen aan het publiek. Niet structureel gesubsidieerde makers met enige ervaring in het werkveld worden aangemoedigd zich aan te melden. Het plan moet aansluiting vinden bij een te kiezen leeftijdsgroep tussen 4 en 16 jaar.

De tweede editie van het muziektheaterlab vindt plaats van 14 t/m 25 november 2022 bij Theater Sonnevanck in Enschede. Makers uit verschillende disciplines worden aan elkaar gekoppeld, in overleg ontstaat een artistiek team van in totaal drie personen. Zij krijgen artistieke begeleiding vanuit De Nieuwe Oost, KASKO en Theater Sonnevanck. Een groep performers (muzikanten, acteurs en zangers) van de opleiding ArtEZ Muziektheater staat ter beschikking en zijn onderdeel van het maakproces. Tijdens de tweeweekse residentie wordt een aantal publieksmomenten met de doelgroep van de voorstelling georganiseerd. Makers worden betaald conform CAO.

Eerste editie
In november 2021 vond de eerste editie van het muziektheaterlab Nieuw Geluid plaats. Regisseur Noufri Bachdim ging samen met poppenmaker Matt Jackson en componist Setareh Nafisi twee weken in residentie bij Theater Sonnevanck. De focus van het lab lag op de vraag waar de grens ligt tussen een levenloos object en een levend wezen, en de rol van geluid, muziek en ademhaling hierin.

Inschrijven
Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 april 2022 aanmelden door een mail te sturen naar Michiel Bijmans: dramaturgie@sonnevanck.nl.
Voorwaarden voor aanmelden vind je hier.

Foto: Bo Verhoef

Deel

Uitstromende makers & kerstgroet

| Met het einde van 2021 in zicht zwaaien we een groot deel van onze makersgroep uit. Na een meerjarig talentontwikkelingstraject bij KASKO stromen ze uit om zelfstandig het culturele veld in te gaan. 

Voor het zover is, laten we je nog één keer meegenieten van deze fantastische groep makers in een terugblik op hun tijd bij KASKO, kijk je mee?

Uitstromende KASKO makers:
Céline Hoex (regisseur), Eleftheria Lavdaki (kostuumontwerper), Sara van Gennip (schrijver & performer), Eva Traa (violist), Roel Goedhart (gitarist), Tim Hammer (regisseur & performer), Merlijn Runia (mezzosopraan), Laurien van Rijswijk (actrice), Wessel de Vries (schrijver) en Kenza Koutchoukali (regisseur)

Niet voor alle makers zit het er op: vormgever Juliette Mout en componisten Anne-Maartje Lemereis en Renán Zelada zie je ook in 2022 weer terug, samen met een nieuwe lichting KASKO-makers!

Kerstvakantie
Na een veelbewogen jaar vol mooie (bijgestelde) plannen, projecten en voorstellingen is het tijd om even bij te komen. Ons kantoor is gesloten t/m 9 januari. Namens alle makers en het team van KASKO wensen we je een fijne kleine kerst en een gezond 2022! 

Deel

KASKO #werkt in opdracht: ANNO en Regio Zwolle

| In november mochten we twee mooie opdrachten uitvoeren in Zwolle! Zo verzorgden we de sneak preview van ANNO en werkten we mee aan een videoboodschap van Regio Zwolle.

Sneak preview ANNO Museum in de maak
Voor ANNO Museum in de Maak verzorgden we de visuele en muzikale aankleding en presentatie van een exclusieve sneak preview-livestream voor genodigden. KASKO-maker Laurien van Rijswijk leidde de kijkers rond in het museum in aanbouw. Ook de performance van het – voor de gelegenheid samengestelde – koor o.l.v. Eugène van Boheemen werd verzorgd door KASKO: Wessel de Vries schreef het libretto, Renán Zelada componeerde de koormuziek, Eleftheria Lavdaki verzorgde de styling en Céline Hoex regisseerde het geheel.

Regio Zwolle Dag
We mochten in opdracht van Regio Zwolle een mooie online boodschap brengen aan de genodigden van de Regio Zwolle Dag die niet door kon gaan in november. Samen met regiovoorzitter en burgermeester Peter Snijders bracht KASKO-schrijver Sara van Gennip het verhaal van Regio Zwolle vanuit een leeg theater De Tamboer in Hoogeveen. Met muziek van componist Renán Zelada en camerawerk door Lancelot Video. Bekijk hieronder de video.

Ook een video, lied of performance op maat? Bekijk hier de mogelijkheden.

foto: Roelof Jonker

Deel

SPRUIT gaat door in aangepaste vorm

| SPRUIT gaat door in aangepaste vorm! Nog een laatste keer gaan de huidige muziektheatermakers van KASKO de uitdaging aan: in één week tijd maken ze een verrassend programma van korte scènes en performances. Ontdek het resultaat tijdens een speciale afscheidseditie van SPRUIT op donderdagmiddag 9 december in het Perrontheater

Aangepaste starttijden
Door de avondlockdown zijn we genoodzaakt om SPRUIT te verplaatsen naar de middag, met starttijden om 14.00 en 15.30 uur. Reserveer hier je kaarten voor SPRUIT!

Praktische informatie
Donderdag 9 december, om 14.00  + 15.30 uur
Locatie: Perrontheater, Westerlaan 9 in Zwolle

Coronamaatregelen
Een bezoek aan SPRUIT is volledig corona-proof. Je hebt een geldige QR-code nodig, het dragen van een mondkapje is binnen verplicht en publiek wordt op 1,5 meter afstand geplaceerd. 

KASKO houdt winteropruiming van kostuums
Om plaats te maken in onze opslag houden we een winteruitverkoop! Tijdens SPRUIT kun je snuffelen tussen rekken en bakken vol met kostuums, schoenen en rekwisieten uit o.a. WelstaatEen Kersentuin en This is not a fairy tale. Alles mag voor een klein prijsje mee naar huis!

Deel

Speciale editie van SPRUIT in het Perrontheater

| Nog een laatste keer gaan de huidige muziektheatermakers van KASKO de uitdaging aan: in één week tijd maken ze een verrassend programma van korte scènes en performances. Ontdek het resultaat tijdens SPRUIT op donderdag 9 december in het Perrontheater!

Met het afscheid van een deel van onze makers in het vooruitzicht en na een intens coronajaar, konden we niet anders dan nog een speciale editie van maakweek SPRUIT organiseren met deze groep. Jarenlang waren Céline, Eleftheria, Eva, Kenza, Laurien, Merlijn, Roel, Sara, Tim en Wessel vertrouwde gezichten in onze SPRUIT-weken, voorstellingen en projecten als Bruisende Buren. Dat vraagt natuurlijk om een gezamenlijke feestelijke afsluiting met makers en publiek. Dus, noteer in je agenda: SPRUIT, donderdag 9 december in het Perrontheater.

Nog een laatste keer gaan de huidige muziektheatermakers van KASKO de uitdaging aan: in één week tijd maken ze een verrassend programma van korte scènes en performances. De resultaten komen samen tijdens SPRUIT, een avontuurlijke en muzikale theateravond in het Perrontheater. Laat je – voor een laatste keer in deze setting – verrassen door wat onze makers in huis hebben!

Praktische informatie
Donderdag 9 december, om 17.00  + 19.30 uur
Locatie: Perrontheater, Westerlaan 9 in Zwolle

KASKO houdt winteropruiming van kostuums
Om plaats te maken in onze opslag houden we een winteruitverkoop! Tijdens SPRUIT kun je snuffelen tussen rekken en bakken vol met kostuums, schoenen en rekwisieten uit o.a. Welstaat, Een Kersentuin en This is not a fairy tale. Alles mag voor een klein prijsje mee naar huis!

Succesvol concept in coronaproof jasje
Eerdere edities van SPRUIT vonden steeds plaats in de vorm van een avontuurlijke theaterroute op bijzondere locaties in Zwolle. Vanwege de huidige coronamaatregelen is het dit jaar niet mogelijk een route te lopen: het publiek krijgt een vaste zitplaats in het Perrontheater. Verder blijft het succesvolle concept ongewijzigd. Als bezoeker krijg je een verrassend programma van scènes en performances te zien, gepresenteerd door jong muziektheatertalent van KASKO. Na afloop wordt het publiek uitgenodigd zelf in gesprek te gaan met de theatermakers. Het belooft een persoonlijk programma te worden: een ode aan het zelf spelen en het zelf maken.

Gratis toegang, reserveren noodzakelijk
SPRUIT is gratis toegankelijk, maar reserveren is wel noodzakelijk en kan hier. Ook is een geldige QR-code (geprint of in de CoronaCheckApp) nodig voor toegang tot het Perrontheater. Achteraf vragen we je om een donatie naar draagkracht, die wij weer kunnen gebruiken voor de volgende editie van SPRUIT.

Foto: Erik Franssen

Deel

Eerste editie Muziektheaterlab Nieuw Geluid van start

| In november gaat de eerste editie van het muziektheaterlab Nieuw Geluid van start! Regisseur Noufri Bachdim gaat samen met poppenmaker Matt Jackson en componist Setareh Nafisi van 15 t/m 26 november 2021 in residentie bij Theater Sonnevanck. Uit de open call begin dit jaar werd het concept van Noufri uit meer dan 50 inzendingen gekozen.

Nieuw Geluid
Theater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, KASKO en ArtEZ Muziektheater hebben de handen ineengeslagen in het muziektheaterlaboratorium Nieuw Geluid. Binnen dit lab wordt ruimte gecreëerd om muziektheater als genre te onderzoeken voor een jong publiek. Het biedt plek aan spannende muzikale concepten. Concepten die nog niet van A tot Z zijn uitgewerkt, maar vernieuwend zijn en onderzoek behoeven. Een safe space om te experimenteren en eerste proeves te toetsen aan publiek. Nieuw Geluid is een jaarlijks terugkerend project, de eerste editie vindt plaats in november 2021.

Nieuw Geluid is gericht op niet structureel gesubsidieerde muziektheatermakers met enige ervaring in het werkveld; regisseurs, schrijvers, componisten, muzikanten of anderszins. Makers binnen verschillende disciplines worden aan elkaar gekoppeld tot een artistiek team van drie mensen. In een tweeweekse (betaalde) residentie krijgen zij artistieke begeleiding vanuit De Nieuwe Oost, KASKO en Theater Sonnevanck. Derdejaars studenten van de opleiding ArtEZ Muziektheater staan tot de beschikking als performers en zijn onderdeel van het maakproces; als zangers, acteurs, muzikanten, of welke manier dan ook. Daardoor is het mogelijk om iets te maken met een grotere groep performers.

De eerste editie
Noufri en zijn team gaan muziektheater onderzoeken voor een 2+ doelgroep en dit uitwerken tot een eerste proeve, die ook gespeeld gaat worden voor het jonge publiek. De focus van het lab ligt op de vraag waar de grens ligt tussen een levenloos object en een levend wezen. Wat heb je voor de suggestie van leven nodig? Hoe minimaal kan dat zijn? Jonge kinderen zijn van nature animistisch ingesteld, maar wat moet je doen om hun aandacht te vangen? En wat heb je vervolgens nodig om ook hun ouders te betoveren? Ze gaan dit onderzoek aan met de focus op de rol van geluid, muziek en ademhaling. Een beeldend en muzikaal lab over de grens tussen levend en levenloos.

Deel

KASKO heeft plek voor nieuwe muziektheatermakers en een productieleider

| Vanwege de uitstroom van een groot deel van de huidige groep makers, ontstaat er plek voor nieuwe talentvolle makers in ons talentontwikkelingstraject. Ook zoeken we een freelance productieleider.

KASKO (voorheen Kameroperahuis) is een ontwikkelplek voor muziektheatermakers gevestigd in Zwolle. Sinds de oprichting in 2007 ondersteunt KASKO jonge, nationale toptalenten in het maken en uitvoeren van eigentijds muziektheater. We begeleiden jonge professionele componisten, regisseurs, schrijvers, musici en vormgevers. Binnen een talentontwikkelingstraject van gemiddeld drie jaar verdiepen de makers bij KASKO hun eigen signatuur en versterken ze hun positie als zelfstandig kunstenaar in verbinding met de maatschappij. We dagen onze makers uit om hun talent zo breed mogelijk in de samenleving in te zetten. KASKO beweegt binnen vier pijlers: we spelen in theaters en op festivals (#speelt), zetten onze creativiteit in bij organisaties en bedrijven (#werkt), binnen scholen en opleidingen (#leert) en in de wijk (#verbindt).

Vanaf 2022 hebben we plek voor nieuwe:
regisseurs, musici, schrijvers, een kostuumontwerper en een productieleider

MUZIEKTHEATERMAKERS
Vanwege de uitstroom van een groot deel van de huidige groep makers, ontstaat er plek voor nieuwe talentvolle makers die zich willen ontwikkelen binnen onze vier pijlers (#speelt, #werkt, #leert en #verbindt). Projecten worden zowel geïnitieerd vanuit KASKO als vanuit de makers zelf. Makers bij KASKO werken freelance op projectbasis, het aantal projecten bepalen we samen. We vinden het belangrijk dat makers naast KASKO ook op andere plekken werken.

We hanteren een aantal criteria bij de aanname van nieuwe muziektheatermakers. Een KASKO maker:

  • heeft een afgeronde kunstvakopleiding en is niet langer dan vijf jaar afgestudeerd óf is een talentvolle autodidact;
  • wil zich verbinden aan samenwerkingspartners, opdrachtgevers en publiek;
  • heeft een grote mate van nieuwsgierigheid, een brede interesse en betrokkenheid bij de maatschappij;
  • is gemotiveerd om samen met generatiegenoten uit verschillende disciplines het genre muziektheater te onderzoeken en vernieuwen;
  • is complementair aan de groep: dit geldt voor discipline (regisseurs, componisten, schrijvers, vormgevers en musici), achtergrond, artistieke signatuur, visie en interesse voor onze pijlers. Door deze diversiteit zijn de makers van KASKO in staat om het genre muziektheater te verrijken.

Er is ruimte voor maximaal twee regisseurs waarvan we in het bijzonder op zoek zijn naar een regisseur met een grote sociaalmaatschappelijke hartstocht en ervaring in het maken van community-art en werken met verschillende doelgroepen waaronder studenten en jongeren.

PRODUCTIELEIDER
Daarnaast zijn we op zoek naar een freelance productieleider. Omdat we jaarlijks verschillende (kleine en grote) projecten organiseren, zoeken we iemand die zich voor langere tijd aan KASKO wil verbinden. Een productieleider bij KASKO:

  • heeft affiniteit met en/of kennis van muziektheater en opera
  • heeft affiniteit met en/of kennis van community-art projecten
  • is zeer communicatief en gedreven in het opstellen van (repetitie)schema’s
  • is goed in het bewaken van begrotingen en het maken van financiële afspraken
  • is hands-on, oplossingsgericht en stressbestendig
  • is in het bezit van een BHV diploma of bereid deze te halen
  • voelt zich als een vis in het water binnen een productieproces en voorziet met gemak meerdere personen en organisaties van de juiste informatie
  • is gastvrij ingesteld en steekt graag de handen uit de mouwen
  • is bij voorkeur woonachtig in of goed bekend met regio Oost
  • is in het bezit van rijbewijs B

Interesse?
Stuur dan vóór 18 november je CV, portfolio en een motivatiebrief naar info@kasko.nl t.a.v. Karin Netten. Omschrijf in je motivatiebrief waarom je bij KASKO wilt aansluiten, wat je de komende jaren wil ontwikkelen (heldere leerdoelen) en wat je binnen de vier pijlers te bieden hebt. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een gesprek/auditie op 14 of 15 december bij KASKO in Zwolle.

Meer informatie over KASKO en ons aannamebeleid vind je hier. Voor vragen kun je mailen naar info@kasko.nl of bellen naar 038-7501253 (alleen op dinsdagen).

Deel

Vacature: KASKO zoekt een Hoofd Bedrijfsvoering

| Vanwege het vertrek van ons huidige Hoofd Bedrijfsvoering zoekt KASKO per 1 januari 2022 een nieuw Hoofd Bedrijfsvoering. Ben jij een duizendpoot op financieel en zakelijk vlak? Ben jij hands on, communicatief sterk en wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van getalenteerde jonge muziektheatermakers? Dan is deze vacature iets voor jou.

Wie zijn wij?
KASKO (in 2007 opgericht als Kameroperahuis) is de landelijke ontwikkelplek voor startende muziektheatermakers. KASKO biedt zowel regisseurs als beginnende componisten, schrijvers, vormgevers en (klassieke) musici de ruimte hun artistieke signatuur en talent verder te ontplooien binnen een ontwikkeltraject. 

Onze kernactiviteit is talentontwikkeling: KASKO biedt structureel circa vijftien talentvolle muziektheatermakers een driejarig persoonlijk ontwikkeltraject. Binnen dit traject ontdekken zij de breedte van hun vak, hun talent en interesses. Hiermee vergroten we hun kans op een succesvolle carrière als kunstenaar. Makers bij KASKO werken op freelance basis en in wisselende samenstellingen aan zowel eigen initiatieven als aan opdrachten van binnen en buiten de cultuursector. Hierdoor zetten we kunst midden in de samenleving. Vanuit Zwolle initiëren we diverse projecten in de brede regio en spelen voorstellingen door het hele land. Dit doen we onder vier pijlers: #speelt, #werkt, #leert en #verbindt.

Wij zoeken per 1 januari 2022 een gedreven en enthousiaste

Hoofd Bedrijfsvoering
(0,8 of 0,6 fte)

Functieomschrijving
Als hoofd bedrijfsvoering bij KASKO ben je de zakelijke en faciliterende spil van de organisatie. Je bent verantwoordelijk voor de financiële en bedrijfsmatige gang van zaken. Van het verzorgen van de boekhouding en bijhouden van de personeelsadministratie tot het opstellen van de jaarrekening en voorbereiden van producties. Je houdt het overzicht van alle lopende projecten en ondersteunt het team door alles piekfijn op orde te hebben en, daar waar nodig, werk uit handen te nemen.

Je bent vraagbaak en het zakelijke en praktische aanspreekpunt van de muziektheater makers die aan KASKO verbonden zijn. Je bent flexibel en vindt het leuk om mee te denken, mogelijkheden te zien en oplossingen te bieden aan deze jonge artistieke talenten.

Je werkt nauw samen met de directeur. Je denkt mee vanuit zakelijk en praktisch oogpunt over de realisatie van de artistieke en zakelijke doelen van de organisatie.

Wie ben jij?
Je bent een duizendpoot met een duidelijke basis op financieel en zakelijk vlak. Je bent nauwkeurig en precies. Je hebt een hands on mentaliteit en bent communicatief sterk, stressbestendig en proactief. Je bent zakelijk én praktisch en hebt goede organisatorische kwaliteiten. Je werkt zelfstandig, maar maakt graag deel uit van het team.

We zoeken kandidaten voor wie KASKO de plek is waar voor hen ervaring, talent en ambitie samenkomen. Dat kunnen en mogen meer ervaren kandidaten zijn maar zeker ook jonge zakelijke talenten die zich, vanuit de stevige basis die ze meebrengen, verder willen ontwikkelen.

Verantwoordelijkheden en werkzaamheden

  • Het verzorgen van projectsubsidies, van opstellen en aanvragen tot bewaken van de projectbegroting en verantwoording naar subsidieverstrekkers;
  • Zakelijke begeleiding van de makers die aan KASKO verbonden zijn;
  • Verantwoordelijkheid voor de coördinatie, planning en het stroomlijnen van de lopende en aankomende projecten en producties;
  • Verantwoordelijkheid voor de financiële- en personele administratie, alsmede de contacten met de boekhouder en accountant inzake de jaarrekening en fiscale aangiftes;
  • Verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken op kantoor, inclusief een aantal uitvoerende werkzaamheden;
  • Ondersteunen van externe productieleiders van de verschillende projecten;
  • Voorbereiden en notuleren van bestuursvergaderingen en uitvoeren van taken t.b.v. bestuurssecretariaat;
  • Contractbeheer.

Functie-eisen

  • Je beschikt over HBO+ werk- en denkniveau;
  • Je bent financieel sterk onderlegd;
  • Je bent stressbestendig en beschikt over organisatietalent;
  • Je bent communicatief en sociaal vaardig;
  • Je werkt nauwkeurig en gestructureerd;
  • Je werkt zelfstandig;
  • Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit (en bent dus ook af en toe beschikbaar op avonden/in het weekend).

Wat bieden wij?
KASKO biedt een zeer gevarieerde baan in een dynamische en creatieve omgeving. Je wordt een onmisbare pilaar binnen een klein, hecht en gepassioneerd team. We werken in ieder geval twee dagen per week samen op kantoor en de overige dagen kan in overleg vanuit huis gewerkt worden. De functie is voor 0,8 fte. In overleg is het eventueel mogelijk deze functie voor 0,6 fte te bekleden en na indiensttreding een administratief medewerker aan te nemen voor de resterende 0,2 fte. We starten met een contract voor een jaar met uitzicht op vervolgens een vast contract. Salariëring afhankelijk van leeftijd en ervaring volgens de cao Toneel & Dans.  

Solliciteren?
Stuur je sollicitatie (motivatiebrief en CV) uiterlijk maandag 22 november 2021 aan karin@kasko.nl. Op woensdag 1 december staat de eerste gespreksronde gepland. De gesprekken vinden plaats in Zwolle.
Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met directeur Karin Netten via karin@kasko.nl of 038 750 1253 (alleen op dinsdagen).

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Deel

Binnenkort: PocketLAB met Merlijn Runia

| De afgelopen periode dook mezzosopraan en maker bij KASKO Merlijn Runia in het enorme muziekrepertoire van Orkest De Ereprijs. Vanaf 1 oktober gaat Merlijn hier een week lang mee experimenteren, onderzoeken en spelen, samen met het orkest en vormgever Juliette Mout. Alles mag en kan in deze week! 

Presentatie op 9 oktober
Op zaterdag 9 oktober presenteert Merlijn samen met Orkest De Ereprijs het resultaat van dit lab. Deze uitvoering vindt plaats in Apeldoorn. De presentatie inclusief uitvoering begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Reserveren is verplicht en kan via info@ereprijs.nl.

Het PocketLAB is een samenwerking tussen Orkest De Ereprijs en KASKO Huis voor muziektheater.

PocketLAB (2021-2024)
Het PocketLAB is een laboratorium waar nieuwe formats worden ontwikkeld en nieuwe wegen in interdisciplinair werken worden ingeslagen.

Met een kleine groep deelnemers (zowel professionals als studenten) uit verschillende disciplines gaan we in gesprek over het gewenste onderzoek. Na repetities volgt een uitvoering met Orkest De Ereprijs tijdens de presentatiedag van het PocketLAB.

Twee keer per jaar vindt er een LAB-proces plaats in de vorm van een intensieve werkweek. Daarin richten we ons op concrete thema's voor het artistiek onderzoek:

LAB 1: Pockettheater: muziektheater
LAB 2. Virtual reality: nieuwe technologieën
LAB 3: Interactiviteit: publiek is de dirigent

De werkweek wordt afgesloten met een uitvoering die bestaat uit een presentatie van het nieuwe werk en een ‘meet the artists conversation’ - een gesprek tussen publiek, studenten en professionals.

Deel

Terugblik: alle dagen feest bij de FlitsOpera 2021

| Op 20, 21 en 22 augustus maakten de jongste bezoekers van het Oranjewoud Festival in de FlitsOpera in 2 uur een complete mini-opera, onder begeleiding van o.a. componist Anne-Maartje Lemereis en mezzosopraan Merlijn Runia.

Anne-Maartje: “Afgelopen weekend gaven Merlijn (libretto & zang), Catrien (regie & kostuum) en ik (compositie & piano) weer 3 workshops FlitsOpera waarin we in slechts 2 uur tijd een volledig nieuwe opera maakten met kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud op Oranjewoud Festival! Verhaallijn, tekst, muziek, rolverdeling, kostuum, regie, repetities een openbare try-out en dan uiteindelijk de première op het grote podium voor een laaiend enthousiast publiek, dat zelfs staande ovaties gaf!

We hadden een opera over een eiland vol dieren dat overstroomde (kwam goed dankzij een zeer nuchtere, wadlopende ooievaar), een jungle die gekapt dreigde te worden door mensen (kwam goed dankzij een groot offer van de edelmoedige, wijze tijger) en een koning die zo ongelukkig was omdat hij zijn koningin kwijt was (kwam goed dankzij de wijsheid en sluwheid van een vol en een uil). In het bovenstaande filmpje hoor en zie je zo rond 1 minuut 24 een glimp van de finale van die laatste opera: alle dagen FEEST!"

(Foto: Janita Baron - gemaakt tijdens de eerste editie in 2019)

Deel

Subsidie 2021-2024 toegekend door Provincie Overijssel

| Goed nieuws: onze meerjarige subsidieaanvraag voor 2021-2024 is gehonoreerd door de provincie Overijssel!

We zijn enorm dankbaar, blij en trots dat we met KASKO mogen blijven bijdragen aan talentontwikkeling en het culturele maakklimaat in Overijssel. Op naar een mooie toekomst! We feliciteren ook onze collega-organisaties die een toekenning hebben ontvangen. 

Lees hier het hele persbericht van Overijssel.

Deel

Zomernieuws

| Je komt KASKO deze zomer op een aantal festivals tegen. Ondertussen is ons kantoor deze zomer even dicht.

STRIJD op Hoogte80 Festival
De afgelopen tijd werkten theatermakers Tim Hammer en Mirthe Dokter aan het vervolg op hun succesvolle festivalvoorstelling De Balts. In STRIJD nemen Tim en Mirthe de vechtlust in het dierenrijk onder de loep. De eerste try-out is op 9 juli op het Theater Terras tijdens het Hoogte80 Festival in Arnhem. Meer speeldata volgen!

FlitsOpera op Oranjewoud Festival
Ook dit jaar maakt KASKO samen met Oranjewoud Festival de FlitsOpera (8+) voor de jongste bezoekers van het festival. Op 20, 21 en 22 augustus maken deelnemers in recordtijd een echte mini-opera inclusief optreden, onder begeleiding van o.a. componist Anne-Maartje Lemereis en mezzosopraan Merlijn Runia

Houd onze socials in de gaten voor meer nieuws over onze projecten, voorstellingen en makers!

Zomervakantie
Dit jaar genieten we bij uitzondering van een lang zomerreces. Ons kantoor is gesloten van 6 juli tot 30 augustus. Daarna komen zo snel mogelijk op eventuele berichten en vragen terug. We wensen iedereen een stralende zomer!

Foto: Erik Franssen

Deel

Terugblik: De Kringlopera in Zwolle-Zuid

| Op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 juni 2021 vonden in de stralende zon de twaalf volgeboekte uitvoeringen plaats van De Kringlopera.

De voorstelling, een muziektheatrale ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid – was onderdeel van Bruisende Buren. Dit is een meerjarenproject van KASKO van en voor Zwolle-Zuid. Ruim 40 enthousiaste wijkbewoners speelden mee, waarbij ze werden ondersteund door professionele spelers en makers van KASKO.

Enthousaste publieksreacties
Vanwege de coronarestricties was er beperkt ruimte voor publiek, waardoor alle rondes binnen één dag vol zaten. In totaal konden bijna 250 mensen De Kringlopera bewonderen. Dit zorgde voor enthousiaste reacties van bezoekers:

  • “Deze opera heeft mij op een ludieke manier inzicht gegeven hoe het proces van de kringloop verloopt. Een mooi en leerzaam optreden.”
  • “Oerol op Terschelling ging niet door dit jaar, maar wij zijn trots om te mogen genieten op dit niveau in Zwolle”
  • “Een originele en verassende voorstelling op nog geen 10 minuten fietsafstand. Professionals en amateurs die er gezamenlijk een geweldige voorstelling van maken. Nog een paar dagen ervan na-genoten.”
  • “Mooi, dat zoveel mensen, met acteer- en zonder acteer ervaring zo'n leuke, verrassende en leerzame voorstelling neer hebben gezet.”

Tijdens de muzikale theaterroute maakte Erik Franssen prachtige foto's, te bekijken op onze Facebookpagina.

Wij willen deelnemers, vrijwilligers, cast & crew, fondsen en vooral ook Stichting Kringloop Zwolle heel hartelijk danken voor hun inzet en bijdrage!

Deel

Tim Hammer maakt videopodcast van voorstelling De Berg van de Angst

| Theatermaker Tim Hammer maakte de afgelopen maanden een videopodcast van zijn voorstelling De Berg van de Angst. In de podcast neemt Tim je mee op een audiovisuele wandeling in je eigen buurt, dorp of stad.

Klik hier om direct naar de videopodcast te gaan.

Collectieve wandelmomenten met nagesprek
Tim: “Zou je, met mij, maar op je eigen locatie, de ervaring willen lopen op hetzelfde tijdstip? Dat maakt het een collectieve individuele ervaring.”

Op zaterdag 19 juni en zondag 20 juni vinden er om 13:30 uur twee collectieve wandelmomenten plaats, met om 14:30 uur een online nagesprek met Tim. Wil je ook meepraten? Meld je hier aan voor het nagesprek.

Tim maakte de videopodcast als afsluiting van zijn nieuwe makers traject van Fonds Podiumkunsten bij KASKO en Ulrike Quade Company. De Berg van de Angst is een coproductie van KASKO en De Nieuwe Oost.

Deel

KASKO maakt video voor aanstaande kabinet in opdracht van Regio Zwolle

| Op 20 mei 2021 stuurde Regio Zwolle een brief met video naar het aanstaande nieuwe kabinet, waarin de onderscheidende kracht van deze regio wordt benadrukt. KASKO is gevraagd om de bijbehorende video te realiseren, met daarin een glansrol voor schrijver Sara van Gennip (die ook de tekst schreef), muziek van componist Renán Zelada en film/montage door Lancelot Video.

We zijn trots op het eindresultaat én natuurlijk op onze regio, Zwolle!

Uit het persbericht van Regio Zwolle:
‘"Regio Zwolle zoekt een ministersploeg die met ons samen wil werken aan de brede welvaart van Nederland. Vanuit een nieuw regeerakkoord met oog en oor voor de regio. Een kabinet dat het aandurft landelijk beleid toe te spitsen op regionale verschillen. Om meer impact te maken in het belang van inwoners en ondernemers’. Zo staat te lezen in het kabinetsaanbod dat Regio Zwolle heeft aangeboden aan de informateur Mariette Hamer en de fractievoorzitters. Het is voor het eerst dat Regio Zwolle een kabinetsaanbod heeft opgesteld met wat de regio biedt en vraagt aan Den Haag. Uniek is ook het filmpje met spoken word dat de grote verscheidenheid en onderscheidende kracht van de regio benadrukt."

Lees hier de hele brief aan het kabinet.

Deel

Buurtbewoners vertellen verhalen in kringloopwinkel Zwolle-Zuid

| Wat zijn de verhalen van de spullen in de kringloopwinkel? Dat is de vraag die het muziektheaterproject Bruisende Buren stelde aan de bewoners van Zwolle-Zuid. Het leverde tientallen verrassende, grappige en ontroerende verhalen op. Achttien verhalen werden ingesproken door de schrijvers zelf en zijn vanaf nu te beluisteren in de Kringloopwinkel Zwolle-Zuid.

Winkelend publiek kan in de Kringloopwinkel aan de Nieuwe Deventerseweg luisteren naar de verschillende verhalen. In de verhalen krijgen de spullen uit de winkel een stem. Eind 2020 verzamelde Bruisende Buren de verhalen via een Verhalenbus in de kringloopwinkel en online. Ze zijn geschreven en ingesproken door liefhebbers van de kringloopwinkel en buurtbewoners die meedoen aan Bruisende Buren.

Van verhalen naar een theaterroute
Toneelschrijver Wessel de Vries liet zich inspireren door de ingeleverde kringloopverhalen en nam ze als uitgangspunt voor de nieuwe theaterroute De Kringlopera. Onder leiding van regisseur Céline Hoex (bekend van o.a. Requiem voor de IJsselcentrale in 2019) doen ruim veertig buurtbewoners mee. De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid. Het publiek doorloopt, samen met de spullen, het kringloopproces: van het inleveren tot het vinden van een nieuwe eigenaar.

Vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen en de strenge naleving van de coronamaatregelen, is deze muziektheatrale route door de kringloopwinkel in Zwolle-Zuid enkel op uitnodiging te bezoeken. Alle deelnemers, medewerkers van de winkel en de Bruisende Buren zijn uitgenodigd voor deze bijzondere ervaring.

Over Bruisende Buren
Bruisende Buren is een project van het KASKO en wordt sinds 2015 jaarlijks georganiseerd in Zwolle-Zuid. Deze editie wordt ondersteund door het BuurtCultuurfonds/Stadkamer, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en BankGiro Loterij Fonds. Bruisende Buren maakt De Kringlopera in samenwerking met Stichting Kringloop Zwolle.

Deel

Hoe is het nu met…Doriene Marselje?

| In de afgelopen jaren heeft KASKO een hoop jonge muziektheatermakers aan zich verbonden. De komende tijd blikken we terug met een aantal oud-makers. Waar zijn ze tegenwoordig mee bezig? En hoe kijken ze terug op hun tijd bij KASKO? Hoog tijd om eens bij te praten! Deze keer: Doriene Marselje.

Doriene was van 2013 t/m 2019 als harpist verbonden aan KASKO. Ze speelde mee in o.a. Ik VertrekBefore I Die en Welstaat.

In 2019 stroomde je uit als maker bij KASKO. Wat ben je toen gaan doen?
"Ik heb sindsdien veel opgetreden als solist en speelde bij diverse kamermuziekensembles. Door corona kwam vorig jaar bijna al mijn werk stil te liggen. Dat was eerst een grote schok, maar daarna dacht ik ‘oké, aan de slag!’. Dus ben ik druk bezig gegaan om de audiovisuele performance die ik al even in gedachten had op poten te zetten. Door het wegvallen van al het werk vanwege corona had ik ineens alle tijd om hier op te focussen, wat een geschenk was."

Waar kunnen we je werk nu bekijken?
"Mijn nieuwe soloconcert, ‘in a landscape’, gaat op 16 mei in TivoliVredenburg in première tijdens het Dutch Harp Festival. Ik vind het heel erg leuk om niet alleen mooie muziek te maken, maar mensen ook visueel mee te nemen. Daarom heb ik samen met twee industrieel ontwerpers van de TU Delft een interactieve lichtinstallatie ontwikkeld om het concert visueel kracht bij te zetten. De installatie bestaat uit 30 statieven en reageert op de frequenties van mijn harp, dat is heel mooi geworden!"

Werk je nog samen met andere oud-makers van KASKO?
"Toevallig was ik al bevriend met cellist Antonis Pratsinakis vóór we beiden bij KASKO terechtkwamen. In 2012 maakten we samen een voorstelling bij Theater Sonnevanck en we troffen elkaar bij KASKO dus weer. Met hem ben ik nog steeds goed bevriend en we werken ook als musici samen wanneer het uitkomt. En ook met zangeres Jorien Zeevaart ben ik nog goed bevriend. Tijdens producties leer je elkaar goed kennen en weet je wat je aan elkaar hebt, dat is heel waardevol."

Wat heeft jouw tijd bij KASKO jou gebracht?
"Ik ben als harpist klassiek geschoold, dan ligt de focus toch vaak op de uitvoering van een werk tot in perfectie. Wat ik bij KASKO heb geleerd is om veel flexibeler om te gaan met mijn aandacht. Dat de focus op het geheel ligt en niet alleen op de perfecte uitvoering van noten. Juist dat samenspel met anderen en ook bezig zijn met de publiekservaring, dat was voor mij echt een eye-opener."

Als je terugkijkt op je tijd bij KASKO, wat is dan je favoriete herinnering?
"Eigenlijk vond ik alle producties echt heel leuk. Ik heb heel veel plezier gehad in Ik Vertrek en ik vond Before I Die ook fantastisch. En de sfeer bij KASKO was altijd heel goed. Ik vond het altijd heel prettig en bijzonder dat er zo met je werd meegedacht, dat zorgde keer op keer voor een fijne samenwerking."

Waar kunnen we je in de toekomst blijven zien?
"Ik werk samen met Iraanse muzikanten Farid Sheek (daf) en Mohsen Masoumi (bas) in het muzikale trio Sabr. We maken een soort cross-over tussen Oosterse en Westerse muziek, en we zijn druk bezig met componeren en dat verder uitbreiden. En ik ga in het najaar ook met ‘in a landscape’ op tournee, ik speel dan onder andere op festivals November Music en Dag in de Branding."

De voorstelling ‘in a landscape’ is op zondag 16 mei om 13:15 uur voor het eerst live te zien tijdens de livestream van het Dutch Harp Festival vanuit Tivoli Vredenburg.

Deel

Terugblik: Maakweek SPRUIT in een digitaal jasje

| Van 22 t/m 26 maart vond de zesde editie van maakweek SPRUIT plaats. In een verder leeg Schouwburg Odeon mochten de makers van KASKO een week lang vrijuit experimenteren. Tijdens twee interactieve livestreams werd op vrijdag 26 maart het resultaat aan een enthousiast – via Zoom aanwezig – publiek getoond.

De basisprincipes van SPRUIT zijn sinds de eerste editie in 2016 onveranderd. Er zijn slechts twee regels: (1) Een week vrij experimenteren door de makers van KASKO, en (2) een ontmoeting met publiek. Als muziektheatermakers doen we dit altijd live en analoog, met publiek in de zaal of op locatie. Na een jaar vol coronamaatregelen wilden we hier niet langer op wachten. Daarom organiseerden we ook in 2021 traditiegetrouw SPRUIT, maar dan in een digitaal jasje.

Verrassende en veelzijdige performances
Dit jaar deden maar liefst elf makers mee aan SPRUIT. In verschillende samenstellingen hebben ze deze week samengewerkt. Dit deden ze vanuit de vraag: wie ben je als je alleen bent? Tijdens de livestream, vanaf een door Eleftheria Lavdaki en Juliette Mout sfeervol aangekleed podium in Schouwburg Odeon, passeerden vier verrassende performances de revue.

In een spoken word-videoclip bracht Sara van Gennip de persoonlijke tekst ‘Ik ben een stuk minder alleen sinds ik alleen ben’. Hierbij werd ze muzikaal begeleid door Tim Hammer, die onder andere een piano, kalimba, shrutibox, pokwa, basgitaar en een loopstation bespeelde. Mezzosopraan Merlijn Runia borduurde samen met gitarist Roel Goedhart voort op hun SPRUIT-performance van vorig jaar, waarin ze een kijkje geven in een wereld waar alle dieren elkaar verstaan.

Makers Eva Traa, Céline Hoex, Merlijn Runia en Wessel de Vries lieten zich in een heuse Zoom-performance inspireren door het vele videobellen van het afgelopen jaar. Met ‘De Vergadering’ kreeg het publiek een inkijkje in de gedachtes van vier raadsleden in een eindeloze online vergadering. Tot slot maakten actrice Laurien van Rijswijk en componist Renán Zelada samen een audioperformance waarbij verschillende aspecten van ‘alleen zijn’ belicht werden. Deze luisterervaring werd visueel gemaakt door een miniatuur-vormgeving van Juliette Mout.

Enthousiaste publieksreacties
Tussen de performances door was er volop ruimte voor makers en publiek om met elkaar in gesprek te gaan. Dit zorgde voor een welkome interactie. We kijken terug op een geslaagd online experiment!

Enkele reacties van het publiek:

  • “Te gek om te zien jongens!!! Mooi, grappig, ontroerend nu al!”
  • “Supertoffe (online) editie, dank jullie wel!!”
  • “Ik heb erg genoten van deze SPRUIT, het is fijn om iedereen weer te zien en te horen. Dank jullie wel allemaal!!”
  • “Raadsvergaderingen worden toch anders nu...”
  • “Het lijkt me heerlijk om je zo ongeremd op Zoom te laten gaan.”
  • “Bedankt, heerlijk om al dit experiment te zien.”

Deel

Hoe is het nu met…Antonis Pratsinakis?

| In de afgelopen jaren heeft KASKO een hoop jonge muziektheatermakers aan zich verbonden. De komende tijd blikken we terug met een aantal oud-makers. Waar zijn ze tegenwoordig mee bezig? En hoe kijken ze terug op hun tijd bij KASKO? Hoog tijd om eens bij te praten! Deze keer: Antonis Pratsinakis.

Antonis was van 2013 t/m 2017 als cellist verbonden aan KASKO (toen nog Kameroperahuis), waar hij meespeelde in o.a. De Poolse Minnaar, Ik Vertrek en Being Arthur. Ook speelde hij mee in de locatievoorstelling Welstaat in 2018.

Eind 2018 speelde je in mee in Welstaat, dat was de laatste KASKO-productie waar je aan meewerkte. Wat ben je daarna gaan doen?
"Van alles, eigenlijk! Nu met corona ligt een groot deel stil, maar de afgelopen jaren speelde ik mee in muziek(theater)voorstellingen van o.a. Korzo Theater, Ergon Ensemble en de theatertour van DI-RECT. Ook werkte ik als componist en performer samen met het Chinese Suzhou Kungu Opera huis aan een bijzondere dansvoorstelling. Daarnaast geef ik ook les, op het moment vooral online. En ik ben verbonden als gastdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, daar heb ik ook net weer een cursus gegeven."

Als je terugkijkt op je tijd bij KASKO, wat is dan je favoriete herinnering?
"Ik zou bijna zeggen: alles. Eigenlijk alle projecten waar ik aan meedeed waren extreem leerzaam voor me. Maar één van de interessantste projecten was wel de 48-uurs Opera in 2015, waar we in heel korte tijd een hele opera maakten en opvoerden. Dat proces was compact maar juist daardoor ook heel indrukwekkend. En verder alle voorstellingen die we in de zomer buiten op locatie hebben gespeeld, waaronder Oerol en het Stadsfestival, dat was ook heel leuk."

Waar kunnen we je werk nu beluisteren?
"Afgelopen zomer kwam mijn eigen CD uit, het heet ‘Cellectric’ en bevat eigen composities voor e-cello en live electronics. Ik heb er tot nu toe helaas maar twee keer mee kunnen optreden vanwege corona, maar ik ben er heel trots op! Voor twee nummers is er ook een videoclip gemaakt: Blueroom en Unled. Die laatste is net verschenen."

En waar kunnen we je in de toekomst volgen?
"Ik maak deel uit van het trio Roadrunner, waarmee we zowel eigen muziek als muziek die voor ons geschreven is spelen. Onze aanvraag voor een nieuw project in de regeling Balkonscènes van het Fonds Podiumkunsten is net toegekend. Het heet ‘Musica Obscura’ en we gaan ermee in bunkers spelen, in het donker. We willen onderzoeken hoe muziek en (het gebrek aan) licht de beleving van een concert beïnvloedt. We beginnen binnenkort met repeteren, maar wanneer we het daadwerkelijk mogen gaan spelen blijft nog even spannend!"

De cd ‘Cellectric’ van Antonis Pratsinakis luister je o.a. hier via Spotify.

Foto: UnTill Photography

Deel

SPRUIT gaat online op vrijdag 26 maart

| De jubileumeditie van maakweek SPRUIT is inmiddels al een jaar (!) geleden. We staan te springen om weer met publiek in één ruimte te mogen zijn. Tot het echter zover is, zoeken we steeds naar mogelijkheden en manieren om onze makers te laten spelen, experimenteren en op een veilige manier publiek te ontmoeten. En daarom…presenteren we dit jaar SPRUIT in een nieuwe, experimentele vorm: SPRUIT gaat online!

Dit jaar is alles anders, op één ding na: elf makers van KASKO duiken samen het theater in om een week lang vrijuit te experimenteren en samen muziektheater te maken. Rode draad van deze editie is de vraag: wie ben je als je alleen bent? Na een jaar van afstand houden is deze gedachte actueler dan ooit. Tijdens een live videoverbinding vanuit Schouwburg Odeon presenteren de makers het resultaat van de maakweek. En jij kunt hier bij zijn, veilig vanuit jouw eigen woonkamer.

In gesprek met de makers tijdens online presentatie
Tussen de performances door is er volop ruimte om met de makers in gesprek te gaan. Want als er één ding is dat we missen, is het wel het contact met het publiek. Je bent van harte uitgenodigd!

Wil je dit niet missen? Reserveer dan nu jouw plekje voor de online presentatie via Zoom.

  • Wanneer? vrijdag 26 maart
  • Hoe laat? 14:00 + 16:00 uur
  • Waar? Online via Zoom, meld je gratis aan voor een plekje via het aanmeldformulier.

Deelnemende makers:
Céline Hoex (regisseur); Eleftheria Lavdaki (kostuumontwerper); Eva Traa (violist); Juliette Mout (scenograaf); Laurien van Rijswijk (actrice); Merlijn Runia (mezzosopraan); Renán Zelada (componist); Roel Goedhart (gitarist); Sara van Gennip (schrijfster); Tim Hammer (performer) en Wessel de Vries (schrijver)

Deel

Hoe is het nu met…Mart van Berckel?

| In de afgelopen jaren heeft KASKO een hoop jonge muziektheatermakers aan zich verbonden. De komende tijd blikken we terug met een aantal oud-makers. Waar zijn ze tegenwoordig mee bezig? En hoe kijken ze terug op hun tijd bij KASKO? Hoog tijd om eens bij te praten! We trappen af met regisseur Mart van Berckel.

Mart liep als vierdejaars student ArtEZ Muziektheater al stage bij (toen nog) Kameroperahuis. Vanaf zijn afstuderen in 2016 tot en met 2019 was hij aan KASKO als maker verbonden en regisseerde hij o.a. Before I Die en Een Kersentuin. Zijn traject werd ondersteund door de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten.

In 2019 stroomde je uit als maker bij KASKO. Wat ben je toen gaan doen?
“Bij De Nieuwe Oost heb ik de voorstelling Continenten gemaakt. En ook nog twee jeugdtheatervoorstellingen bij Theater Sonnevanck en Oorkaan. Bij KASKO begon ik met muziektheater maken, maar sindsdien werk ik eigenlijk veel breder. Ik maak nu beeldend theater, al spelen muzikaliteit en compositie nog steeds wel een belangrijke rol. Ondertussen ben ik net begonnen aan een nieuw, vierjarig talentontwikkelingstraject bij het Noord Nederlands Toneel & Club Guy & Roni. Daarin worden regisseurs opgeleid om interdisciplinair te werken en voorstellingen voor de grote zaal te maken.”

Waar kunnen we je werk nu bekijken?
“In januari zou mijn eerste voorstelling bij het NNT & Club Guy&Roni te zien zijn, maar al vrij snel werd duidelijk dat voor publiek spelen niet ging lukken. Samen met choreograaf Angela Herenda (Club Guy&Roni) heb ik toen besloten om de hele vorm om te gooien en een video-installatie te maken. Die is nu online te zien in het NITE Hotel. Het resultaat is een film die bestaat uit 8 schermen, een soort mozaïek die je samen maar ook los van elkaar kunt bekijken. Het is een hele gekke, spannende hybride tussenvorm geworden van theater, dans, videokunst en installatie.”

Werk je nog samen met andere oud-makers van KASKO?
“Eigenlijk doe ik al mijn projecten samen met scenograaf Vera Selhorst. Die samenwerking hebben we bij KASKO opgestart, toen we er tegelijkertijd als maker in een ontwikkelingstraject zaten. Vera en ik werken inmiddels al zo’n 4,5 jaar samen en dat heeft heel veel voordelen: we vertrouwen elkaar volledig en hebben aan een half woord genoeg. Het is echt een soort werk-huwelijk! Verder werkte ik bij Theater Sonnevanck samen met Roel Goedhart en Laurien van Rijswijk, die nog steeds KASKO-maker zijn.”

Naast je samenwerking met Vera - wat heeft jouw tijd bij KASKO jou gebracht?
“Ik denk dan direct aan de aandacht die er bij KASKO was voor mijn ontwikkeling – als maker en als persoon. De begeleiding die je er als maker krijgt: dat er mensen zijn die je ontwikkeling op de voet volgen, daar kijk ik met een heel goed gevoel op terug. Er was altijd wel iemand om mee te kunnen sparren. Doordat je een meerjarig traject aangaat, kun je echt iets opbouwen en verder door ontwikkelen. Die langere lijn was voor mij superbelangrijk.

Als je terugkijkt op je tijd bij KASKO, wat is dan je favoriete herinnering?
“Absoluut het maken van Een Kersentuin, aan het einde van mijn traject. Voor het eerst werkte ik met een groot team om me heen en ik merkte toen dat ik dingen echt in de vingers begon te krijgen. En het speelplezier dat loskwam tijdens die voorstelling vond ik heel bijzonder: er was echt een goede chemie tussen de cast &crew in dat maakproces.

Waar kunnen we je in de toekomst blijven zien?
Eigenlijk zou ik dit voorjaar, samen met Vera, bij de Staatsoper in Hamburg een nieuwe productie gaan maken. Zij hebben een kleine zaal waar ze jonge makers de kans geven om muziektheater te maken. Vanwege corona is die voorstelling verschoven, dus helaas moeten we daar nog wat langer op wachten. Maar dat we naar Duitsland gaan, staat vast!

De video-installatie ‘All that follows’ van Mart van Berckel & Angela Herenda is de hele maand maart nog online te zien in het NITE Hotel.

Foto: Laurien Riha

Deel

Open Call: Muziektheatermakers gezocht voor Muziektheaterlab ‘Nieuw Geluid’

| Theater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, KASKO en ArtEZ Muziektheater slaan de handen ineen in het Muziektheaterlaboratorium ‘Nieuw Geluid’. Regisseurs, componisten, muzikanten, schrijvers en andere muziektheatermakers die geïnteresseerd zijn om theater te maken voor een jong publiek worden aangemoedigd zich aan te melden. Gezocht wordt naar niet structureel gesubsidieerde makers met enige ervaring in het werkveld.

De vier organisaties willen ruimte creëren voor makers om muziektheater als genre te onderzoeken voor een jong publiek. Plek bieden aan spannende muzikale concepten. Concepten die nog niet van A tot Z zijn uitgewerkt maar vernieuwend zijn en onderzoek behoeven. ‘Nieuw Geluid’ is een safe space om hiermee te experimenteren en eerste proeves te toetsen aan het publiek.

Nieuw Geluid
Het project ‘Nieuw Geluid’ wordt uitgevoerd van 15 t/m 28 november 2021 bij Theater Sonnevanck in Enschede. Makers uit verschillende disciplines worden aan elkaar gekoppeld, in overleg ontstaat een artistiek team van in totaal drie personen. Zij krijgen artistieke begeleiding vanuit De Nieuwe Oost, KASKO en Theater Sonnevanck. Een hele klas performers (muzikanten, acteurs en zangers) van de opleiding ArtEZ Muziektheater staat ter beschikking en zijn onderdeel van het maakproces. Op deze manier wordt het mogelijk om het idee uit te proberen met een grote groep performers. Tijdens de residentie zullen er één of meerdere publieksmomenten met de doelgroep van de voorstelling georganiseerd worden. Makers worden betaald conform CAO.

Muziektheaterlab ‘Nieuw Geluid’ is een jaarlijks terugkerend project georganiseerd door Theater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, KASKO en ArtEZ Muziektheater. Dit is de eerste editie.

Inschrijven
Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 maart 2021 aanmelden door een mail te sturen naar Daniël van Klaveren, artistiek directeur van Theater Sonnevanck, via daniel@sonnevanck.nl.

> Voorwaarden voor aanmelden vind je hier.

Deel

De Bruisende Buren-voorstelling De Kringlopera verplaatst naar juni

| De Bruisende Buren-voorstelling De Kringlopera in Zwolle-Zuid wordt verplaatst naar de zomer van 2021. Door de aanhoudende coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk om fysiek met alle deelnemers samen te komen voor repetities. Maar…gelukkig hebben we nieuwe data gevonden!

Nieuwe data
Schrijf alvast in je agenda: de generale repetitie vindt plaats op woensdagavond 9 juni. De voorstellingen zijn vervolgens op vrijdagavond 11 juni, zaterdagavond 12 juni en zondagmiddag 13 juni.  

Wil je meedoen?
Je kunt je nog steeds aanmelden. Je kunt op verschillende manieren meedoen met De Kringlopera: spelen, zingen, muziek maken, decors maken of als vrijwilliger achter de schermen. Aanmelden kan via het aanmeldformulier (klik hier). Ook als je meer informatie wilt kun je via dit formulier je vraag stellen.

Over De Kringlopera
De voorstelling De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid. Net als de bewoners van Zwolle-Zuid, hebben alle spullen in de kringloopwinkel een verhaal. Deze verhalen zullen een centrale rol spelen in de De Kringlopera.

De regie is in handen van Céline Hoex (o.a. Requiem voor de IJsselcentrale in 2019). Daarnaast zijn schrijver Wessel de Vries, componist Anne-Maartje Lemereis en kostuumontwerper Eleftheria Lavdaki betrokken bij de voorstelling. Allen zijn makers bij KASKO.

Bruisende Buren is een initiatief van KASKO en wordt deze editie ondersteund door het BuurtCultuurfonds/Stadkamer, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en BankGiro Loterij Fonds. Bruisende Buren maakt De Kringlopera in samenwerking met Stichting Kringloop Zwolle.

Deel

Bruisende Buren organiseert workshops schrijven, compositie en kostuumontwerp voor wijkbewoners Zwolle-Zuid

| In de voorbereiding van de voorstelling De Kringlopera bieden we in november en december 2020 meerdere workshops aan voor de bewoners van Zwolle-Zuid. Er zijn al een paar (digitale) bijeenkomsten geweest, maar je kunt nog altijd instromen! Doe je ook mee?

Workshops schrijven, kostuums en muziekcompositie
Wil je meewerken aan de voorbereiding van De Kringlopera? Ben je benieuwd of het iets voor je is of lijkt het je gewoon leuk? In de workshops schrijven, muziekcompositie of kostuumontwerp ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het maken van een theatervoorstelling. Onder leiding van theatermakers van KASKO Wessel de Vries (schrijver), Anne-Maartje Lemereis (componist) en Eleftheria Lavdaki (kostuumontwerper) ga je samen aan de slag met De Kringlopera. Lees hieronder meer over de inhoud en planning van de workshops.

Workshop Schrijven
De makers van De Kringlopera nodigen buurtbewoners uit Zwolle-Zuid uit om zelf hun fantasie te gebruiken en een verhaal te schrijven vanuit een object dat in de kringloopwinkel te vinden is. Een oude schemerlamp, een borrelglaasje, een platenspeler: alles mag!

Tijdens de twee schrijfworkshops krijg je begeleiding bij het schrijven van je verhaal van toneelschrijver Wessel de Vries. Als je al een verhaal hebt, mag je dat naar deze workshops meenemen zodat je feedback en herschrijftips kunt ontvangen! Als je nog geen verhaal hebt, zijn de schrijfworkshops het uitgelezen moment om je te laten inspireren! Je mag beide workshops bijwonen, maar het is ook mogelijk om bij één van de workshops langs te komen.

  • Wanneer? Maandag 16 november en woensdag 9 december
  • Hoe laat? Van 19:30 tot 21:00 uur
  • Waar? De bijeenkomsten vinden digitaal plaats via Zoom. 

Workshop Compositie (muziek)
In De Kringlopera maken we een muzikale route door de kringloopwinkel. In de compositieworkshop gaan we die route muzikaal vormgeven onder begeleiding van componist Anne-Maartje Lemereis. We zullen werken aan een stuk voor spreekkoor (er mag tenslotte even niet gezongen worden) én we maken een aantal korte, herkenbare muzikale thema’s die overal op de route terug kunnen komen. Tijdens de drie workshops halen we onze inspiratie uit de kringloop en de spullen die er in staan, maar ook uit de verhalen die al aangeleverd zijn in de verhalenbus. 

  • Wanneer? Vrijdag 13 november, vrijdag 27 november en vrijdag 11 december
  • Hoe laat? Van 19:30 tot 21:00 uur
  • Waar? De eerste workshop vindt digitaal plaats via Zoom. De tweede en derde workshop zijn in Wijkcentrum De Pol, zo lang de coronamaatregelen dit toelaten. Zo niet, komen we t.z.t. met een alternatieve oplossing.

Workshop Kostuumontwerp 
Wat is een theatervoorstelling zonder kostuums? Kostuumontwerper Eleftheria Lavdaki is verantwoordelijk voor de kostuums van De Kringlopera. In de workshop Kostuumontwerp ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van kostuums voor een theatervoorstelling. Zo ga je aan de slag met moodboards, schetsen en het uitzoeken van materialen, om zo tot een ontwerp te komen dat perfect past bij de verschillende personages. Uiteindelijk gaan we jouw kostuum ook echt maken. Hierbij gebruiken we kleding uit de kringloopwinkel: de kleding krijgt zo een nieuw leven! Het resultaat uit de workshop neemt Eleftheria mee als inspiratie voor de kostuums voor De Kringlopera.

  • Wanneer? De workshop Kostuumontwerp wordt gegeven in één hele dag of twee halve dagen. De data worden in overleg met de deelnemers gekozen.

Aanmelden
Aanmelden voor één of meerdere workshops kan via het digitale aanmeldformulier op www.bruisendeburen.nl/meedoen. Deelname is gratis.

Hopelijk tot ziens bij één of meerdere workshops!

Deel

Succesvolle aftrap van De Kringlopera en verhalen gezocht!

| Met een succesvolle eerste informatiebijeenkomst trapten we op 21 oktober het nieuwe Bruisende Buren project ‘De Kringlopera’ af. Vanwege de huidige coronamaatregelen vond de bijeenkomst online plaats. Onder het toeziend oog van 30 bewoners uit Zwolle-Zuid vertelde regisseur Céline Hoex in een videogesprek meer over De Kringlopera.

Elk voorwerp heeft een verhaal
De deelnemers van de bijeenkomst kregen van tevoren een opdracht toegestuurd. We vroegen ze een verhaal te verzinnen vanuit een eigen voorwerp dat afkomstig is uit de kringloopwinkel, of dat ze naar de kringloopwinkel zouden willen brengen. In de verhalen gaven de spullen antwoord op vragen als: waar kom ik vandaan, wat is mijn mooiste herinnering en waar zou ik naar toe willen?

Dit resulteerde in prachtige, kleine, verhalen: van een rieten poppenwagen die onverhoopt in de kast belandde toen zijn eigenaar te oud werd om met hem te spelen tot een houten driepoot kruk die uit de mode is geraakt. Ook een oude telefoon, een designlamp, blikken trommeltjes en een tv-kastje passeerden de revue.

Verhalenbus
De verhalen die tijdens de informatiebijeenkomst voorbij kwamen zijn pas de start: we zoeken nog meer verhalen! We verzamelen ze in onze verhalenbus: in de Kringloopwinkel Zwolle-Zuid (Nieuwe Deventerweg 6) en via de online verhalenbus.

Heb jij thuis een verhaal of een bijzonder voorwerp uit de kringloopwinkel, of breng je wel eens spullen naar de winkel? Wij zijn razend benieuwd naar jouw verhaal! De verzamelde verhalen over de kringloopwinkel en haar spullen worden door schrijver Wessel de Vries gebruikt als inspiratie voor de voorstelling De Kringlopera.

Carrouselbijeenkomst op 6 november
De volgende bijeenkomst voor geïnteresseerden is op vrijdag 6 november. Tijdens deze online carrouselbijeenkomst kun je proeven aan verschillende onderdelen van De Kringlopera waaraan je kunt meedoen. Theatermakers van KASKO geven een voorproefje van schrijf, muziek- en kostuumworkshops, waarin ze later dit jaar samen met jou aan de slag gaan.

De Kringlopera
De voorstelling De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid en haar verhalen. Net als de bewoners van Zwolle-Zuid, hebben alle spullen in de kringloopwinkel een verhaal. Deze verhalen zullen een centrale rol spelen in de De Kringlopera, welke te zien zal zijn in maart 2021. Céline Hoex (o.a. Requiem voor de IJsselcentrale in 2019) zal de voorstelling regisseren. Ook Wessel de Vries (schrijver), Anne-Maartje Lemereis (componist) en Eleftheria Lavdaki (kostuumontwerper) zijn betrokken bij de voorstelling. Allen zijn makers bij KASKO (voorheen Kameroperahuis) gevestigd in Zwolle.

Bruisende Buren is een initiatief van KASKO en wordt deze editie ondersteund door BuurtCultuurfonds/Stadkamer, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en BankGiro Loterij Fonds. Bruisende Buren maakt De Kringlopera in samenwerking met Stichting Kringloop Zwolle.

Deel

Voorstellingen This is (not) a fairy tale in Deventer en Amersfoort geannuleerd

| De aangescherpte corona-maatregelen hebben helaas ook effect op de reprisetournee van This is (not) a fairy tale.

Door het besluit dat er max. 30 bezoekers in de theaterzalen mogen, sluiten theaters Flint Amersfoort en Deventer Schouwburg hun deuren voor de komende weken. Dat betekent dat de twee geplande voorstellingen van This is (not) a fairy tale op 15 en 16 oktober niet door kunnen gaan. 

Kaartkopers krijgen bericht van het theater. Samen met de theaters zoeken we naar een nieuw moment om de voorstelling alsnog te komen spelen. Via onze website, social media en nieuwsbrief houden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Hopelijk tot ziens!

foto: Kurt van der Elst

Deel

Bruisende Buren zoekt verhalen en deelnemers voor nieuwe voorstelling in Kringloopwinkel Zwolle-Zuid! ​​​​

| De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid en haar verhalen. We maken in het voorjaar van 2021 samen een voorstelling over de verhalen van de winkel, haar spullen, haar bezoekers en haar medewerkers. Doe je mee?

Update 14 oktober -  LET OP: Vanwege de huidige corona-maatregelen worden de geplande bijeenkomsten online gehouden! Aanmelden kan via ons aanmeldformulier. Na aanmelding krijg je van ons verdere informatie toegestuurd.

Informatiebijeenkomst (online) op woensdag 21 oktober 2020
We nodigen je van harte uit voor de online informatiebijeenkomst woensdag op 21 oktober 2020. Deze avond vertellen we meer over De Kringlopera en hoe je met ons mee kunt doen.

Heb jij een verhaal of een bijzonder voorwerp uit de kringloopwinkel, of breng je wel eens spullen weg? Wil je meedoen als speler, zanger, schrijver, muzikant of kostuumontwerper? Wil je helpen als vrijwilliger of ben je gewoon nieuwsgierig? Of je nu voor het eerst van Bruisende Buren hoort, of je al eerder hebt meegedaan: je bent van harte uitgenodigd.

  • Wanneer: woensdag 21 oktober
  • Tijd: van 20:00 tot 21:30 uur
  • Locatie: online (via Zoom). Aanmelden via het online aanmeldformulier is verplicht.

Vervolg: Carrouselbijeenkomst (online) op vrijdag 6 november 2020
Tijdens deze avond kun je proeven aan verschillende onderdelen van De Kringlopera waaraan je kunt meedoen. Theatermakers van KASKO geven een voorproefje van schrijf, muziek- en kostuumworkshops, waarin ze later dit jaar samen met jou aan de slag gaan. Jouw input nemen we mee in de voorstelling. Na afloop van de bijeenkomst kun je je aanmelden als deelnemer, later kan dit nog middels het online aanmeldformulier.

  • Wanneer: vrijdag 6 november
  • Tijd: van 19:30 tot 21:30 uur
  • Locatie: online (via Zoom). Aanmelden via het online aanmeldformulier is verplicht.

Over Bruisende Buren
De Kringlopera is een vervolg op eerdere edities van Bruisende Buren, waaronder Requiem voor de IJsselcentrale in 2019 en Bruisende Buren goes Wild! in 2017. Bij Bruisende Buren staan verhalen, dromen en herinneringen van bewoners uit Zwolle-Zuid centraal. Samen met de bewoners maken we er voorstellingen van. Bruisende Buren is een initiatief van KASKO (voorheen Kameroperahuis) en wordt deze editie gemaakt in samenwerking met Stichting Kringloop Zwolle.

De Kringlopera wordt mogelijk gemaakt dankzij
KASKO, Stichting Kringloop Zwolle, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle, BuurtCultuurfonds/Stadkamer Zwolle, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel.

Deel

Toonmoment De Berg van de Angst in Schouwburg Odeon

| Theatermaker Tim Hammer werkt deze zomer aan de nieuwe voorstelling De Berg van de Angst. Donderdag 6 augustus om 15:00 uur vindt in Schouwburg Odeon een eerste toonmoment plaats voor een select publiek.

Benieuwd en wil je als één van de eersten een voorproefje van deze bijzondere voorstelling? Reserveer dan nu een kaartje via de website van Zwolse theaters! De toegang is gratis, reserveren is i.v.m. zorgvuldige omgang met de coronamaatregelen noodzakelijk. 

Eind oktober gaat De Berg van de Angst in première in Schouwburg Odeon. Bekijk hier de hele speellijst.

Over de voorstelling
Stel dat er een fysieke plek is tussen leven en dood. Een berg als bedevaartsoord die je kunt beklimmen, bezoeken en ook weer verlaten. Geïnspireerd door deze berg onderzoekt theatermaker Tim Hammer zijn grootste angst: onze sterfelijkheid. In De Berg van de Angst volgen we een levensechte pop tijdens haar laatste reis op aarde. In een fysieke en muzikale voorstelling laten drie spelers haar door middel van virtuoos driemans-poppenspel dansen alsof haar leven ervan afhangt.

De Berg van de Angst is een coproductie van KASKO (voorheen Kameroperahuis) en De Nieuwe Oost. Tim Hammer maakt de voorstelling in het kader van zijn Nieuwe Makers traject van Fonds Podiumkunsten bij KASKO en Ulrike Quade Company.

Lees hier meer over De Berg van de Angst

Foto: Edwin Smits

Deel

Aankondiging nieuw project Proeftuin Talent in Ontwikkeling

| Zin in een nieuw theaterproject in het najaar? Bij de Proeftuin Talent in Ontwikkeling is er plek voor jongeren met interesse voor (het spelen of schrijven van) muziek, tekstschrijven, acteren, regisseren, kostuum- en decorontwerp. Aanmelden kan vanaf september.

Samen met andere jongeren verdiep je je in jouw discipline en het maakproces van een voorstelling. Samen dragen jullie bij aan de totstandkoming van de nieuwe muziektheatervoorstelling 'Bokser'. Er is zelfs mogelijkheid om mee te spelen in de uiteindelijke voorstelling.

Na de zomer volgt er meer informatie en een tijdsplanning, er zijn geen kosten verbonden aan je deelname.

Een project van KASKO, het Theaterschip, Popschool Twenterand en De Vuurvogel

Voorstelling 'Bokser'
Wil je auditeren voor de voorstelling? Nog heel even geduld!

Volledige informatie over dit project, de repetitieperiode en voorstellingen volgt, dus houd onze website goed in de gaten.

Deel

KASKO blogt: Maatpakken

| Marianne Hoekstra begeleidt en adviseert als zzp’er verschillende theatergezelschappen, makers en zakelijk leiders, vooral op het gebied van zakelijke keuzes, fondsenwerving en profilering. In deze blog schrijft ze over haar visie op talentontwikkeling en het begeleiden van theatermakers.

Theatermakers begeleiden is maatwerk. Dat klinkt een beetje als een dooddoener. Ik denk dat elke talentbegeleider dat graag zegt: wij leveren maatwerk. Toch wil ik er wat verder op in gaan. Juist omdat het zo’n dooddoener is. Want we zeggen het wel, maar wat bedoelen we er eigenlijk mee?

We hebben het over theatermakers, als een groep mensen die iets met elkaar gemeen hebben: ze maken theater. Theater hebben we ooit gedefinieerd als een artistieke productie die voor publiek wordt opgevoerd. Een strakke definitie – misschien iets te strak? Bijna net zo ongemakkelijk als te strakke kleding, maar daarover straks meer. De definitie is niet veranderd, het theater wel. Mengvormen zijn ontelbaar en dikwijls wordt er niet meer direct voor een publiek opgevoerd. Ben je dan geen theatermaker meer? Bij KASKO hebben we het nog specifieker over de muziektheatermaker. Hoeveel muziek moet er eigenlijk in de voorstelling zitten voordat het muziektheater is? Wanneer moet de muziek gemaakt zijn, tijdens de scriptontwikkeling of kan het ook daarna of juist daarvoor?  Door wie mag de muziek gemaakt zijn, moet dat een componist zijn of telt een band ook? En zo nog veel meer.

Hoe langer ik in de theatersector werk hoe meer ik me realiseer dat je makers vaker niet dan wel met elkaar kunt vergelijken. Ze kiezen een andere uitingsvorm, een andere manier van werken, een andere manier van geïnspireerd raken en een andere manier van leren. Elke maker die bij een talentbegeleider aanklopt komt met een specifieke en unieke vraag, hij of zij komt iets halen dat past.

Ik denk dat theatermakers begeleiden lijkt op hoe jonge mannen vroeger maatpakken voor zichzelf lieten maken. Ik heb daar een romantisch beeld bij van de jaren ’20, waarin elke man nog naar een kleermaker ging om zijn kleding precies op maat te laten maken. Iets te kort, te lang of te wijd was uit den boze. Het pak moest perfect zitten, voor veel gelegenheden te gebruiken zijn en lang mee gaan. Net als een maatpak komt ook talentbegeleiding heel precies, ligt het er helemaal aan hoe iemand in elkaar zit en moet het lang nadat het klaar is nog mee gaan.

  • Het begint met vragen stellen en luisteren: wat wil je eigenlijk? Welke wensen en behoeften heb je voor nu en voor de toekomst?
  • Dan start het meten: hoe zit je er nu bij, waar zit het ruim en waar wat te strak? Niet om een oordeel te vellen maar simpelweg om een beeld te krijgen wat de mogelijkheden zijn. 
  • Daarna begint het ontwerpen: één of meerdere schetsen maken en opties voorleggen.
  • Ondertussen blijf je met elkaar in gesprek: de één weet wat hij wil en wie hij is, de ander weet wat hij kan bieden. Dit gesprek is daarom volledig gelijkwaardig, beide mensen hebben immers van iets anders verstand.
  • Je kiest op basis hiervan samen welke schets het wordt. Tijdens het maken ontmoet je elkaar regelmatig om te passen en te meten of het pak echt goed zit en of er iets verandert is.
  • Als het pak af is gaat het mee. De drager groeit er in, voelt zich er steeds meer in thuis en gaat het zelfs zien als onderdeel van wie hij of zij is.  
  • Uiteindelijk is het te klein, hij of zij is er te groot voor geworden. Op dat moment is het tijd voor een groter pak.

De romantiek en de duurzaamheid van het maatpak, wat zou het mooi zijn als we dat kunnen vasthouden als maker en talentbegeleider. Vanuit gelijkwaardigheid en waardering voor elkaars expertise samenwerken aan een mooi eindresultaat dat toekomstbestendig is.

Meer weten over de talentontwikkelingstrajecten bij KASKO? Lees er hier meer over.

(Foto: Mark Brants)

Deel

KASKO ondanks positief rapport niet in BIS

| Eind januari 2020 dienden we, net als 68 andere instellingen, onze subsidieaanvraag in bij het ministerie van OCW voor een plek als landelijke ontwikkelinstelling in de Basisinfrastructuur (BIS). Een moment waar we de afgelopen jaren, met steun van de provincie Overijssel en gemeente Zwolle, met veel plezier, energie en daadkracht naar toe hebben gewerkt. KASKO Huis voor muziektheater was klaar voor de grote sprong.

Op 4 juni jl. ontvingen we, tot onze grote teleurstelling, een advies met een negatieve eindconclusie: nee, geen rijkssubsidie. Echter, in het vier pagina’s tellende advies prijst de Raad voor Cultuur KASKO op bijzonder veel punten. Zo schrijft de raad onder andere het volgende over KASKO:

“De raad kent KASKO als een gedegen en solide ontwikkelkern voor (hedendaags) muziektheater, met een goede inbedding in Oost-Nederland, (…)” 

“De instelling begeleidt met succes uiteenlopende makers die op eigen wijze invulling kunnen geven aan het genre. De hieruit voortgekomen producties zijn kwalitatief hoogwaardig. Het plan voor de komende beleidsperiode vindt de raad helder, sympathiek en bevlogen.”

“Het vakmanschap van het team en de lange ervaring van KASKO met het begeleiden van talent geven vertrouwen in de inhoudelijke kwaliteit van de begeleiding.”

Kortom, we doen zoveel goed maar helaas sluit het niet op alle punten aan bij de visie van de raad.

Er is sprake van zeer grote schaarste als het gaat om de beschikbare rijksgelden. Van de 15 te verdelen plekken voor ontwikkelinstellingen binnen de BIS is er slechts ruimte voor één instelling voor muziektheater. We hebben het niet gehaald en dat maakt zeer bedroefd. Bedroefd, maar niet zonder veerkracht. KASKO is in de afgelopen jaren ver gekomen. Er hebben veel jonge makers via ons hun eigen plek in het veld verworven. We hebben veel bijzondere projecten en producties gerealiseerd binnen en buiten de regio die bezoekers en deelnemers wisten te beroeren. Ook nu, op dit moment, bruisen we samen met onze makers van de plannen om muziektheater in alle breedte midden in de samenleving te zetten. Dit willen we ook de komende jaren dolgraag blijven doen.

We feliciteren onze collega's die de BIS gehaald hebben. Ons hart gaat uit naar hen die hard gewerkt hebben voor deze landelijke positie, maar hem, net als wij, niet hebben verworven. Wij gebruiken de komende periode om routes en wegen te verkennen om vervolgens ook in het nieuwe jaar weer van meerwaarde te kunnen zijn. Want we zijn en blijven, net als onze makers, overtuigd van de meerwaarde van KASKO:

  • Lees hier het advies over KASKO 
  • Lees hier het landelijke BIS advies 

Deel

KASKO blogt: Tafelpoten

| Karin Netten is directeur van KASKO en afgestudeerd aan de opleiding docent theater van de NHL Stenden en de Regie Opleiding van de AHK. In deze blog schrijft ze over de visie van KASKO op talentontwikkeling. ​​​​​​​

De hele samenleving wordt hard geraakt door de coronacrisis. Zo ook onze sector. We kunnen niet doorgaan op oude voet, proberen zo innovatief mogelijk mee te denken in de 1,5-metersamenleving en gaan ondertussen vooral door met onze kerntaak: talentontwikkeling. Deze tijd van thuiswerken biedt ons als organisatie de kans te reflecteren op wat we doen en waarom we dat zo doen. Want coronacrisis of niet, dit is onze visie op talentontwikkeling.

Kunst is de veelheid der dingen
Zelf ben ik opgeleid door de generatie die ervan overtuigd was dat we aan hun tafelpoten moesten zagen. Ze waren daar niet alleen van overtuigd, het werd zelfs veelvuldig aangemoedigd om dat te doen. Een stimulering die voor mij niet werkte omdat het helemaal niet bij me past. Waarom zo ik dat willen doen? Dan stort de hele tafel in.

Ik ben geen sloper, ik ben een bouwer – ik geloof in samenwerken. Bovendien: kunst wordt doorgaans gemaakt vanuit zoveel hartstocht en met 100% toewijding, waarom zou ik dat vervolgens kapot willen maken? Wordt het werk daar beter van? Draagt het bij aan de pluriformiteit van de kunstsector? Word ik daar zelf beter van? Het is spannend om hardop toe te geven, maar ik ben geen activist. Kunst kan activistisch zijn, een kunstenaar kan activistisch zijn maar is dat ook heel vaak niet. Kunst is de veelheid der dingen en zo ook haar makers.

Zogezegd, stimuleren tot omzagen is niet de kern van onze manier van talentontwikkeling. Bij KASKO stimuleren we nieuwsgierigheid en interesse in de ander, zowel binnen als buiten de cultuursector. We geloven in een brede horizon en het vinden van je eigen stem. Is die stem activistisch? Helemaal goed. Zo niet, ga dan vooral niet geforceerd aan tafelpoten lopen sjorren. Dat is één van de belangrijkste punten die we bij KASKO aan onze makers meegeven. Wees trouw aan jezelf. Laat je inspireren, werk samen, kijk om je heen, verlies je eigen stem niet uit het oog, schreeuwen mag maar hoeft niet.

De tafel hoeft niet gesloopt
Talentontwikkeling lijkt een beetje op opvoeden. De overeenkomsten gelden voor zowel de talentontwikkelaar als voor het talent zelf. Je referentiekader begint bij hoe je zelf bent opgevoed. Het kan gebeuren dat je als nieuwe opvoeder in het gedrag van je eigen ouders vervalt. Je kunt ook actief proberen het anders te doen. Daarvoor hoef je je ouders niet eerst om zeep te helpen, je kunt het gewoon zelf anders doen.

De tafel hoeft niet gesloopt: je laat de tafel staan, bekijkt hem goed, leert hem helemaal kennen en kiest vervolgens welke eigenschappen je wilt behouden en welke niet. Vervolgens bouw je een eigen tafel. Wie weet kies je een totaal nieuwe vorm of misschien wil je de oude tafel opknappen of erop doorbouwen. Of je schaft überhaupt het concept tafel af. Het kan allemaal. Het is aan jou wat je met de tafel doet.

Talentontwikkeling bij KASKO
Talentontwikkeling is vooral niet zeggen wat iemand moet doen. Het begrip talentontwikkeling geeft aan dat er al talent is. Het is zelf al zover gekomen. Dan is het nu de zaak dat talent verder zijn of haar pad te laten vinden. Je kunt verschillende wegen en mogelijkheden aanreiken en je kunt tonen wat het talent zelf misschien nog niet zo goed weet of ziet.

Ons uitgangspunt bij KASKO is opbouwend meekijken en zaken belichten. We investeren volop tijd in onze makers en nemen ze serieus. Dit doen we door de combinatie van persoonlijke gesprekken over visie, conceptvorming en samenwerking en het meekijken in repetities. Hierdoor word je deelgenoot van de zoektocht van de maker en zie je steeds beter waar er vragen te beantwoorden zijn. En nog belangrijker, wat er allemaal al is en waar de kracht en de signatuur zit. Over het algemeen is het namelijk zo dat de meeste mensen heel goed weten waar ze niet goed in zijn. Dat wat iemand goed kan, is gek genoeg vaak een blinde vlek. Dit komt omdat dit zo vanzelfsprekend is voor jezelf. Zo vanzelfsprekend dat het niet eens meer opvalt.

Juist door bij onze makers te benoemen wat werkt en te belichten wat opvalt, groeit het zelfinzicht en tekent de signatuur zich steeds scherper af. Zo ontwikkelt het talent zich bij KASKO.

Meer weten over de talentontwikkelingstrajecten bij KASKO? Lees er hier meer over.

(Foto: Mark Brants)

Deel

Update coronavirus: maatregelen bij KASKO

| De maatregelen in verband met het coronavirus hebben gevolgen voor de hele cultuursector en ver daarbuiten, zo ook voor onze activiteiten.

Voorstellingen De Berg van de Angst in Arnhem en Amsterdam geannuleerd
De première van de nieuwe voorstelling De Berg van de Angst wordt opgeschoven tot na de zomer. De voorstellingen die in mei zouden plaatsvinden in Theater aan de Rijn en Theater Bellevue zijn helaas geannuleerd. Wel worden ze, waar mogelijk, verplaatst naar een later moment. Heb je een kaartje voor één van de voorstellingen in mei? Houd dan je e-mail in de gaten: het theater neemt contact met je op.

Locatievoorstelling De Bom uitgesteld tot de zomer van 2021
We hebben het besluit moeten nemen om locatievoorstelling De Bom, onze coproductie met de Peergroup, uit te stellen tot naar volgend jaar. De Bom is meer dan alleen een voorstelling: KASKO en de Peergroup maken deze voorstelling samen met de lokale gemeenschap in het Drentse Havelterberg. Het welzijn van alle deelnemers staat hierbij voorop. In de zomer van 2021 kun je deze bijzondere muziektheatervoorstelling over angst en verzet alsnog beleven.

Onze makers
Ook voor onze makers is het een lastige tijd: zij werken veelal als zzp’er op projectbasis mee aan producties en projecten. Door de maatregelen worden zij hard getroffen. Voorstellingen en concerten zijn afgelast, repetities worden uitgesteld en projecten worden uit voorzorg geannuleerd. Toch zorgt deze situatie ook voor creatieve oplossingen, nieuwe ideeën en mooie initiatieven. Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter, daar geven we regelmatig updates over wat onze makers nu bezighoudt!

Steun ons: word Huisgenoot van KASKO
In deze lastige tijd kunnen we jouw steun meer dan ooit gebruiken. Wil je ons werk voor/met jong talent ondersteunen? Word dan onze Huisgenoot voor €45,- per jaar. Hiermee geef je de jonge makers van KASKO een duwtje in de rug. Als dank voor je betrokkenheid krijg je leuke extra’s. Lees hier meer over de mogelijkheden!

Kantoorsluiting
Ons kantoor is de komende tijd gesloten, het kantoorteam werkt zolang dit nodig is vanuit huis. Telefonisch zijn we daarom minder goed bereikbaar. Je kunt ons per e-mail bereiken via info@kasko.nl of kijk hier voor de contactgegevens van onze medewerkers.

We hopen je snel (gezond en wel) weer te zien!

- Team KASKO

Deel

Kameroperahuis gaat verder als KASKO

| Achter de schermen zijn we er al even mee bezig, maar nu is het tijd om het met iedereen te delen… onze nieuwe naam! Kameroperahuis gaat verder als KASKO Huis voor muziektheater.

We blijven doen wat we al deden, maar dan onder een nieuwe naam
Sinds onze oprichting in 2007 als Kameroperahuis hebben een veelheid aan producties gemaakt. In eerste instantie waren dit kleinschalige operaproducties, maar inmiddels bewegen we ons in de hele breedte van het muziektheatergenre.

De naam KASKO laat zien waar we als organisatie voor staan. We zijn een ontwikkelplek voor jonge talentvolle muziektheatermakers uit het hele land en kleuren mee met de signatuur van onze makers. We bieden onze makers een stevige basis: een gastvrije open ruimte waarbinnen (bijna) alles mogelijk is. Er is ruimte voor uiteenlopende vormen van muziektheater, van nieuwe kameropera en liedcycli tot hedendaags muziektheater. Tijdens een driejarig talentontwikkelingstraject bij KASKO verdiepen makers hun eigen signatuur en versterken ze hun positie als zelfstandig kunstenaar in het veld in verbinding met de maatschappij. Dit doen we volgens onze vier pijlers: #speelt#werkt, #leert en #verbindt.

Vernieuwde website
Bij een nieuwe naam hoort natuurlijk ook een nieuwe website: KASKO.nl is up and running! Onze vernieuwde website is nog gebruiksvriendelijker en biedt een mooi overzicht van onze makers, producties en projecten. Kijk vooral eens rond!

Deel

Jubileumeditie maakweek SPRUIT in Schouwburg Odeon

| Van 17 t/m 21 februari organiseert Kameroperahuis voor de vijfde keer SPRUIT, een maakweek voor makers van KASKO op een bijzondere locatie in Zwolle. Dit jaar nemen acht jonge muziektheatermakers een week lang intrek in Schouwburg Odeon. Op vrijdag 21 februari presenteren ze om 13:00 (try-out), 16:00 en 19:30 uur het resultaat tijdens drie muziektheaterroutes. De gratis kaarten voor de routes zijn vanaf nu te reserveren via de website van Zwolse theaters.

Tijdens SPRUIT krijgen onze makers de kans om een week lang vrijuit te experimenteren. Aan het eind van deze week presenteren zij het resultaat in een muzikale theaterroute. Daarmee spelen we in op de wens van onze makers om nieuwe concepten ook eens te kunnen uitproberen voor publiek. Als bezoeker loop je van de ene naar de andere performance, achter de schermen in Schouwburg Odeon.

Nieuwe naam, nagesprek en borrel
Achter de schermen zijn we al even bezig met een hele spannende ontwikkeling: een nieuwe naam! Kameroperahuis is de afgelopen jaren namelijk uit haar spreekwoordelijke kamerjas gegroeid. We maken muziektheater in de breedste zin van het woord, niet alleen kameropera’s. Daarom is het tijd voor een nieuwe jas die ons beter past. Vanaf februari gaan we verder onder een nieuwe naam. Dit willen we tijdens SPRUIT graag met je vieren! 

Na afloop van de ronde van 16:00 uur kun je deelnemen aan een nagesprek onder leiding van directeur Karin Netten en vragen stellen aan onze makers. Na afloop van de ronde van 19:30 uur heb je de mogelijkheid om onder het genot van een drankje persoonlijk kennis te maken met de makers. Ook brengen we dan graag samen met jullie een toost uit op de nieuwe naam van Kameroperahuis.

Gratis kaarten verkrijgbaar via Zwolse theaters
SPRUIT is gratis toegankelijk, maar vooraf reserveren is in verband met de beperkte capaciteit noodzakelijk. Dit kan via de website van Zwolse theaters. Om SPRUIT ook volgend jaar weer te kunnen organiseren, vragen we je om na afloop van SPRUIT een vrijwillige donatie te doen. Het is alleen mogelijk om de bijdrage contant te betalen.

Klik hier om een kaartje  te reserveren voor SPRUIT!

Deel

Première This is (not) a fairy tale op November Music

| Op zaterdag 9 november ging de nieuwe voorstelling "This is (not) a fairy tale" in première op November Music. De voorstelling is een coproductie van Kasko en Stichting In de Knop. Een zwart-komische liedcyclus waarin de magie van het leven bezongen wordt.

En ze leefden nog lang en gelukkig… Hoezo lang? Hoezo gelukkig? En hoezo meervoud? In deze korte, zwart-komische liedcyclus maak je aan de hand van twaalf nieuwe liederen kennis met Stella, een jonge vrouw die totaal gedesillusioneerd is door de sprookjes zoals zij ze kent. Want die bestaan helemaal niet. Haar leven is volstrekt geen sprookje. Maar heeft ze eigenlijk wel een sprookje nodig om magie te vinden? In This is not a fairy tale bezingen een zangeres, pianist en violist de magie van het leven. Duistere thema’s inbegrepen.

Vanaf november speelt This is not a fairy tale op de volgende plaatsen:

Za 9 nov / 14.00 uur                    November Music, Den Bosch
Za 16 nov / 21.30 uur                  Pieces of Tomorrow Festival – TivoliVredenburg, Utrecht
Zo 24 nov / 13.30 + 14.30 uur     De Pont, Tilburg
Do 12 dec / 20.30 uur                  CC Amstel, Amsterdam

Klik hier voor meer info & kaartjes!

Deel

Wijzigingen binnen kantoorteam KASKO

| Naar aanleiding van het vertrek van onze zakelijk leider Hannah Soepenberg naar het Ricciotti Ensemble, is een kleine reorganisatie gerealiseerd binnen het kantoorteam van Kasko. We vertellen je hier graag meer over!

Vertrek van zakelijk leider Hannah Soepenberg naar Ricciotti Ensemble
In 2016 werd Hannah Soepenberg aangenomen als junior zakelijk leider, met oog op het aangekondigde vertrek van oud Kameroperahuis-directeur Annemarie Reitsma. Samen met (toen artistiek coördinator) Karin Netten werkte zij toe naar de tweekoppige directie van Kameroperahuis. Karin en Hannah hebben met veel energie en plezier het afgelopen seizoen 2018-2019 samen gedraaid. Welstaat was daarbij de grootste kers op de taart: zo’n groot project aan de begin van het gezamenlijk directeurschap maakt dat er in korte tijd veel is geleerd en een enorme groei aan kennis en zelfstandigheid plaatsvond. Kameroperahuis heeft dankzij het dynamische seizoen een mooie ontwikkeling doorgemaakt en Hannah laat de organisatie in goede handen achter. Er is een stevige visie op talentontwikkeling gevormd en er is veel kennis en expertise in huis. Wij wensen Hannah veel plezier en succes in haar nieuwe baan!

Met het vertrek van Hannah is een mooi moment aangebroken om stil te staan bij de persoonlijke capaciteiten binnen de organisatie, en een kleine reorganisatie te realiseren.

Terug naar een eenkoppige directie & personele wijzigingen
Per 1 oktober 2019 is Karin Netten enig directeur van Kameroperahuis. Voormalig officemanager Sabine Christopoulos wordt hoofd bedrijfsvoering en neemt daarmee een groot deel van Hannah haar taken over op financieel gebied. Voor de zomer namen we al afscheid van marketeer Hanna van der Leest, sinds 1 september vervult Martine Hoppen deze positie. Daarnaast is Marianne Hoekstra het komende seizoen voor één dag per week aan Kameroperahuis verbonden voor fondsenwerving en profilering.

De nieuwe organisatiestructuur in het kort:

Directeur: Karin Netten | Hoofd bedrijfsvoering: Sabine Christopoulos | Marketing en communicatie: Martine Hoppen | Fondsenwerving en profilering: Marianne Hoekstra

Tot slot heeft Kameroperahuis een Artistieke Raad in het leven geroepen, als klankbord ter voorbereiding op de landelijke profilering. Deze artistieke raad bestaat uit: Cecile Brommer, Nico Schaafsma en Jan Pieter Koch.

Deel

Samenwerking ArtEZ Conservatorium en KASKO

| Zaterdag 7 september ondertekenden ArtEZ Conservatorium Zwolle en Kasko een samenwerkingsovereenkomst voor meerdere jaren. Met de samenwerking willen beide partijen de aansluiting tussen muziekvakonderwijs en werkveld verbeteren. Het convenant vloeit logisch voort uit eerdere maatschappelijke partnerprojecten, zoals de succesvolle projectweek voor mantelzorgers met ZwolleDoet! in april van dit jaar.

De overeenkomst werd tijdens de seizoensaftrap van Kameroperahuis ondertekend door Laurien Timmermans, directeur Conservatorium, en Karin Netten, directeur Kameroperahuis. Karin Netten: “Wij zijn er beiden van overtuigd dat het muzikale talent van het conservatorium een verbindende bijdrage kan leveren aan de samenleving. Kameroperahuis-talenten inspireren en gidsen de studenten buiten de muren van het conservatorium. De studenten gaan met heel uiteenlopende praktijkopdrachten aan de slag. Zo ontwikkelen ze zich als veelzijdige musici en ervaren ze hoe muziek verbindt.”

Huisconcerten mantelzorgers
De makers van Kameroperahuis begeleiden bijzondere projectweken van het conservatorium, die midden in de Zwolse samenleving plaatsvinden. De eerste keer, in 2014, was er het succesvolle ‘concert des levens’ met Driezorg . Er volgden diverse projecten met als recent hoogtepunt de projectweek voor mantelzorgers in april 2019, in samenwerking met ZwolleDoet!. Hierbij ontstond er aan de hand van gesprekken met bewoners en mantelzorgers in een week tijd een persoonlijk en op maat gemaakt concert aan huis. Laurien Timmermans: “In alle hoeken van Zwolle klonk in verschillende huiskamers muziek, waar iedereen zichtbaar van genoot. Wat mij betreft een geslaagde uitwisseling en een voorbeeld van de kracht van muziek.”

Naast de projectweken geven de componisten, musici en regisseurs van Kameroperahuis met regelmaat masterclasses en workshops aan de studenten. De formele overeenkomst behelst de komende twee studiejaren. Bij aanhoudende positieve ervaringen spreken beide instellingen nadrukkelijk de wens uit de samenwerking daarna te verlengen.

Foto: Iris Oost

Deel

Herneming geslaagde jongerenproductie

| De geslaagde jongerenvoorstelling "Storm in mijn hoofd" die Kasko met Theaterschip Deventer maakte, is vanaf 12 oktober opnieuw te zien!

Met de Proeftuin Talent in Ontwikkeling hebben Kameroperahuis uit Zwolle en Het Theaterschip uit Deventer samen een cultuureducatietraject opgezet voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs in Overijssel en Gelderland. Onderdeel daarvan is 'Storm in mijn Hoofd', een vrije en luidruchtige bewerking van F. Bordewijks roman "Bint". Vanaf oktober te zien met een bijna compleet nieuwe cast! De try-out en première zijn voor iedereen toegankelijk. De overige voorstellingen worden gespeeld voor middelbare scholieren (14+).

De leerlingen van klas 4d zitten weggestopt in de kelder van de school. De directeur heeft alle leerlingen waarvan hij vindt dat ze mislukt zijn door gebrek aan intelligentie, gebrek aan een warm thuis of aan schoonheid bij elkaar gezet. De klas wordt met harde hand geregeerd, afwijkend gedrag of andere meningen worden niet getolereerd. Met tekst, slagwerk en urban dance krijgt de klas een eigen vorm en stem. 

Regie: Céline Hoex | Teksten: Ischa den Blanken | Muziek: Stan Verberkt | Vormgeving: Aimée Gersons | Choreografie: Elena Iachininoto | Cast: Mervyn Groot, Tom Strik, Robert Baarda en diverse getalenteerde jongeren uit Overijssel en Gelderland

Foto: Jeroen Helle

Deel

Zomernieuws

| KASKO is deze zomer nog op een aantal festivals te zien. Er is nieuws over de directie van KASKO en ons kantoor is deze zomer even dicht.

Na Oerol, FestiValderAa en Over het IJ Festival kom je Kameroperahuis deze zomer op nog twee festivals tegen. Op Lowlands staat ‘This is not a fairy tale’, onder regie van Kenza Koutchoukali. Je kunt dit muzikale anti-sprookje zien bij de Verkeerstoren. Tijdens Stadsfestival Zwolle gaat het regiedebuut van Tim Hammer in première: ‘The Art of Walking’. De kaartverkoop van het festival gaat op korte termijn van start. Houd onze socials in de gaten!

Afscheid
Na de zomer neemt onze zakelijk leider, Hannah Soepenberg, afscheid van Kameroperahuis. Ze begint per 1 september als zakelijk leider bij het Ricciotti Ensemble, maar blijft nog tot 1 oktober verbonden aan Kameroperahuis ten behoeve van een goede overdracht. Artistiek leider Karin Netten en officemanager Sabine Christopoulos nemen samen een gedeelte van Hannah’s taken over. In samenspraak met het bestuur en met het oog op de toekomst is ervoor gekozen de directiefunctie van tweekoppig naar één- terug te brengen. Karin zal daarom per 1 oktober a.s. de functie van directeur gaan bekleden. In aanvulling daarop wordt een zakelijk coördinator geworven. Wij willen Hannah van harte feliciteren met haar nieuwe functie!

Zomersluiting
Ons kantoor is gesloten van 19 juli tot 19 augustus. Daarna komen we zo snel mogelijk op eventuele berichten en vragen terug. Wij wensen iedereen een stralende (festival)zomer!

Foto: Erik Franssen

Deel

Terugblik: Requiem voor de IJsselcentrale

| Op zaterdag 29 en zondag 30 juni 2019 vonden in de stralende zon de zes volgeboekte uitvoeringen plaats van Requiem voor de IJsselcentrale.

De voorstelling waarmee afscheid werd genomen van Centrale Harculo - beter bekend als de IJsselcentrale - was onderdeel van Bruisende Buren. Dit is een meerjarenproject van KASKO (voorheen Kameroperahuis) van en voor Zwolle-Zuid. Bijna 100 wijkbewoners speelden en zongen mee, ondersteund door professionele spelers en makers van Kameroperahuis.

Tijdens de muzikale theaterroute maakte Erik Franssen prachtige foto's, hier te bekijken.

Daarnaast ontvingen we positieve recensies in de lokale en regionale pers:

  • “Toneel en setting laten vermoedelijk weinigen onberoerd.  ‘Kippenvel’, reageert Niek Hofman, samen met zijn vrouw Nicole aanwezig, na afloop.” (De Stentor)
  • “Aan het eind gaat iedereen naar de oude, half gesloopte hijshal. Indrukwekkende slotscene. Actrice Lusanne Arts onder begeleiding van gitarist Roel Goedhart begint het lied Requiem voor de IJsselcentrale te zingen.” (Weblog Zwolle
  • “Acteurs en muzikanten brachten de verhalen geweldig over op het publiek, waardoor het niet alleen een waardig afscheid van een ‘overleden gebouw’ was, maar ook een fantastische theatervoorstelling.” (Wijkkrant Zwolle-Zuid)

Nog even nagenieten? Bekijk hieronder de aftermovie.

Wij willen deelnemers, vrijwilligers, cast & crew, fondsen en vooral ook Engie heel hartelijk danken voor hun inzet en bijdrage!

 

Deel

Inleiding bij Een Kersentuin in Kampen over de invloed van muziek op je geheugen

| Inspiratiebron voor de voorstelling ‘Een Kersentuin’ is de ervaring van regisseur Mart van Berckel als pianist in een verzorgingstehuis voor dementerenden vlak na zijn afstuderen. “Ik stond oog in oog met mensen die heel veel aan het verliezen waren en zich tegelijkertijd met moeite probeerden vast te klampen aan het verleden. Door de muziek kwamen hun herinneringen weer terug en bloeiden ze weer helemaal op.” Hij was hier zo door geraakt dat hij besloot om er een muziektheatervoorstelling van te maken, waarin je via de muziek teruggaat naar herinneringen uit je eigen leven.

Voorafgaand aan de voorstelling in de Stadsgehoorzaal Kampen is er een (gratis) inleiding om 19:15 uur in de Salon (de bovenfoyer van het theater). Regisseur Mart van Berckel vertelt over hoe de voorstelling tot stand is gekomen en gaat in gesprek met lector en Neuromusicoloog Artur Jaschke over de werking van muziek op herinneringen. De inleiding duurt ongeveer een halfuur, aanmelden is niet nodig.

Kaarten voor de voorstelling in de Stadsgehoorzaal Kampen zijn hier verkrijgbaar.

Foto: scenefoto Een Kersentuin door Kurt van der Elst

Deel

Start kaartverkoop muziektheatervoorstelling Requiem voor de IJsselcentrale

| Donderdag 9 mei 2019 om 10:00 uur start de kaartverkoop voor de nieuwe voorstelling binnen het wijkproject De Bruisende Buren van Zwolle-Zuid met als titel Requiem voor de IJsselcentrale. De sloop van de Centrale Harculo is inmiddels afgerond. Ruim 60 jaar is op dit terrein energie opgewekt en is het gebouw beeldbepalend geweest voor Zwolle-Zuid. Nu is het tijd om afscheid te nemen van dit iconische gebouw. Veel wijkbewoners hebben verhalen en herinneringen over dit iconische gebouw die een podium verdienen. Samen met theatermakers van KASKO (voorheen Kameroperahuis) en lokale muziekverenigingen brengen zij deze verhalen weer tot leven.

Requiem voor de IJsselcentrale is op zaterdag 29 en zondag 30 juni te zien om 12:00, 14:00 en 16:00 uur op het terrein van de Centrale Harculo. De voorstelling is gratis toegankelijk, maar reserveren is wel noodzakelijk via de website van de Zwolse Theaters.

Requiem voor de IJsselcentrale is een vervolg op eerdere edities van De Bruisende Buren in 2016 en 2017. In de voorstelling van De Bruisende Buren staan verhalen, dromen en herinneringen van bewoners uit Zwolle-Zuid centraal. Samen met de bewoners vertalen we deze verhalen naar muziek en theater. Bruisende Buren is een initiatief van Kameroperahuis en deze editie wordt mede mogelijk gemaakt door ENGIE, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en het BuurtCultuurfonds Zwolle.

Kaarten zijn vanaf donderdag 9 mei 2019 verkrijgbaar via zwolsetheaters.nl

Campagnebeeld: Erik Franssen

Deel

Afronding Atelierroute Warre Simons tijdens Oerol 2019

| Dit jaar maakt Warre Simons vanuit Kasko deel uit van Het Atelier, een gezamenlijk talentontwikkelingstraject van Oerol en Over het IJ Festival. Drie nieuwe makers hebben een jaar lang onderzoek gedaan naar hun eigen theatertaal en hun visie op locatietheater in de stedelijke context en op Terschelling.

Tijdens de festivals ronden de drie makers Marinke Eijgenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kameroperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost) hun traject af met een korte voorstelling. Tijdens de Atelier Route op Oerol, nodigen de makers en festivals publiek uit om de blauwdrukken van nieuw werk te bekijken. Warre heeft gedurende zijn traject onderzoek gedaan naar het (westerse) verhaal. Niet zozeer naar de inhoud maar naar de structuur van die verhalen. Dit resulteert in de korte voorstelling: HimmelhochjauchzendzumTodebetrübt.

Artistiek leider van Kameroperahuis Karin Netten over Warre Simons: “Warre is hier binnengekomen als componist, maar al snel bleek dat hij zich veel breder en meer als regisseur wilde ontwikkelen. Wij boden hem hier verschillende kansen in door hem te betrekken bij Het Wilde Oosten en het Grachtenfestival en middels de residentie op Oerol. Wij bieden Warre graag zoveel mogelijk vrije speelruimte waarbinnen hij kan experimenteren en zijn eigen signatuur verder kan ontdekken en ontwikkelen. Er zijn echter maar weinig plekken waar dat kan. Het Atelier springt mijns inziens in een gat in de markt en neemt daarmee een cruciale positie in. Het biedt een uitgelezen mogelijkheid om als kunstenaar je visie verder aan te scherpen en te onderzoeken wat wel en niet werkt voor de toeschouwer. En daarmee te spelen.”

De Atelier Route is van 14 t/m 23 juni te zien. Klik hier voor meer info over de speeldata.

Foto: portretfoto Warre Simons door Nichon Glerum

Deel

Kinderen maken eigen miniopera op het Oranjewoud Festival

| Van 29 mei t/m 2 juni is Parklandschap Oranjewoud (vlakbij Heerenveen) weer het kloppende klassieke hart van het Noorden. Ruim 150 musici uit Nederland en ver daarbuiten spelen magische muziek op wonderbaarlijke plaatsen. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld meedoen aan OperaXpress waar ze onder begeleiding van Kasko een eigen miniopera gaan maken.

Dit jaar is op Oranjewoud Festival nu de spiksplinternieuwe Kinderproeftuin; een compleet eigen festival speciaal voor kinderen van 4 t/m 12 jaar (maar volwassenen zijn natuurlijk ook welkom). Op het programma staat onder meer de OperaXpress, waar kinderen voor even operaster in hun eigen opera kunnen zijn. Vanuit Kameroperahuis gaan componist Anne-Maartje Lemereis en schrijver Wessel de Vries samen met kinderen (8+) tijdens het festival een miniopera maken. Compleet met kostuums en een optreden.

Meer info over OperaXpress en de rest van het kinderprogramma vind je hier.

Deel

Een Kersentuin is terug in de theaters

| De tragikomische muziektheaterbewerking van Tjechovs bekende toneelklassieker in regie van Mart van Berckel is dit voorjaar terug in de theaters! De komende maand staat de voorstelling zelfs vier keer op het programma: 14 mei in Theater aan de Rijn, 21 en 22 mei in Theater Bellevue en op 31 mei in de Toneelschuur.

In Een Kersentuin, zien we Ljubov (Juul Vrijdag) in de laatste hallucinante momenten voor haar dood. Deze aan lager wal geraakte adellijke dame klampt zich vast aan alles wat er niet meer is. Langzaam verliest ze de grip op haar herinneringen. Hoogte- en dieptepunten flitsen als een grillig en muzikaal revue-requiem aan haar voorbij. De voorstelling behandelt grote thema’s: onze sterfelijkheid, melancholie, het idealiseren van het verleden en de hoop voor de toekomst.

In de pers:
"Van Berckel en Kameroperahuis [hebben] met deze expressieve 'Een Kersentuin' wel een interessante bijdrage geleverd aan het Tsjechov-repertoire." - ★★★ 8WEEKLY
“De voorstelling […] biedt een mooi zicht op de betekenis en de tragiek van herinneringen.” - ★★★ Theaterkrant

Wil je weten of de voorstelling ook bij jou in de buurt zien is? Klik dan hier.

Foto: scènefoto Een Kersentuin door Kurt van der Elst

Deel

KASKO zoekt freelance productieleiders

| Kasko is op zoek naar één of meerdere freelance productieleiders voor in ieder geval twee muziektheaterproducties die komende zomer en in het najaar in theaters en op festivals te zien zullen zijn. Bij interesse kun je uiterlijk op 8 mei een CV en een korte motivatiebrief sturen naar sabine@kameroperahuis.nl. Kennismakingsgesprekken vinden plaats op maandag 13 mei in Zwolle.

Kameroperahuis is een productiehuis voor muziektheater gevestigd in Zwolle. Sinds de oprichting in 2007 ondersteunt Kameroperahuis jonge, nationale talenten in het maken en uitvoeren van eigentijds muziektheater. We begeleiden jonge professionele schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, musici en vormgevers en helpen ze binnen een talentontwikkelingstraject van drie jaar hun artistieke signatuur verder te ontwikkelen, een stevig netwerk op te bouwen en samenwerkingen tot stand te brengen die discipline-overstijgend zijn. We dagen onze makers uit om hun talent zo breed mogelijk in de samenleving in te zetten. Dit doen we binnen vier pijlers: we spelen in theaters en op festivals #speelt, zetten onze creativiteit in bij organisaties en bedrijven #werkt, op scholen #leert en in de wijk #verbindt.

Momenteel is Kameroperahuis voor deze zomer en het najaar op zoek naar één of meerdere:

Freelance productieleider(s) voor producties in theaters en op festivals

Een productieleider bij Kameroperahuis:

  • heeft affiniteit met en/of kennis van muziektheater en opera
  • is zeer communicatief en gedreven in het opstellen van (repetitie)schema’s
  • is goed in het bewaken van begrotingen en het maken van financiële afspraken
  • is oplossingsgericht en stressbestendig
  • is in het bezit van een BHV diploma of bereid deze te halen
  • voelt zich als een vis in het water binnen een productieproces en voorziet met gemak meerdere personen en organisaties van de juiste informatie
  • is gastvrij ingesteld en steekt graag de handen uit de mouwen
  • is bij voorkeur woonachtig in of goed bekend met regio oost
  • is in het bezit van rijbewijs B

De producties
De eerste productie waar je aan mee gaat werken is ‘The Art of Walking’, in regie van Tim Hammer. Deze productie is onderdeel van zijn tweejarig nieuwe makers traject van het Fonds Podiumkunsten bij Kameroperahuis en Ulrike Quade Company. De repetities vinden in delen plaats tussen juni en augustus. De montageweek vindt plaats van in de week van 2 september en we verwachten van je dat je deze week volledig aanwezig kunt zijn. De voorstelling speelt tussen 5 t/m 8 september in Zwolle en is t/m november in enkele theaters in het land te zien. We geven de voorkeur aan een productieleider met beschikbaarheid voor de hele productieperiode vanaf juni, maar in ieder geval vanaf augustus.

De tweede productie waarvoor we een productieleider zoeken is ‘This is not a fairy tale’, een hedendaagse lied cyclus gebaseerd op herkenbare sprookjes met een flinke twist. Concept, tekst, regie en compositie is in handen van regisseur Kenza Koutchoukali en componist Anne-Maartje Lemereis. De repetitieperiode start in oktober en de productie is t/m december te zien.

Enthousiast?
Heb je ervaring en ben je opgeleid als productieleider en denk je iets toe te voegen aan een productieproces bij Kameroperahuis? Stuur dan uiterlijk 8 mei een korte motivatie en CV naar sabine@kameroperahuis.nl. Op basis van je CV en motivatiebrief maken we een selectie. Kennismakingsgesprekken vinden plaats op maandag 13 mei in Zwolle. We werken uitsluitend op freelance basis en we bieden een passende vergoeding op basis van ervaring en beschikbaarheid. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je contact opnemen met hetzelfde emailadres of 038-7501253.

Foto: scènefoto Een Kersentuin door Kurt van der Elst

Deel

Nieuw Bruisende Buren project: meld je aan!

| Met veel plezier kondigen we alvast de titel van een nieuwe Bruisende Buren voorstelling aan: Requiem voor de IJsselcentrale, een voorstelling over afscheid nemen en vooruitkijken.

De voorstelling zal bestaan uit een theaterroute over het terrein en zal plaatsvinden op zaterdag 29 en zondag 30 juni. Vorige week waren we op locatiebezoek en mochten we alvast even binnenkijken.

Uit de Bruisende Buren schrijfsessies in december kwam naar voren dat de sloop van Centrale Harculo veel heeft opgeroepen bij de deelnemers. Daarom hebben we de handen ineen geslagen met ENGIE. De naderende afronding van de sloop is een mooi moment om bij stil te staan en tegelijkertijd samen naar de toekomst te kijken. Voor ENGIE een moment om iets terug te doen voor de buurt.

Meedoen?
Het leuke is, je kunt meedoen aan dit project. Wil je meedoen als speler, zanger, schrijver of muzikant? Heb je foto’s gemaakt tijdens de sloop die we mogen gebruiken, wil je helpen bij het publieksontvangst of weet je nog helemaal niet wat je wilt doen maar wel dat je wilt helpen? Laat het ons vooral weten want er is veel mogelijk! 

Op donderdag 2 mei organiseren we een informatiebijeenkomst van 19:00 tot 21:00 uur op het terrein van de Centrale Harculo waarvoor je van harte bent uitgenodigd. Aanmelden voor de bijeenkomst en/of als vrijwilliger doe je hier.

Deel

Sprookjes, oermoeders en Spaanse overpeinzingen bij SPRUIT

| De vierde editie van de maakweek SPRUIT zit er weer op. Op vrijdag 8 maart sloten we de maakweek af met twee theaterroutes door het Perrontheater die vrij toegankelijk waren voor publiek. De theatermakers namen de bezoekers mee op ontdekkingstocht door het theater en het publiek zag zo zeer verschillende performances.

Twee volgeboekte theaterroutes in het Perrontheater
Ieder jaar vindt SPRUIT plaats op een andere locatie. Dit jaar konden we gebruik maken van het prachtige Perrontheater. Dit voormalige NS-gebouw – en tegenwoordig de thuisbasis van onze collega’s van Theatergroep De Jonge Honden – werd eind 19e eeuw gebouwd als postdepot vanwaar de paarden vertrokken met de post. Ook dit jaar wisten vele bezoekers ons te vinden en de beide routes waren dan ook al een paar dagen van tevoren volgeboekt.

Ongehoorde klanken en ontroering
Op de intieme zolder van het Perrontheater namen Tim Hammer en Roel Goedhart met subtiele gitaarmuziek van Eduardo Sainz de la Maza en een pop de bezoekers mee in een bewerking van het boek Platero I Io van de Spaanse dichter Juan Ramón Jiménez. Ook lichtte Tim Hammer nog een tipje van de sluier over zijn eerste voorstelling binnen het Nieuw-Makerstraject van Fonds Podiumkunsten: ‘The art of Walking’ die deze zomer in première zal gaan.

Van subtiele klanken naar een eclectische samenkomst van fluit, harp, slagwerk & elektronica. Stan Verberkt en Doriene Marselje gingen samen met gastmaker Felicia van den End op zoek naar nieuwe ongehoorde klanken en mixten klassieke muziek met elektronica. Regisseur Céline Hoex werkte aan iets wezenlijks anders: een preview van een nieuwe voorstelling in Drenthe. Een nieuw geschreven tekst door Wessel de Vries en muziek van componist Renán Zelada resulteerde in een monoloog gespeeld door gastspeler Marjan Penterman. In deze monoloog speelde ze een vrouw die gevlucht was uit een bejaardentehuis. Een ontroerende performance over eenzaamheid en het vinden van de kracht om nieuwe dingen te ontdekken. Ook ontroerend was de performance van Merlijn Runia, die met haar prachtige stem een radicale scene uit een opera uit het ijzeren repertoire bracht.

Vrouwen in de hoofdrol op Internationale vrouwendag
Vrijdag 8 maart was het tevens Internationale Vrouwendag en werd stil gestaan bij solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. De bezoekers van SPRUIT zagen – hoe toepasselijk - verschillende performances waarin het thema ‘vrouw zijn’ een belangrijke rol kreeg. Zo onderzochten Sara van Gennip en Eva Traa tijdens SPRUIT hoe het is jong en vrouw te zijn in een wereld vol tegenstellingen. Regisseur Kenza Koutchoukali en gastcomponist Anne-Maartje Lemereis werkten samen met Merlijn Runia aan de beginselen van hun nieuwe liedcyclus ‘This is not a fairy tale’, een rigoureuze bewerking van bestaande sprookjes. Want de manier waarop genderrollen in sprookjes worden uitgedragen is achterhaald en niet meer van deze tijd vinden ze.

Groot belang van plekken voor experiment
Plekken waar je als beginnende theatermaker vrij mag spelen en experimenteren zijn tegenwoordig erg schaars. Dit soort plekken zijn wel noodzakelijk en kunnen zelfs essentieel zijn voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie theatermakers. Daarom organiseert Kameroperahuis jaarlijks de maakweek SPRUIT voor de makers die bij Kameroperahuis zijn aangesloten. Artistiek leider Karin Netten over SPRUIT: “Dit is echt hún week. Er is al zo weinig ruimte om te falen. Hier mogen ze uit de bocht vliegen, even freewheelen. Aanklooien is van levensbelang voor creativiteit. En net zoals in de muziek de mooiste liedjes ontstaan door te pingelen in een garage, komen hier ook meesterwerken uit voort.” Bezoekers hebben tijdens de theaterroutes een inkijkje gekregen in dit kwetsbare onderdeel van het maakproces en waren zo getuigen van een aantal unieke pareltjes waarvan er een paar worden uitgewerkt tot een volwaardige voorstelling.

Wil je ons werk voor/met jong talent ondersteunen en er zo voor zorgen dat we SPRUIT ook volgend jaar weer kunnen organiseren? Word dan onze Kamergenoot voor €30,- per jaar. Als dank voor je betrokkenheid krijg je leuke extra’s. Klik hier voor meer info.

Deel

Residentie van Tim Hammer als start van zijn tweejarige ontwikkelingstraject

| De afgelopen twee weken was Tim Hammer in het kader van zijn tweejarige ontwikkelingstraject bij Kasko en Ulrike Quade Company te gast bij De Nieuwe Oost. Gedurende deze residentie heeft Tim samen met slagwerkers en bewegers onderzoek gedaan naar het ritme dat in ons lopen verscholen zit. Op donderdag 21 februari kun je een korte preview zien in Theater aan de Rijn tijdens Uurtje Oost.

Tim Hammer heeft een fascinatie voor het Japanse poppenspel Bunraku en wil daar gedurende zijn ontwikkelingstraject zijn eigen vorm van muziektheater van maken. Ter voorbereiding voor zijn eerste productie binnen dit traject met als titel ‘The Art of Walking’, heeft Tim de afgelopen weken gefocust op het ritme van lopen.

Wat vertellen we eigenlijk met onze benen? Ze dragen ons dagelijks en brengen ons daar waar we moeten zijn. We spreken echter zo veel ons hoofd aan, dat we onze benen soms vergeten. Maar het zijn de benen die de pas aangeven, het ritme waarop we leven. Kunnen we een moment creëren waarin we leren luisteren naar de muziek die in onze benen besloten zit? Kunnen stem, instrument en poppenbenen daar gereedschappen voor zijn?

In een proefinstallatie zie je lichaamsdelen van hout, hangend aan touwen. Een expositie van menselijke lichaamsdelen die door spelers in beweging worden gezet. Er wordt gewerkt met Japans slagwerk, zang en het ritme van het lopen.

De preview van ‘The Art of Walking’ tijdens Uurtje Oost in Theater aan de Rijn in Arnhem is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. Deze residentie is onderdeel van het talentontwikkelingstraject van Tim Hammer bij Kameroperahuis en Ulrike Quade Company en is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten.

Deel

Vijf vragen aan regisseur Kenza Koutchoukali

| Regisseur Kenza Koutchoukali neemt dit jaar voor het eerst deel aan de maakweek SPRUIT waar ze gaat werken aan een nieuwe liedcyclus gebaseerd op sprookjes. We hebben haar aan de tand gevoeld over haar inspiratiebronnen en over deze nieuwe performance met als titel This is not a fairy tale.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Kenza en regisseur van opera en muziektheater. Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk vast te leggen met mijn camera uit 1969.

Hoe ben je bij Kameroperahuis terechtgekomen en waarom heb je je aangemeld?
Ik volgde Kameroperahuis al een tijdje, onder andere omdat ik een paar makers ken. Omdat ik benieuwd was of het ook iets voor mij was besloot ik Karin Netten, de artistiek leider, zelf te mailen, gewoon om een keer te praten. Dat gesprek was voor mij super leuk en tegelijkertijd uitdagend, omdat Karin kritische vragen stelde; over wie ik was als maker en waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed – precies wat ik als maker op dat moment nodig had, en nog steeds heb. Na dat gesprek zei ik meteen dat ik heel graag wilde komen auditeren. Een half jaar later waren de auditierondes en daarna werd ik aangenomen.

Wat is je grootste inspiratiebron?
Klinkt het cheesy als ik zeg ‘dit leven’? Afgelopen zomer bladerde ik door het fotoboek van Jean Claude Gautrand. Onder een foto had hij gekrabbeld: The fantastic dimension of reality. Sindsdien is dat mijn mantra. Daarnaast zijn het altijd de makers die iets magisch of sprookjesachtigs laten zien zonder bang te zijn voor de waarheid. Makers die mij het meest aanspreken zijn bijvoorbeeld P.T. Anderson, Tim Walker, Béatrice Pegard Ferry, Viktor&Rolf, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat verwacht je te kunnen halen uit SPRUIT?
Dit is voor mij de eerste keer dat ik deelneem aan de maakweek SPRUIT. Het uitgangspunt van SPRUIT is: onderzoek doen en experimenteren zonder de tijdsdruk van een geplande performance. Daar heb ik heel veel zin in, want voor mij ontstaan vaak zo ook de interessantste dingen.

Wat kunnen de bezoekers van je performance tijdens SPRUIT verwachten?
Samen met componiste Anne-Maartje Lemereis en zangeres en Merlijn Runia ga ik werken aan This is not a fairy tale: een liedcyclus gebaseerd op sprookjes. Onze onderzoeksvraag: "is er nog magie te vinden in deze wereld?" Ik denk zelf van wel, maar waar dan en hoe dan? En hoe laten we dat zien? Wie weet vinden we het antwoord tijdens SPRUIT.

Foto: Ben Kortman

Deel

Maakweek SPRUIT dit jaar in het Perrontheater Zwolle

| Van 4 t/m 8 maart organiseert Kasko voor de vierde keer SPRUIT, een maakweek voor makers van Kasko op een bijzondere locatie in Zwolle. Dit jaar nemen tien jonge muziektheatermakers een week lang het Perrontheater in Zwolle over. Op vrijdag 8 maart presenteren ze om 16:00 en 19:00 uur het resultaat tijdens twee muziektheaterroutes. De gratis kaarten voor de routes zijn vanaf nu te reserveren via de website van de Zwolse Theaters.

Tijdens SPRUIT krijgen de makers de kans om voorstellingen en producties in ontwikkeling te presenteren. Daarmee spelen we in op de wens van onze makers om nieuwe concepten ook eens te kunnen uitproberen op publiek. Als bezoeker loop je tijdens de route door het Perrontheater en zie je korte performances in verschillende ruimtes.

Voormalig NS-gebouw het Perrontheater als locatie
Dit jaar mogen we een week lang spelen in het Perrontheater in Zwolle. Dit voormalige NS-gebouw – en tegenwoordig de thuisbasis van onze collega’s van Theatergroep De Jonge Honden - werd eind 19e eeuw gebouwd als postdepot vanwaar de paarden vertrokken met de post. Tegenwoordig is het een culturele hotspot voor amateurgezelschappen, scholen, studenten en flexwerkers. In het weekend treden er bandjes op en worden er filmavonden, debatavonden en borrels georganiseerd.

SPRUIT is gratis toegankelijk, maar vooraf reserveren is in verband met de beperkte capaciteit noodzakelijk. Dit kan via de website van Zwolse Theaters. Bij SPRUIT hanteren we het ‘Pay what you can’ principe. Om SPRUIT ook volgend jaar weer te kunnen organiseren, vragen we je om na afloop van SPRUIT een donatie te doen naar draagkracht. Het is alleen mogelijk om de bijdrage contant te betalen.

Klik hier om gratis kaarten te reserveren voor SPRUIT.

Campagnebeeld: Erik Franssen

Deel

Mantelzorgers uit Zwolle gezocht voor een persoonlijk concert aan huis

| Samen met ArtEZ Zwolle zijn we op zoek naar mantelzorgers uit Zwolle die willen meewerken aan een bijzonder gezamenlijk muziekproject dat plaats gaat vinden in de week van 11 t/m 15 maart. Aan de hand van persoonlijke gesprekken ontwikkelen de studenten een concert op maat en spelen dit aan het eind van de week gratis bij je thuis.

Muziek heeft veel verschillende effecten op ons: muziek verbind mensen met elkaar en heeft het vermogen om herinneringen op te roepen. Studenten van ArtEZ willen graag in gesprek met mantelzorgers over hun muzikale herinneringen. Aan de hand van deze interviews gaan de studenten aan de slag om een persoonlijk concert te maken voor mantelzorger en verzorgde. Dit concert brengen ze graag bij je thuis ten gehore.

Tijdschema
Aanmelden voor: 1 februari
Interviews op afspraak met enkele studenten van ArtEZ: 11 t/m 14 maart
Persoonlijk concert aan huis op afspraak: 15 maart

Interesse?
Ben je een mantelzorger en wil je graag deelnemen aan dit bijzondere project en een gratis concert van studenten van het conservatorium bij je thuis ontvangen? Meld je dan voor 1 februari aan via info@kameroperahuis.nl. Vergeet niet je naam en telefoonnummer erbij te vermelden. Let op: meld je snel aan want er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Deel

Subsidieaanvraag Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten voor Tim Hammer gehonoreerd

| Hoera! Nog meer fijn nieuws. Vandaag maakte het Fonds Podiumkunsten bekend dat de aanvraag voor de Nieuwe Makersregeling voor het traject van onze maker Tim Hammer is gehonoreerd. Tim is na Mart van Berckel de tweede opeenvolgende nieuwe maker waarvoor Kasko deze subsidie ontvangt.

De subsidie van Fonds Podiumkunsten is bestemd voor beginnende talentvolle makers om zich in een langer lopend traject – maximaal 2 jaar - in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals te ontwikkelen. Hierdoor krijgt Tim Hammer de mogelijkheid om uitgebreid te experimenteren en te onderzoeken zodat hij de komende jaren zijn artistieke signatuur verder kan ontwikkelen en zich kan professionaliseren als muziektheatermaker. In dit traject werken we samen met beeldend theatergezelschap Ulrike Quade Company.

Deel

Even voorstellen: stagiaires Eline en Lotte

| Ieder seizoen stellen we enkele stageplaatsen beschikbaar aan studenten van ArtEZ Hogeschool in het kader van hun interdisciplinaire programma. Dit programma is een samenwerking tussen de verschillende docentenopleidingen binnen ArtEZ. Wij stellen graag de stagiaires van dit jaar aan jullie voor die voor onze jongerenvoorstelling Storm in mijn hoofd een lesbrief ontwikkelden.

Wie zijn jullie?
Wij zijn Eline, derdejaars student aan de opleiding Docent Muziek en Lotte, derdejaars student aan de opleiding Docent Theater. We studeren beiden aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.In het kader van onze interdisciplinaire stage zijn wij als stagiaires enkele maanden aan de slag geweest bij het project Storm in mijn hoofd van Kameroperahuis i.s.m. het Theaterschip.

Waarom Kameroperahuis als stageplek?
Eline: In eerste instantie had ik niet gekozen voor deze stageplek, omdat ik mezelf graag meer wilde ontwikkelen op het gebied van lesgeven. Al gauw kwam ik erachter dat deze stageplek mij dit ook kon bieden. En juist nog meer dan dat! Naast het lesgeven, heb ik ook veel geleerd over het maken van geschikt lesmateriaal. Iets wat voor mij als aankomend kunstvakdocent heel relevant is.
Lotte: Het leek mij heel interessant om aan de slag te gaan met de voorstelling ‘Storm in mijn hoofd’ omdat de thema’s (jezelf zijn, buitenwereld vs. binnenwereld, hoe het docentschap in te richten) mij vanaf het begin heel erg aanspraken en omdat de voorstelling dynamisch in elkaar zit met veel beweging, dans en percussie, waar ik erg van houd. Het leek mij interessant om de thema’s en de expressievormen van de voorstelling dieper te doorgronden en hier een lesbrief uit de destilleren.

Wat zijn jullie taken/wat is jullie opdracht?
Onze opdracht is om een lesbrief te ontwerpen voor mentoren die met hun klas naar de voorstelling ‘Storm in mijn hoofd’ gaan. Het doel is om de leerlingen voor te bereiden op de voorstelling en om hen alvast bekend te maken met de thema’s. We zouden graag willen dat de leerlingen zichzelf herkennen in de personages die allemaal op hun eigen manier omgaan met het thema ‘identiteit’. Ter voorbereiding op het ontwerpen van de lesbrief, hebben wij meerdere lessen gegeven aan derde klassen vwo/havo van een middelbare school in Zwolle. Dit deden wij om meer inzicht te verwerven in welke thema’s er leven bij de leerlingen en tot in hoeverre wij hen konden bevragen over thema’s als ‘jezelf zijn in de klas’ en ‘wanneer ben je eigenlijk jezelf?’. De jongeren bleken daar best een mening over te hebben. Dit leverde interessante gesprekken op tijdens de lessen.

Wat vinden jullie van het thema van de voorstelling ‘Storm in mijn hoofd’?
Zoals gezegd vinden we de thema’s heel interessant. Het zijn alledaagse thema’s waar iedereen mee te maken heeft. Voor docenten in spé is het goed om je te verdiepen in en na te denken over de eigenschappen die een docent wel of niet zou moeten bezitten. De jongeren worden echt aan het denken gezet over hoe zij zich voelen als individu in een groep. Daarnaast past de voorstelling goed bij de belevingswereld van de doelgroep; het speelt zich af in een herkenbare setting met herkenbare taal. Hierdoor kunnen zij zich beter identificeren met de personages en er zodoende iets uit meenemen.

Wat is de mooiste voorstelling die jullie het afgelopen jaar hebben gezien en waarom?
Lotte: Ik heb afgelopen najaar de voorstelling ‘Een klein leven’ van ITA gezien. Dit vond ik een zeer indrukwekkende voorstelling. Hij duurde maar liefst vier uur en ik heb vier uur lang geboeid zitten kijken. De voorstelling gaat over de door jeugdtrauma’s getroebleerde Jude. Hij weet niet hoe hij met zijn verleden moet omgaan en zoekt wanhopig naar uitwegen. Hij deelt zijn verleden echter niet met zijn vrienden, die daardoor het gevoel krijgen geen grip te krijgen op hun band met Jude. De voorstelling gaat over de vraag ‘Wat is vriendschap?’ Ben je pas echte vrienden wanneer je alles met elkaar gedeeld hebt? Naast het feit dat het thema heel mooi uitgewerkt was, vond ik de manier waarop er met (technische) effecten werd gespeeld heel bijzonder.
Eline: Eigenlijk heb ik maar weinig voorstellingen gezien, ik ga vaak naar concerten toe. Het mooiste wat ik daarvan heb gezien is het concert van Eefje de Visser. De teksten die ze zingt zijn heel erg mooi en diepgaand. Het raakt je meteen, iets wat ik het meest belangrijk vind aan muziek.

Deel

Warre Simons geselecteerd voor de Atelierroute van Oerol en Over het IJ Festival in 2019

| Het Atelier is het gezamenlijke talentontwikkelingstraject van Over het IJ Festival en Oerol, waarbinnen drie nieuwe makers gedurende een jaar onderzoek doen naar hun eigen theatertaal en hun visie op locatietheater in de stedelijke context in Amsterdam en op Terschelling. Na een aantal geslaagde Atelier-edities zet het Atelier in op een duurzamere opzet samen met drie partners in talentontwikkeling: Schweigman&, Kasko en De Nieuwe Oost.

Eerder dit jaar werden tien makers voorgedragen die in de zomer op residentie gingen tijdens beide festivals. Na deze kennismaking kozen Oerol en Over het IJ Festival drie makers en hun partners voor wie het Atelier een ideale ontwikkelplek vormt. Naast Warre Simons zijn ook Marinke Eijgenraam (Schweigman&) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost) geselecteerd.

In het Atelier gaan deze makers zich focussen op de vraag: ‘Wat betekent het om een voorstelling te maken die kan spelen op uiteenlopende locaties?’ Daarbij dienen Oerol en Over Het IJ Festival met hun verschillende (sociale) contexten als onderzoekplatform, inspiratiebron en presentatieplek.

Tijdens Over het IJ Festival en Oerol 2019 zullen de makers hun traject afronden met een korte voorstelling.

Deel

Jongerenvoorstelling Storm in mijn hoofd in première

| Zondag 11 november gaat de jongerenvoorstelling "Storm in mijn hoofd" in première in het Huis voor de Amateurkunst Deventer. Deze voorstelling vormt onderdeel van het cultuureducatietraject "De Proeftuin in Talentontwikkeling", een samenwerking met het Theaterschip Deventer.

In de muziektheatervoorstelling "Storm in mijn hoofd" (vrij gebaseerd op de roman "Bint" van F. Bordewijk) wordt dit keer de kant van het verhaal van klas 4D vertelt.  De directeur heeft alle leerlingen waarvan hij vindt dat ze mislukt zijn door gebrek aan intelligentie, een warm thuis of aan schoonheid bij elkaar gezet. De klas wordt met harde hand geregeerd en een ijzeren discipline opgelegd. Tucht en regelmaat wordt de maat. Afwijkend gedrag of afwijkende meningen worden niet getolereerd. Met tekst, slagwerk en Urban Dance krijgt de klas een eigen vorm en stem. Klas en docent gaan de machtsstrijd aan tussen chaos en tucht, tussen eigenheid en discipline.

"Storm in mijn hoofd" is ook te boeken als schoolvoorstelling. Meer info over de voorstelling en "De Proeftuin in Talentontwikkeling" vind je hier.

Deel

KASKO zoekt een regisseur en een componist/arrangeur

| Vanaf 2019 hebben we plek voor een nieuwe regisseur en een componist/arrangeur. Op 12 en 15 november organiseren we selectiegesprekken bij ons op kantoor in Zwolle. Stuur bij interesse voor 29 oktober je CV/portfolio en een motivatiebrief naar sabine@kameroperahuis.nl

Kameroperahuis is een productiehuis voor muziektheater gevestigd in Zwolle. Sinds de oprichting in 2007 ondersteunt Kameroperahuis jonge, nationale talenten in het maken en uitvoeren van eigentijds muziektheater. We begeleiden jonge professionele schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, musici en vormgevers en helpen ze binnen een talentontwikkelingstraject van drie jaar hun artistieke signatuur verder te ontwikkelen, een stevig netwerk op te bouwen en samenwerkingen tot stand te brengen die discipline-overstijgend zijn. We dagen onze makers uit om hun talent zo breed mogelijk in de samenleving in te zetten. Dit doen we binnen vier pijlers: we spelen in theaters en op festivals #speelt, zetten onze creativiteit in bij organisaties en bedrijven #werkt, op scholen #leert en in de wijk #verbindt.

Vanaf 2019 hebben we plek voor een nieuwe regisseur en een componist/arrangeur

We zijn opzoek naar makers die muziektheaterprojecten willen ontwikkelen binnen onze vier pijlers (#speelt, #werkt, #leert en #verbindt). Je komt in aanmerking voor de selectiegesprekken indien je niet langer dan vijf jaar bent afgestudeerd aan een kunstvakopleiding. Projecten worden zowel geïnitieerd vanuit Kameroperahuis als vanuit de makers zelf. De makers die aan ons verbonden zijn werken op freelance basis.

Interesse? Stuur dan voor 29 oktober je CV/portfolio en een motivatiebrief naar: sabine@kameroperahuis.nl. Omschrijf in je motivatiebrief waarom je bij Kameroperahuis past, wat je wil ontwikkelen en wat je binnen de vier pijlers te bieden hebt. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een gesprek op 12 of 15 november bij Kameroperahuis in Zwolle.

Foto: scènefoto 'Een Kersentuin door Kurt van der Elst

Deel

Nieuwe editie van festivalkaravaan Het Wilde Oosten

| Vanaf oktober tourt er weer een nieuwe editie van Het Wilde Oosten langs 8 verschillende theaters in het oosten van het land. In één avond maak je kennis met de nieuwste lichting dansers, schrijvers, theatermakers en muzikanten. Zet je schrap voor een wervelstorm aan ideeën van theater tot literatuur, van kunst tot wetenschap en van dans tot popmuziek.

Het Wilde Oosten is een wervelende festivalavond vol onbegrensde nieuwe makers, wars van hokjes en dwars door disciplines. De Nieuwe Oost en Kameroperahuis brengen deze talenten samen en geven ze een plek om te experimenteren en nieuwe kruisbestuivingen te onderzoeken. Dit jaar is het de beurt aan Booi Kluiving, Mervyn Groot en Ytsje Rosier, Jante Wortel en Matthijs Buddingh en Tonny Nobel.

Informatie over de verschillende performances, makers en de speellijst vind je hier

Deel

Muzikaal leider Een Kersentuin Tijn Wybenga ontvangt Rogier van Otterloo Award

| Tijn Wybenga wordt dit jaar onderscheiden met de Rogier van Otterloo Award van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De winnaar ontvangt een geldprijs van 5000 euro en wordt uitgenodigd een compositie te schrijven voor Jong Metropole in de geest van Rogier van Otterloo (1941-1988).

Ieder jaar wordt de meest talentvolle Nederlandse (of in Nederland woonachtige) jonge componist, arrangeur, dirigent of orkestleider onderscheiden met de Rogier van Otterloo Award. Als stimulans om zich te blijven ontwikkelen in het gebied tussen klassieke- en lichte muziek.

Tijn Wybenga studeerde in 2016 af aan het Conservatorium van Amsterdam op Jazz Compositie. Tijn is componist, dirigent en artistiek leider en werkte o.a. samen met het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en het Opera Forward Festival. Met zijn collectief AM.OK slaat Wybenga op een innovatieve manier bruggen tussen hedendaagse jazz en klassieke muziek en met PRIKKEL maakte Wybenga zijn eerste multidisciplinaire voorstelling, die Oranjewoud Festival, Oerol en het Grachtenfestival aandeed.

De Rogier van Otterloo Award wordt op vrijdag 10 augustus aanstaande uitgereikt tijdens een concert van Jong Metropole bij Radio Kootwijk als onderdeel van de NJO Muziekzomer. Op dit festival is tevens de voorstelling Een Kersentuin te zien op 16 en 17 augustus waar hij de rol van muzikaal leider vervult.

Foto: Janus van den Eijnden

Deel

Openbare repetitie Een Kersentuin in Zwolle

| Altijd al eens willen weten hoe het er nu echt achter de schermen van een voorstelling aan toe gaat? Nieuwsgierig naar hoe een acteur in de huid van zijn personage kruipt en hoe een regisseur werkt? Meld je dan aan voor de openbare repetitie van onze nieuwe voorstelling ‘Een Kersentuin’ op vrijdag 27 juli van 16:00 tot 17:00 uur in de repetitieruimte van The Young Ones (Grote Voort 8, Zwolle) waar wij 6 weken te gast zijn.

Na een introductie van regisseur Mart van Berckel kun je een halfuur kijken naar een stuk repetitie geleid door deze jonge regisseur en na afloop kun je in een nagesprek van ongeveer een halfuur vragen stellen. Afhankelijk van de fase van het repetitieproces worden er enkele scènes meerdere keren of gedeeltelijk gerepeteerd en zie je hoe de spelers op de regieaanwijzingen reageren en hoe muziek en spel samenkomt. Zo krijg je een uniek kijkje in de keuken van een repetitie van een muziektheatervoorstelling. Na afloop is er nog gelegenheid om onder het genot van een drankje kennis te maken met de cast en crew.

De openbare repetitie van Een Kersentuin is gratis toegankelijk, maar reserveren is wel noodzakelijk. Meld je uiterlijk 26 juli aan via: publiciteit@kameroperahuis.nl Let op: er zijn maar een beperkt aantal plekken voor de openbare repetitie beschikbaar, dus wees er snel bij.

Een Kersentuin gaat op 17 augustus in première tijdens de NJO Muziekzomer. Eind augustus is ‘Een Kersentuin’ te zien tijdens het Stadsfestival Zwolle.

Deel

Nieuwe Bredero opera in première op Het Grachtenfestival

| Deze zomer brengen wij in samenwerking met Het Grachtenfestival "Niet de klucht van de koe", een nieuwe opera gebaseerd op Bredero's bekende toneelstuk in regie van Warre Simons. Een co-productie van het Grachtenfestival en Kasko, rondom de drie hoofdpersonages: de boer, de dief en de koe.

Gerbrand Adriaenszoon Bredero, de dichter en toneelschrijver, is in augustus 2018 maar liefst 400 jaar dood. Als eerbetoon wordt rondom de drie hoofdpersonages uit zijn beroemdste werk, "De Klucht van de Koe" een gloednieuwe opera gemaakt. Echter deze keer is alles anders. De landelijke rust wordt verstoord door prog-rock, barok instrumentaria, wrange ritmes en mierzoete melodieën. De koe (Merlijn Runia) is haar weiland ontgroeid en de boer (David Visser) laat geld groeien. De dief (Laetitia Gerards) is haar obsessie voor het materiële verloren en verlangt nu naar een ideologische buit. Brederos iconische drietal heeft het onschuldige universum van de klucht definitief verlaten en ontwaakt in een absurd, duister en fysiek muziekdrama.

Niet de klucht van de koe is van 12 t/m 14 augustus te zien in Het Compagnietheater. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Het Grachtenfestival.

Deel

Kaartverkoop Een Kersentuin op de NJO Muziekzomer van start

| Deze zomer komt regisseur Mart van Berckel met een radicale en tragikomische muziektheaterbewerking van de bekende toneelklassieker van Anton Tsjechov: Een Kersentuin. De voorstelling gaat in première tijdens de NJO Muziekzomer en tourt daarna nog langs het Stadsfestival en enkele theaters. De kaartverkoop voor de NJO Muziekzomer startte afgelopen vrijdag.

In Een Kersentuin, zien we Ljubov (Juul Vrijdag) in de laatste hallucinante momenten voor haar dood. Deze aan lager wal geraakte adellijke dame klampt zich vast aan alles wat er niet meer is. Langzaam verliest ze de grip op haar herinneringen. Hoogte- en dieptepunten flitsen als een grillig en muzikaal revue-requiem aan haar voorbij. Het onder ogen komen van haar eigen verval leidt tot een pijnlijke confrontatie met het verleden dat zij zo idealiseerde.

De regie is in handen van de jonge regisseur Mart van Berckel. Zijn werk kenmerkt zich door radicale bewerkingen van klassiek materiaal, vaak in een grootse en fantasierijke beeldtaal die de toeschouwer verrast en laat verwonderen. In 2017 maakte Van Berckel bij Kameroperahuis de voorstelling Before I Die en begin 2018 Blinden in een samenwerking met De Nieuwe Oost. Van Berckel maakt Een Kersentuin binnen de nieuwe makersregeling van het Fonds Podiumkunsten.

Foto: Erik Franssen

Deel

Succesvolle voorstellingenreeks De klok en het meisje

| De locatievoorstelling ‘De klok en het meisje’ zit erop. Samen met de lokale gemeenschap maakten makers van Kasko deze bijzondere voorstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Twee maanden voor de première waren de voorstellingen al uitverkocht. Zelfs voor de twee extra voorstellingen waren geen kaarten meer te krijgen.

De klok en het meisje was onderdeel van het grootschalige Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa project Under de Toer. Binnen Under de Toer werden 32 verhalen rondom 32 Friese kerken tot leven gebracht. De voorstelling ‘De klok en het meisje’ was gebaseerd op een waargebeurd oorlogsverhaalverhaal rondom de Thomaskerk in Katlijk, een klein dorpje nabij Heerenveen. Tijdens de bezetting zijn twee onderduikers verraden en vermoord. In de voorstelling keerde de verloofde van één van de twee onderduikers na tientallen jaren terug uit Brabant en wordt geconfronteerd met een onverwerkt verleden. Een verhaal dat vandaag de dag nog sterk leeft in Katlijk.

Samen met Oranjewoud Festival, de lokale toneelvereniging de Twa Doarpen, leerlingen van het Bornego College in Heerenveen, vier conservatorium studenten uit Groningen en twee professionals (sopraan Eline Selie en trompettist Luc Hudepohl), maakten makers van Kameroperahuis Céline Hoex, Stan Verberkt, Vera Selhorst en Wessel de Vries deze locatievoorstelling. Wessel schreef speciaal voor deze voorstelling een Fries/Nederlandse tekst.

De toeschouwers liepen tijdens de voorstellingen langs maar liefst zes verschillende plekken in en om de Thomaskerk. Ze lieten zich leiden door het Meisje, gespeeld door de dertienjarige Ilona Schimmel van het Bornego College.

Enkele reacties van het publiek:

“Met volle teugen genoten. Wat knap hoe zo'n ingrijpend verhaal mooi in beeld is gebracht.”
“Ik was echt geraakt! Ontroerend mooi. De muziek, het beeld en het verhaal... alles klopte!”
“Geweldig mooi stuk, alles viel heel mooi in elkaar, zowel muziek en spel. Top”

Foto: Casper Smits

Deel

Auditieoproep jongerenvoorstelling Storm in mijn hoofd

| Kasko en Het Theaterschip zijn samen op zoek naar talentvolle jonge spelers tussen de 14 en 21 jaar voor de productie "Storm in mijn hoofd". De voorstelling is onderdeel van de Proeftuin Talentontwikkeling, een gezamenlijk cultuureducatie traject van Kasko en Het Theaterschip. Eerder werkten wij al succesvol samen met Het Theaterschip aan de kermisopera Paard, Brandweerwagen en Kikker. Deze productie heeft in de zomer van 2016 ruim 25 keer gespeeld op festivals en voor basisscholen.

Storm in mijn hoofd (vrij gebaseerd op de roman ‘Bint’ van F. Bordewijk) vertelt het verhaal vanuit de klas 4D zelf. Met tekst, slagwerk en Urban Dance krijgt de klas een eigen vorm en stem. Klas en docent gaan de machtsstrijd aan tussen chaos en tucht, tussen eigenheid en discipline.

De voorstelling is een jongerenvoorstelling voor 14 jaar en ouder en wordt gemaakt door regisseur Céline Hoex, schrijver Ischa den Blanken, componist Stan Verberkt, vormgeefster Vera Selhorst en choreografe Elena Lachininoto. ‘Storm in mijn hoofd’ speelt van 11 november 2018 t/m media januari 2019 op verschillende voortgezet onderwijsscholen en er worden enkele vrije voorstellingen gespeeld. De precieze data en tijden worden later bekend gemaakt.

De cast van Storm in mijn hoofd wordt samengesteld uit een basisteam, bestaande uit 3 professionals, 4 tot 6 niet professionals en een ensemble van 6 tot 10 niet professionals. Voor het ensemble en het basisteam voor het seizoen 2018-2019 zoeken wij nu talentvolle spelers, de niet professionals. Op zondag 1 juli en zondag 9 september organiseren wij daarvoor auditiedagen.

Waar zijn we naar op zoek?

  • Je bent tussen de 14 en 21 jaar oud;
  • Je bent woonachtig in Overijssel of Gelderland;
  • Je hebt ervaring op het gebied van dans en/of theater;
  • Je hebt een goed ritmegevoel (kunnen zingen is geen voorwaarde).
  • Je bent beschikbaar tijdens alle repetitiedagen
  • Je bent bereid om in de periode begin oktober tot medio november donderdag t/m zondag of vrijdagavond t/m zondag en je herfstvakantie te besteden aan het maken van de productie.

Repetitieperiode
De repetitieperiode staat gepland van begin oktober 2018 tot medio november 2018. De spelers uit het ensemble (de 6 tot 10 niet professionals) repeteren alleen op zaterdag & zondag overdag.  De spelers uit het basisteam (de 3 professionals en 4 tot 6 niet professionals) repeteren woensdag t/m zondag overdag. Incidenteel vinden er deelrepetities plaats op maandagavond. Van 18 t/m 28 oktober (herfstvakantie) wordt er extra gerepeteerd. De data en tijden worden later bekend gemaakt.

Overige informatie
De voorstelling "Storm in mijn hoofd" heeft maximaal 10 speeldagen en speelt overdag en tijdens schooltijd. Daarom werken we ook met een dubbele cast voor het ensemble. Mocht je zelf nog op het VO zitten dan helpen wij jou met het verkrijgen van toestemming van je school voor maximaal 6 verlofdagen om deze voorstelling te kunnen spelen. Er zijn geen deelnamekosten verbonden aan dit project en tijdens de repetitie- en speelperiode worden de reiskosten vergoed. Als je op het MBO of HBO kunstvakonderwijs zit kun je de repetitie- en speelperiode gebruiken als stage.

Let op: Als je minderjarig bent op het moment van aanmelding, heb je toestemming van je ouders/verzorgers nodig om aan deze productie mee te mogen doen.

Inschrijven
Je kunt je vanaf nu aanmelden voor de audities via de website van Het Theaterschip

Deel

Nieuwe directie KASKO

| Per 1 juli neemt Annemarie Reitsma na ruim 11 jaar afscheid als directeur van Kasko. Zij draagt het stokje over aan een nieuwe, tweekoppige directie. Karin Netten vervult de positie van artistiek leider en Hannah Soepenberg die van zakelijk leider. Beiden zijn al een tijd verbonden aan Kasko.

Annemarie Reitsma heeft veel vertrouwen in de nieuwe directie en ze vindt het nu het juiste moment om te vertrekken: “Ik zie het als een ultieme vorm van talentontwikkeling om deze ambitieuze dames te begeleiden en klaar te stomen voor mijn opvolging. Ik draag dan ook vol vertrouwen het stokje over aan deze jonge directie” aldus Annemarie Reitsma. Daarmee komt Kameroperahuis in een nieuwe fase. Annemarie Reitsma is naast haar baan als directeur van Kameroperahuis al enige tijd werkzaam als hoofd van de master Muziek aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Hier zet ze haar kennis en expertise in voor het kunstvakonderwijs. Ze gaat zich daar nu volledig op richten.

Deel

Start kaartverkoop locatievoorstelling Welstaat in Frederiksoord

| Op vrijdag 20 april start om 12:00 uur de kaartverkoop van de sprookjesachtige locatievoorstelling Welstaat. Kasko tovert in samenwerking met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch Frederiksoord in september twee weken lang om tot een bijzonder oord waar verbondenheid centraal staat. De aanleiding voor de voorstelling is het 200-jarige bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid dit jaar. De hoofdrol wordt vertolkt door Bas Keijzer (o.a. bekend van Flikken Rotterdam, musical Ciske de Rat en de films Alles is Liefde en Black Out).

De muziektheatervoorstelling gaat over het fictieve oord Welstaat. In dit oord leefde eens een gemeenschap vredelievend samen onder leiding van de wonderschone Hannah. Sinds haar overlijden is Welstaat veranderd. De rijkdom neemt af en de ooit zo hechte gemeenschap dreigt in drie groepen uiteen te vallen. Om ervoor te zorgen dat de gemoederen niet nog hoger oplopen, besluiten de bewoners Welstaat te koop te zetten. Welstaat is een zoektocht naar de ultieme vorm van samenleven in een tijd waarin de maatschappij steeds meer om het individu draait.

Welstaat is van 19 t/m 30 september te zien in Frederiksoord. De muziektheatervoorstelling speelt in de open lucht en bestaat onder andere uit een korte wandeling. Welstaat maakt samen met IntoNature vanuit Drenthe deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Kaarten zijn vanaf 20 april verkrijgbaar via welstaat.nl

Deel

KASKO kijkt terug op een succesvolle derde editie van SPRUIT

| Vorige week namen de makers van Kasko een week lang De Statenzaal in Zwolle over in het kader van SPRUIT. Ze deden onderzoek en probeerden nieuwe dingen uit. Dit resulteerde aan het eind van de week onder andere in een hoorspel, een performance voor slagwerk en dans, een optreden van gelegenheidsband ‘Haas en de Redder’, een nieuwe opera en nog veel meer.

Drie drukbezochte theaterroutes in een monumentaal pand in Zwolle
De derde editie van de jaarlijkse theaterroute van Kameroperahuis SPRUIT, vond plaats op een wel heel bijzondere locatie: De Statenzaal middenin het centrum van Zwolle. Dit prachtige pand in neogotische stijl met een rijke cultuurhistorische geschiedenis vormde wel een heel bijzonder decor die vormgever Vera Selhorst met een door haar ontworpen lichtinstallatie nog beter naar voren wist te brengen. Begin 20e eeuw fungeerde De Statenzaal als provinciehuis en daarna als bibliotheek. Tegenwoordig zijn er verschillende culturele ondernemers gevestigd. 

Verassende en veelzijdige performances
SPRUIT leverde zeer verassende en verschillende performances op. Zo maakte Laurien van Rijswijk op basis van de film ‘Gummo’ een beeldende performance over een vergeten samenleving waar de tijd stilstaat. Zangeres Merlijn Runia schreef voor de gelegenheid een nieuwe opera. In de kerker van De Statenzaal werd het publiek deelgenoot van de woeste plannen van een vrouw die zich wilde wreken op haar vijand. Terwijl Sara van Gennip samen met violiste Eva Traa een hoorspel over Welstaat ten gehore bracht. Het publiek liet zich met de ogen dicht meevoeren naar een andere dimensie.

Regisseur Céline Hoex is gefascineerd door wat er met mensen gebeurt als ze bang zijn en ze zich proberen ergens aan vast te klampen om zich staande te houden. Samen met Laurien van Rijswijk maakte ze een performance waarin twee mensen koste wat het kost ‘Een Midzomernachtsdroom’ van Shakespeare willen opvoeren terwijl buiten de wereld vergaat. Bijzonder was ook de performance voor slagwerk en dans die percussionist Mervyn Groot maakte samen met paaldanseres en actrice Ytsje Rosier maakte. Deze totaal verschillende disciplines vloeiden mooi in elkaar over en de wisselwerking van klank en beweging. 

Op zoek naar inspiratie
Stapels boeken, mappen vol knipsels, slenteren door musea of urenlang films kijken. In de aanloop naar een voorstelling zoeken theatermakers naar inspiratiebronnen en doen dat allemaal op een andere manier. Regisseur Mart van Berckel nam het publiek mee in dit inspiratieproces en vertelde over het ontstaan van zijn nieuwe voorstelling ‘Een Kersentuin’. Hoe ervaringen in een verzorgingstehuis voor dementerende, een foto expositie over de winterspelen in Sotsji en een klassiek toneelrepertoire stuk als ‘De Kersentuin’ van Tsjechov samen kunnen komen tot een nieuwe hedendaagse muziektheatervoorstelling: 'Een Kersentuin'.

Ook dieren kunnen een inspiratiebron zijn. Zo ging Warre Simons aan de slag met het medium film en maakte een beeldende absurdistische performance waarin een beer in een existentiële crisis komt. En componist Stan Verberkt stelde een SPRUIT gelegenheidsband samen: ‘Haas en de redder’ bestaande uit violiste Eva Traa en drummer Bart van Gemert. Voor de gelegenheid had Stan Verberkt van een joystick een nieuw elektronisch muziekinstrument gemaakt en de geluidsgolven werden met mooie kleuren en effecten zichtbaar.

Enkele reacties van het publiek:
“Het was geweldig! Vooral het hoorspel, tranen in mijn ogen.”
“Kleurrijk en veel variatie.”
“Dankjewel voor de mega inspirerende avond!”

Deel

KASKO maakt samen met de Stadsgehoorzaal Kampen een nieuwe voorstelling

| Samen met de Stadsgehoorzaal Kampen presenteert Kasko in april de muziektheaterproductie Hoofdbewoners. Een voorstelling over de berg aan keuzes en mogelijkheden van de millennials. De regie is in handen van Céline Hoex.

De voorstelling Hoofdbewoners gaat over de twintiger Alize. ze is ondernemend, gepassioneerd en weet wat ze wil. Totdat de twijfel toeslaat en ze de weg kwijtraakt. Lukt het haar om naar zichzelf te luisteren en haar eigen pad te kiezen? Hoofdbewoners geeft een kijkje in de belevingswereld van de millennial, ook wel generatie Y of de burn-out generatie genoemd. Een generatie die is opgegroeid met technologie en in een tijd vol kansen en mogelijkheden. Door al deze kansen is druk om voor het juiste te kiezen hoog. Met alle gevolgen van dien. 

Aan de voorstelling doen zowel professionele acteurs, waaronder musicalster Wieneke Remmers, en semi-professionals uit de regio mee. Voor het schrijven van de muziek is Bas Nijhof verantwoordelijk. Samen met een aantal muzikanten uit Kampen begeleidt hij de acteurs live tijdens de voorstelling. 

Hoofdbewoners is van 10 t/m 15 april te zien in de Stadsgehoorzaal Kampen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Stadsgehoorzaal Kampen.

Deel

KASKO zoekt acteurs voor de productie Welstaat

| Kasko is een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Wij begeleiden jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor de productie Welstaat is Kasko op zoek naar meerdere acteurs (m/v).

Welstaat, sprookjesachtig locatietheater in en om Frederiksoord
Kameroperahuis tovert in september samen met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch, Frederiksoord twee weken lang om tot het bijzondere oord Welstaat. Welstaat is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. In 2018 bestaan de Koloniën van Weldadigheid 200 jaar en wordt bekend of de Nederlandse en Belgische Koloniën definitief tot UNESCO Werelderfgoed gerekend mogen worden. De magisch-realistische muziektheatervoorstelling Welstaat speelt in september 2018 in de bossen van Frederiksoord, de eerste Kolonie van Weldadigheid. Welstaat is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Welstaat begint met een route waarbij het publiek in groepen rondgeleid wordt door acterende gidsen. Iedere gids behoort tot een clan en draagt een eigen identiteit uit. Diep in de het bos komen de gidsen en publieksgroepen elkaar tegen en ontvouwt zich een slotstuk waarbij de gidsen aangevuld worden door een aantal hoofdpersonages. De vaste performers van Kameroperahuis vervullen de rollen van de gidsen. Er is nog plaats voor een aantal professionele acteurs. De rol kan ook ingevuld worden als stage voor een eindejaarstudent.

Voor Welstaat is Kameroperahuis op zoek naar meerdere acteurs (m/v)

Herken je jezelf voor de rol van gids in het volgende profiel:

  • Je hanteert moeiteloos verschillende acteerstijlen,
  • Je voelt je thuis bij het mede-maken op de vloer,
  • Je bent muzikaal: een geschoolde zangstem is een vereiste,
  • Je bent avontuurlijk ingesteld en ziet spelen in de openlucht als leuke uitdaging,
  • Ervaring met locatietheater is een pré,
  • Je bevindt je in je laatste fase van je studie, of bent niet langer dan 5 jaar afgestudeerd aan een kunstvakopleiding.

De repetitieperiode is van 15 augustus tot 19 september.
Repetities vinden deels in een repetitielokaal in de randstad plaats en deels op locatie.
Speeldata: 19 t/m 30 sept 2018 (met uitzondering van de maandagen en dinsdagen)

Interesse in de rol van een gids? De eerste selectie geschiedt op basis van CV, portfolio en een korte motivatiebrief. Stuur deze vóór 2 april naar: info@kameroperahuis.nl. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een auditie op 25 april (overdag en/of ‘s avonds) bij Kameroperahuis in Zwolle. Verdere informatie over de auditie ontvang je bij de uitnodiging.

Voor de producties Welstaat en de De klok en het meisje zijn we ook op zoek naar zangeressen. Meer informatie over deze auditie en de producties Welstaat en De klok en het meisje kun je vinden op onze website.

Deel

KASKO zoekt zangeressen voor de producties Welstaat en De klok en het meisje

| Kasko is een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Wij begeleiden jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor de producties Welstaat en De klok en het meisje is Kasko op zoek naar een tweetal zangeressen (v).

Welstaat, sprookjesachtig locatietheater in en om Frederiksoord
Kameroperahuis tovert in september samen met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch, Frederiksoord twee weken lang om tot het bijzondere oord Welstaat. Welstaat is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. In 2018 bestaan de Koloniën van Weldadigheid 200 jaar en wordt bekend of de Nederlandse en Belgische Koloniën definitief tot UNESCO Werelderfgoed gerekend mogen worden. De magisch-realistische muziektheatervoorstelling Welstaat speelt in september 2018 in de bossen van Frederiksoord, de eerste Kolonie van Weldadigheid. Welstaat is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Welstaat begint met een route waarbij het publiek in groepen rondgeleid wordt door acterende gidsen. Iedere gids behoort tot een clan en draagt een eigen identiteit uit. Diep in de het bos komen de gidsen en publieksgroepen elkaar tegen en ontvouwt zich een slotstuk waarbij de gidsen aangevuld worden door een aantal hoofdpersonages.Voor één van de drie hoofdrollen in Welstaat zijn we opzoek naar een lichte zangeres die kan spelen. Het gaat om de rol van Nova, het bochelmeisje. Nova is de stille getuige van al wat er gaande is in Welstaat. De nacht is haar domein, dan zingt ze in de oren van de slapende bewoners en weet zo mensen met elkaar te verbinden.

Voor Welstaat is Kameroperahuis op zoek naar een zangeres met acteerkwaliteiten en een sterke fysieke performance

Herken je jezelf voor de rol van Nova in het volgende profiel:

  • Je hebt een bijzondere stem en weet deze zowel in het klassieke als het lichte genre te gebruiken,
  • Je leest goed en snel noten,
  • Je hebt een sterke fysieke performance,
  • Je hanteert moeiteloos verschillende acteerstijlen,
  • Je voelt je thuis bij het mede-maken op de vloer,
  • Je bent avontuurlijk ingesteld en ziet spelen in de openlucht als leuke uitdaging,
  • Ervaring met locatietheater is een pré,
  • Je bent niet langer dan 5 jaar afgestudeerd aan een kunstvakopleiding.

De repetitieperiode is van 15 augustus tot 19 september.
Repetities vinden deels in een repetitielokaal in de randstad plaats en deels op locatie.
Speeldata: 19 t/m 30 sept 2018 (met uitzondering van de maandagen en dinsdagen)

Interesse in de rol van Nova? De eerste selectie geschiedt op basis van CV en/of portfolio en een korte motivatiebrief. Stuur deze vóór 2 april naar: info@kameroperahuis.nl. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een auditie op 24 april bij Kameroperahuis in Zwolle. Voor de auditie vragen we je een Nederlandstalig lied naar keuze voor te bereiden (geen musical). Tijdens de auditie wordt ook nog kort gewerkt n.a.v. het ingestudeerde materiaal.

De Klok en het meisje: onderdeel van het grootschalige project Under de Toer
Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Dit gegeven vormde het vertrekpunt voor schrijver Wessel de Vries om een nieuwe tekst te schrijven. Samen met Oranjewoud Festival brengt Kameroperahuis in juni de spannende, mysterieuze voorstelling ‘De klok en het meisje’. Aan ‘De klok en het meisje’ doen de lokale toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden uit Heerenveen mee.

De voorstelling vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer. Under de Toer maakt onderdeel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. In 2018 komen verschillende verhalen van ‘onder de toren’ tot leven. Lokale verhalen die al generaties bekend zijn of juist nu ontstaan. Over unieke objecten in de toren, over onvergetelijke gebeurtenissen die de toren heeft waargenomen of over het leven van bijzondere mensen die met de toren zijn verbonden. Al deze verhalen vallen onder het grootschalige project Under de Toer. In dit project worden 32 verhalen uit 32 dorpen tot leven gebracht met als gemene deler 'onder de toren'.

Voor De klok en het meisje is Kameroperahuis op zoek naar een zangeres

We zijn op zoek naar een professionele, klassieke zangeres die de rol van jonge Joke op zich kan nemen. De oude Joke keert na zestig jaar terug in Katlijk om het graf van haar verloofde te bezoeken. Haar eigen jonge versie verschijnt ten tonele en toont oude Joke haar eigen tragische geschiedenis om zodoende voor eens en altijd af te rekenen met haar demonen. Het gaat om een tekstrol waarbij ervaring en affiniteit met acteren van belang is. Je vindt het leuk om samen te werken met zowel professionele makers als amateurspelers. Je ben niet langer dan vijf jaar afgestudeerd aan een kunstvakopleiding. 

De repetities vinden plaats op: 23, 28, 30 mei en 2 juni in Katlijk
Speeldata: 2 t/m 5 juni 2018

Interesse in de rol van Joke? De eerste selectie geschiedt op basis van CV en/of portfolio en een korte motivatiebrief. Stuur deze vóór 20 maart naar: info@kameroperahuis.nl. Als je geselecteerd wordt nodigen we je uit voor een auditie op 3 april bij Kameroperahuis in Zwolle. Voor de auditie vragen we je het Ave Maria voor te bereiden en deze a capella aan ons te presenteren. Daarnaast vragen we je een monoloog uit het stuk voor te bereiden, de tekst krijg je na je selectie toegestuurd. Tijdens de auditie wordt ook nog kort gewerkt n.a.v. het ingestudeerde materiaal.

Voor de productie Welstaat zijn we ook op zoek naar meerdere acteurs (m/v). Meer informatie over deze auditie en de producties Welstaat en De klok en het meisje kun je vinden op op onze website.

Deel

De makers van KASKO nemen tijdelijk De Statenzaal over

| Op vrijdag 23 maart organiseren wij voor de derde keer SPRUIT, een muzikale theaterroute op een bijzondere locatie in Zwolle. Dit jaar nemen elf jonge muziektheatermakers een week lang De Statenzaal in Zwolle over. Op 23 maart presenteren ze om 15:30 en 19:00 uur het resultaat tijdens twee muziektheaterroutes. De gratis entreekaarten voor de routes zijn vanaf nu te reserveren via de website van de Zwolse Theaters.

Tijdens muziektheaterroute SPRUIT krijgen de makers de kans om voorstellingen en producties in ontwikkeling te presenteren. Daarmee spelen we in op de wens van onze makers om nieuwe concepten ook eens te kunnen uitproberen op publiek. De bezoekers lopen tijdens de route door De Statenzaal en zien verschillende korte performances in verschillende ruimtes. Na afloop is er mogelijkheid om kennis te maken en in gesprek te gaan met de theatermakers.

Artistiek coördinator Karin Netten van Kameroperahuis over SPRUIT:
“In SPRUIT geven we onze makers de volledige ruimte om in een week tijd vrij te experimenteren en te maken wat ze willen. Het publiek wordt getrakteerd op onder andere een fantastische, eclectische, absurdistische, luide muzikale act van onze slagwerker en componist Stan Verberkt. Verder op het programma: een zelfgeschreven bordkartonnen epos van mezzosopraan Merlijn Runia en een tipje van de sluier van aanstaande producties Een Kersentuin en Welstaat.”

SPRUIT is gratis toegankelijk, maar vooraf reserveren is in verband met de beperkte capaciteit noodzakelijk. Dit kan via de website van Zwolse Theaters. Na afloop van SPRUIT kan het publiek een zelfgekozen bijdrage geven, die wij weer kunnen inzetten voor de volgende editie van SPRUIT.

Deel

Kaartverkoop “De klok en het meisje” van start

| Vandaag is de kaartverkoop voor de muziektheatervoorstelling 'De klok en het meisje' van start gegaan. Bij de Thomaskerk in Katlijk worden tussen kerst en oud en nieuw al eeuwenlang de klokken geluid om boze geesten te verdrijven. Dit gegeven vormde het vertrekpunt voor schrijver Wessel de Vries om een nieuwe tekst te schrijven. Samen met Oranjewoud Festival brengt Kasko in juni deze spannende, mysterieuze voorstelling.

Een oudere vrouw wandelt door Katlijk. Ze is er al meer dan zestig jaar niet geweest. Toch wordt ze herkend door een meisje dat rondhangt bij de klokkenstoel en verbazingwekkend veel over haar verleden weet. Het meisje neemt de vrouw mee naar het verleden, vol herinneringen die de vrouw zich misschien wel liever niet herinnert.

De voorstelling vormt één van de 32 manifestaties van Under de Toer. Under de Toer presenteert gedurende 2018 32 bijzondere verhalen uit Friesland met "onder de toren" als gemene deler. Deze verhalen worden samen met de gemeenschap tot leven gebracht in voorstellingen en/of exposities. Aan "De klok en het meisje" doen de lokale toneelvereniging De Twa Doarpen en leerlingen van het Bornego College en OSG Sevenwolden uit Heerenveen mee.

De voorstelling is 3, 4 en 5 juni te zien in en om de Thomaskerk in Katlijk en er wordt zowel Nederlands als Fries gesproken. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Oranjewoud Festival.

Deel

Directeur Annemarie Reitsma blikt terug op 10 jaar KASKO

| Begin 2017 bestond Kasko alweer 10 jaar! Een mooi moment om aan het einde van het jubileumjaar terug te blikken en vooruit te kijken met directeur Annemarie Reitsma.

Hoe is het allemaal begonnen? 
De eerste ideeën voor een productiehuis voor opera en muziektheater ontstonden al in de zomer van 2005. Ik runde toen een eigen productiebureau en was o.a. producent van het Nederlands KamerOperaFestival in Zwolle, Kampen en Hardenberg. Ik kreeg veel jonge regisseurs aan mijn bureau die met hun spannende plannen nergens terecht konden. Na veel gesprekken met het werkveld, beleidsmakers en politiek en veel schrijf- en denkwerk, ontstond in 2007 Kameroperahuis. We begonnen op de zolder van Schouwburg Odeon; ik samen met een marketingmedewerker. Nu tien jaar later is de cirkel eigenlijk rond, met onze intrek in De Spiegel. Gelukkig werken er nu meer mensen op kantoor, want anders hadden we alle prachtige projecten die geweest zijn en nog gaan komen niet kunnen uitvoeren.

Wat is je in die 10 jaar het meest bijgebleven?
Elk jaar was weer anders, doordat we aan zoveel verschillende makers onderdak boden. Iedereen bracht weer een eigen dynamiek mee. Ik ben er ongelofelijk trots op als ik zie waar ze allemaal zijn terecht gekomen. 2012 was een zeer bewogen jaar. Landelijk veranderde er veel op subsidiegebied en we dreigden buiten de boot te vallen. Maar met een nieuwe werkwijze – die we sindsdien steeds verder aan het ontwikkelen zijn - en de onvoorwaardelijke steun van de provincie en gemeente, mochten we door. En wauw, wat een mooie voorstellingen zijn er gemaakt in die tien jaar. De één succesvoller dan de ander, maar ik heb aan alle producties bijzondere herinneringen. De stadsopera Amalia Bandi (een inspirerende samenwerking met Firma Weijland), de opening van de Isala Klinieken en het Fauré Requiem met het Zwols Vocaal Ensemble hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
Het is een cliché, maar wat is dit jaar snel gegaan. En wat hebben we veel gedaan! De Bruisende Buren in Zwolle Zuid, het debuut van regisseur Mart van Berckel op de Operadagen Rotterdam en tevens onze eerste internationale coproductie, de residentie in Frederiksoord en de oprichting van Welstaat, en nog veel meer. Bravo voor ons team en alle makers!

Wat staat er ons allemaal te wachten in 2018?
We zijn al maanden druk bezig met de voorbereidingen voor Welstaat, de viering van 200 jaar koloniën der Weldadigheid in Frederiksoord, Drenthe. Een magisch-realistisch muziektheatersprookje, waarbij het dorp even omgetoverd wordt tot een andere wereld. Ik verheug mij ook op 'Een Kersentuin', de tweede grote voorstelling van Mart van Berckel. En in maart komt de 3e editie van SPRUIT, waarbij een aantal van onze makers een weekje het experiment aangaat en het publiek daarna op ontdekkingstocht kan gaan. Het elfde jaar van Kameroperahuis belooft een knaller te worden!

Beeld: scènefoto Before I Die door Erik Franssen

Deel

Toekenning subsidie door de provincie Drenthe voor Welstaat

| Mooi nieuws! De provincie Drenthe heeft definitief bevestigd de subsidieaanvraag voor Welstaat te honoreren. De muziektheatervoorstelling Welstaat speelt in september 2018 in de bossen van Frederiksoord, de eerste Kolonie van Weldadigheid. In 2018 bestaan de Koloniën van Weldadigheid 200 jaar en wordt bekend of de Nederlandse en Belgische Koloniën definitief tot UNESCO Werelderfgoed gerekend mogen worden.

Welstaat is gebaseerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen uit de negentiende eeuw van de Maatschappij van Weldadigheid en haar vrije koloniën. Johannes van den Bosch stichtte in 1818 de eerste Vrije Kolonie Frederiksoord, waarna Willemsoord en Wilhelminaoord volgden. In deze drie oorden kregen arme gezinnen de kans om een nieuw bestaan op te bouwen. Van den Bosch vatte zijn gedachtengoed samen in drie geboden: denk wel, durf wel & doe wel.

In Welstaat is veel ruimte voor vrijwilligers. Op donderdag 30 november vond er al een eerste informatiebijeenkomst plaats voor geïnteresseerde bewoners uit Frederiksoord en omgeving en ruim vijftig belangstellenden kwamen hierop af. Het is nog steeds mogelijk je aan te melden als vrijwilliger

In dezelfde periode als Welstaat vindt ook de beeldende kunstmanifestatie IntoNature plaats. Zowel Welstaat als IntoNature zijn opgenomen in het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Deel

Acteurs gezocht voor een nieuwe productie in samenwerking met de Stadsgehoorzaal Kampen

| In april 2018 presenteert Kasko in samenwerking met Stadsgehoorzaal Kampen een nieuwe semiprofessionele muziektheater productie geschreven door Bas Nijhof. Het belooft een grillige rollercoaster over een op hol geslagen millennialbrein te worden. Onder professionele begeleiding van regisseur Céline Hoex maken jongeren tussen 16 en 30 jaar deze voorstelling.

Na drie succesvolle edities produceert de Stadsgehoorzaal Kampen ook dit jaar weer een eigen voorstelling. Deze keer voor het eerst een muziektheater productie in samenwerking met Kameroperahuis. De tekst wordt geschreven door Bas Nijhof en Anna Maria Versloot van Kameroperahuis zal hem hierin coachen. De regie is in handen van Céline Hoex en Vera Selhorst is verantwoordelijk voor de vormgeving en kostuums. Zij zullen samen met amateurs en medewerkers van de Stadsgehoorzaal Kampen werken aan deze semiprofessionele productie.

Tijdschema
14 november: auditie
8 januari: kick-off
Januari t/m maart: repetities op maandagavond
April: première 

Interesse?
Lijkt het je leuk om mee te werken aan deze nieuwe muziektheaterproductie van de Stadsgehoorzaal Kampen en Kameroperahuis en ben je tussen de 16 en 30 jaar? Meld je dan snel aan voor de auditie op 14 november door je CV en motivatie te sturen naar info@stadsgehoorzaalkampen.nl

Deel